Tips voor een toffe duurzame vakantie

Tips voor een toffe duurzame vakantie

Vakantie is fijn en heerlijk om op te laden, uit te rusten, en te genieten. Duurzaamheid is misschien niet het eerste criterium in je keuze voor vervoer, locatie, accommodatie of activiteiten. Maar je keuzes zijn heel bepalend voor de CO2 voetafdruk van je vakantie. Ik geef je tips voor een toffe duurzame vakantie.

Tips voor een toffe duurzame vakantie

Duurzaam op vakantie gaan betekent dat je rekening houdt met je CO2 voetafdruk en milieuschade. Gelukkig hoef je tegenwoordig helemaal niet in te leveren op comfort voor een duurzame vakantie. Ook beleef je de meest fantastische avonturen, terwijl je tegelijkertijd duurzaam op vakantie gaat.

Dichterbij is duurzamer

Hoe verder te moet reizen, hoe groter je uitstoot is. Je vervoer naar je bestemming bepaalt het grootste deel van de milieuimpact van je vakantie. Dus geldt voor een duurzame vakantie: hoe dichterbij huis des te beter. En vergis je niet; ook in Europa zijn nog zoveel pareltjes te ontdekken. Wij zijn in ieder geval nog lang niet uitgekeken op dit werelddeel.

Tips voor een toffe duurzame vakantie
Dit is geen tropische bestemming, maar de Duitse Bodensee

En wil je echt duurzaam zijn en ook nog geld besparen; denk ook eens aan een staycation! Ontdek je eigen regio of woonplaats opnieuw. Ruil van woning met een familielid of kennis. Doe een tour met de boswachter door je lokale natuurgebied, boek een stadstour in je eigen stad, of ga kamperen in je eigen achtertuin.

Kies duurzaam vervoer naar je bestemming

Je keuze voor een vervoersmiddel hebben de meeste invloed op de CO2 voetafdruk van je vakantie. Cruiseschepen en vliegtuigen verbruiken grote hoeveelheden brandstof en zijn de meest vervuilende keuze. Luchtvaart is verantwoordelijk voor 2,5% van de wereldwijde CO2 emissies. Ondanks groene beloften als CO2 compensatie en toekomstmuziek over elektrisch vliegen, is duurzaamheid in de luchtvaart nog ver te zoeken. Kiezen voor een alternatieve bestemming en duurzaam transport is daarom de duurzaamste keuze.

Fietsen en lopen zijn de duurzaamste keuze. Maar ook met de bus of trein kun je een duurzame oplossing vinden voor je vervoer. Ga je met de auto? Dan reis je liefst met zoveel mogelijk mensen in één voertuig, wat zuinig rijdt, goed onderhouden is en de juiste bandenspanning heeft.

Lees verder: Duurzaam op vakantie met de trein

Duurzaam op vakantie met de trein
De Thalys is een heel comfortabel vervoersmiddel

Kies een groene accommodatie

Over het algemeen geldt voor een groene accommodatie; hoe minder luxe, hoe duurzamer. Verblijf in hotels, bed & breakfast, en hostels brengen energieverbruik, waterverbruik en afval met zich mee. Je kunt je voorstellen dat grote zwembaden, spa’s, all-you-can-eat buffetten, en elke dag schone handdoeken en kamerreiniging een grote klimaatafdruk hebben. Als je in een huisje of appartement verblijft heb je je energie- en waterverbruik veel meer zelf in de hand. Deze manieren van vakantie vieren zijn daarom duurzamer. Kamperen is de meest duurzame vorm van vakantie vieren.

Verplaats je duurzamer

Als je eenmaal op je vakantiebestemming bent, kun je je uitstoot beperken door je duurzaam te verplaatsen. Als je loopt, fietst of het openbaar vervoer gebruikt, ben je het meest duurzaam bezig.

Tips voor een toffe duurzame vakantie
Wandelen is een duurzame activiteit

Kies je duurzame activiteiten

De activiteiten die je op je reis onderneemt dragen bij aan de CO2 voetafdruk die je hebt. Activiteiten zoals skiën, golfen, scooter-tochtjes, jetski’s en jeep-safari’s hebben een grote klimaatimpact en invloed op biodiversiteit. Als je kiest voor activiteiten als wandelen en hiken, fietsen of mountainbiken, kajakken of kanoën, zwemmen (in natuurwater), en het bezoeken van musea kies je voor duurzame activiteiten.

Eet vega(n) voor een duurzame vakantie

Uit eten gaan heeft meer impact dan zelf koken. Bij eten in een restaurant of hotel wordt meer energie verbruikt en speelt voedselverspilling een grotere rol. Kiezen voor een vegetarische of plantaardige maaltijd verkleint je klimaatimpact wel enorm. Zo houdt je de voetafdruk van je vakantie lager. Natuurlijk kun je ook zelf vega(n) koken in je appartement, huisje of op je camping. Zo maak je de meest duurzame keuze .

Lekker koken op vakantie? 6 vegetarische recepten voor de vakantie

Duurzame keuzes op vakantie in Parijs
Een fietstour door Parijs was een leuke activiteit

Beperk het shoppen

De lokale economie stimuleren in je vakantieland is natuurlijk een nobel streven. En een souvenir kan een leuk aandenken zijn voor je reis. Wel draagt het kopen van spullen bij aan de klimaatimpact van je reis. Kies er daarom voor om shoppen op je vakantie te beperken. Koop alleen spullen die nodig hebt, en echt gaat gebruiken. Maak een extra mooie foto van je bestemming als souvenir, en laat de spullen voor wat het is. Vooral bij souvenirs met (delen van) planten en dieren doe je er verstandig aan, deze te laten staan. Deze souvenirs zijn vaak verantwoordelijk voor schade aan lokale biodiversiteit, en import van vreemde exoten kunnen ook in Nederland voor problemen zorgen.

Neem je eigen beker mee

Onderweg je eigen waterfles en koffie- of theebeker meenemen, zorgt ervoor dat je veel minder afval maakt. Op steeds meer plekken in binnen- en buitenland is het heel normaal om je eigen beker te (laten) vullen. Soms krijg je zelfs korting als je je eigen beker meebrengt.

Lees ook: Zo maak je minder afval op reis

Tips voor een plasticvrije keuken
Een herbruikbare broodtrommel, fles en thermosbeker besparen je veel plastic

Tips voor een toffe duurzame vakantie

Met deze tips komt een toffe duurzame vakantie vast helemaal goed! Zo zie je maar dat je niet hoeft in te leveren op pret, nieuwe ervaringen opdoen en genieten met familie en vrienden. En toch duurzaam kunt doen!

Op welke manier kies jij voor een duurzame vakantie? Laat je reactie hieronder achter.

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Lees ook:
Duurzaam kamperen: 10 tips
Duurzaam op vakantie met de trein
6 vegetarische recepten voor de vakantie

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *