Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Vaker de auto laten staan is goed voor het milieu. Het verlaagt je CO2 uitstoot direct enorm als je vaker kiest voor de fiets, wandelen of het openbaar vervoer. Maar het valt nog niet altijd mee om je gewoonten te veranderen. Ik geef je tips om vaker te fietsen, en minder autorijden.

Liever minder rijden, dan electrisch rijden

We horen veel dat het veranderen naar het Nederlandse wagenpark naar 100% elektrisch of zelfs waterstof de oplossing is voor het klimaat. Maar het produceren van een auto kost evenveel energie als 6 jaar auto rijden. Je auto inruilen voor een energiezuinige auto bespaart daarom pas na 13 jaar op de impact. Dus bij de focus op hippe nieuwe voertuigen wordt de belangrijkste stap helaas vergeten; we moeten minder gaan autorijden! Dat zet direct zoden aan de dijk voor een duurzamer leven.

In Nederland nemen we voor korte afstanden tot 7,5 km in 50% van de gevallen de auto. En dat terwijl meer fietsen heel veel voordelen heeft. Minder autorijden zorgt voor minder brandstofverbruik, en dus minder uitstoot van CO2 en fijnstof in onze eigen woonomgeving.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Duurzaam dilemma

Ik weet heus wel dat fietsen en lopen de meest duurzame vormen van vervoer zijn. Toch is het voor mij ook vaak een dilemma om de auto te nemen in plaats van de fiets. Daarin ben ik niet alleen. In Nederland nemen we voor korte afstanden tot 7,5 km in 50% van de gevallen de auto. En dat terwijl meer fietsen heel veel voordelen heeft. Minder autorijden zorgt voor minder brandstofverbruik, en dus minder uitstoot van CO2 en fijnstof in onze eigen woonomgeving. Meer bewegen en schonere lucht zijn beter voor onze gezondheid. Daarnaast zorgen de korte ritjes met een (niet-elektrische auto) ook nog eens voor extra vervuiling, omdat de motor nog niet warm is, en het veroorzaakt meer slijtage aan je voertuig. Dat maakt fietsen dubbel budget-vriendelijk; niet tanken en minder onderhoudskosten. Maar ook ik worstel regelmatig met dit duurzaam dilemma dat ik vaker wil fietsen, maar toch regelmatig de auto neem. Dat kan beter! Maar hoe verander je je gewoonte om heel gemakkelijk de auto te nemen? Ik geef je tips.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Plan je ritten

Als je beter je week en je dag plant, hoef je minder snel de auto te nemen. Denk een dag tevoren waar je allemaal naartoe gaat, en neem de tijd om de fiets te pakken. Ook kun je je fietskleding voor de passende weersomstandigheden vast klaarleggen. Zo voorkom je de verleiding om met de auto te reizen.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden
Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Zorg voor een fijne, goed onderhouden fiets

Kom je er bij vertrek achter dat je band lek is? Fiets je fiets niet lekker? Of rammelt je ijzeren ros? Dan is de kans groter dan je liever een ander vervoersmiddel kiest. Met hulp van online video’s onderhoud je je fiets zelf. Of breng ‘m naar je lokale fietsenmaker voor een periodieke onderhoudsbeurt. Als je fiets goed onderhouden is, fiets je echt lekkerder. Even snel de fiets pakken, is dan comfortabel en fijn.

Zorg voor goede kleding

Als je je voorneemt de fiets vaker te pakken, zorg dan voor goede fietskleding. Koop een regenpak wat je makkelijk aantrekt of meeneemt. Kies voor luchtige kleding in de zomer, en lekker warme kleding in de winter. Denk als de Scandinaviers; slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

Neem je gewoonten onder de loep

Hoe vaak gebruik jij de auto voor korte afstanden? Hou eens een weekje bij wanneer je de auto pakt; naar je werk, naar de supermarkt, naar school, naar de kinderopvang of je moeder? Ga een kritisch na of de auto echt altijd nodig is. Zou het niet ook op de fiets kunnen? Maak voor jezelf bewust de keuze vaker de fiets te pakken en leg je fietssleutels meer in het zicht dan de autosleutels! Zo kwam ik erachter dat ik minder vaak de fiets pakte, omdat de kanteldeur in onze garage niet handig was. Door een loopdeur te plaatsen werd het veel praktischer en vlotter om de fiets te pakken. Door je gewoonten te bekijken en de hindernissen weg te nemen, ‘dwing’ je jezelf op een vriendelijke manier de duurzaamste keuze te maken.

Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Tips minder autorijden en vaker fietsen

Heel eerlijk, natuurlijk gebruik ik ook de auto nog regelmatig. Bij mij spelen vooral mijn gewoonten een rol. Als ik eerlijk ga nadenken over wat me tegen houdt vaker te gaan fietsen, blijken de meeste argumenten snel van tafel. Het is fijner, gezonder en duurzamer om vaker te fietsen. Dus fiets is al mijn standaard om naar mijn werk te gaan, en ook boodschappen gaan meestal met de fiets. Nu nog vaker uitjes met de fiets met de kinderen.

Hoe pak jij het aan om vaker te fietsen? Laat hieronder een reactie achter.

Meer lezen?

Litta duurzame fietslampjes kortingsactie

Nooit meer zonder licht fietsen! Ontvang 10% korting op de duurzame fietslampjes op zonne-energie van LITTA met de code Duurzamekeuzes.

Photo credits fietsen: Euan Cameron (Unsplash)