VerduurSamen in 12 kleine stapjes

Wil je vaker kiezen voor duurzaam, maar vind je het lastig om te starten? De Kleine Stapjes Cursus laat je leuke en simpele stappen zien, waar mee kunt beginnen. In samenwerking met Genoeg Magazine doen we 12 weken lang eenvoudige kleine stapjes op weg naar een duurzamere lifestyle. Lees de afleveringen in de volgorde die jij wilt, en ga aan de slag! Vandaag aflevering 8: neem je vervoer onder de loep.

Vervoer is gewoonte

Hoe vaak neem je de fiets, terwijl de auto makkelijker is? Ga je vaak te voet? Of is de bus je favoriete vervoersmiddel? Hoe we onszelf verplaatsen is vaak gewoonte geworden. Je gaat altijd met de auto naar je werk of naar de supermarkt. Maar neem je vervoer onder de loep, dan kun je je gewoonten wellicht aanpassen naar meer duurzame keuzes. Hou eens een week of liever nog een hele maand bij welke vervoersmiddelen je gebruikt voor welke activiteiten en voor welke afstanden. Zo kun je voor jezelf een goed inzicht krijgen in je gewoonten en welke vervoersmiddelen je vaak en lang gebruikt. En kun je een keuze maken waar je kleine stapjes wil doen naar duurzamer vervoer.

neem je vervoer onder de loep en ga vaker fietsen
Ga vaker trappen

Vuistregels duurzaam vervoer: STOMP

Over het algemeen gezegd geldt dat hoe langzamer het vervoer, hoe duurzamer het is. Maar ben je soms in de war, gebruik dan de vuistregel: STOMP. In de duurzame mobiliteit wordt die vuistregel al vaak toegepast om de openbare ruimte klaar te maken voor de toekomst. En als we als burger ook zelf onze keuzes gaan aanpassen, helpen alle kleine stapjes samen een grote stap te maken.

De letters STOMP staan voor de volgorde van duurzaamheid: Stappen (lopen), Trappen (fietsen), Openbaar Vervoer, Mobiliteit als service zoals deelauto’s en deelfietsen en als laatst de Privé-auto. Als je probeert deze volgorde aan te houden in je voorkeur voor vervoer, maak je de meest duurzame keuze.

Stappen en Trappen

Nederlanders lopen en fietsen graag. Zo maken we zelfs een kwart van onze verplaatsingen per fiets. Maar nog steeds wordt de helft van de ritjes onder de 7,5 kilometer met de auto gedaan. En een derde van de autoritjes is zelfs onder de 5 kilometer. Dat kan natuurlijk ook best lopend of met de fiets. Ik nam mijn eigen vervoer onder de loep en besloot om boodschappen voortaan met de fiets te doen. Dus ga ik op de fiets naar de bakker, de groenteboer en supermarkt. Beter voor het milieu, en ik beweeg ook nog meer, waardoor het gezonder is.

Lees ook: Tips voor vaker fietsen en minder autorijden

Openbaar Vervoer

Heel eerlijk, het Openbaar Vervoer is niet overal in Nederland heel gemakkelijk. Maar ik zocht voor mezelf de lokale bustijden op voor ritjes die ik vaak maakte. En de reistijd en bustijden bleken eigenlijk gunstiger dan ik altijd dacht. Bovendien blijken kinderen onder de 12 jaar in Brabant, waar ik woon, gratis met de bus te gaan. Ook de trein is met een Kids Vrij abonnement gratis voor kinderen onder 12 jaar. Dus nemen we nu vaker de trein bij een dagje weg. Kijk jij ook naar de bussen in jouw wijk, dorp of stad? Wie weet vind je een nieuwe route naar je werk, waar je nog niet aan had gedacht. Of ga je voortaan naar een dagje uit met de trein?

Mobiliteit als service

Een duurzame vorm van vervoer, die enorm in opkomst is, is de deelauto en zelfs de deelfiets. In steeds meer steden en dorp kun je gebruik maken van een (electrische) deelauto, deelscooter of deelfiets. Zo hoef je zelf geen vervoersmiddel aan te schaffen, en gebruik je alleen voor het verbruik. Heel handig als je incidenteel op pad gaat!

Lees ook: Duurzaam rijden: mijn ervaring met een elektrische deelauto

Neem je vervoer onder de loep
Een deelauto is duurzamer dan een eigen auto

Privé-auto

Heel veel mensen hebben een eigen auto voor de deur, en vaak nog twee. Maar niet alleen het gebruik, ook de productie van een auto heeft een enorme impact. Laat je privé-auto vaker staan als kleine duurzame stap en kies voor een van de duurzame vervoersmiddelen hierboven. Misschien kun je je privé-auto zelfs aanmelden voor een deel-service zoals Deelauto of Snappcar, zodat anderen hem van je kunnen lenen. Die duurzame stap helpt mee richting een duurzame toekomst!

Neem je vervoer onder de loep

Als je je vervoer onder de loep hebt genomen, kun je besluiten om elke keer een activiteit op te pakken en te veranderen. Elke verplaatsing die je doet, geeft je de mogelijkheid een duurzaam stapje te kiezen. Met de vuistregel van STOMP maak je de duurzaamste keuze.

Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes

Bekijk alle afleveringen van de Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes:

Deze cursus is een samenwerking tussen Duurzamekeuzes.com en Genoeg Magazine en is kosteloos te volgen. Wil je geen aflevering missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Genoeg en DuurzameKeuzes.

Volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Foto bus door Mitchell Johnson via Unsplash

Laat een reactie achter