10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

Knutselen vind ik leuk om te doen, voor mezelf en met de kinderen. Zeker als we kunnen werken met gerecycled materiaal. Ik zocht de 10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal voor je bij elkaar.

Tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

Iets moois maken van hergebruikt materiaal, vind ik erg leuk om te doen. Ook voor kerstmis zijn er genoeg upcycle kerstknutsels te maken. Papier van oude magazines, kranten of boeken, lege toiletrollen, karton en eierdozen; veel heb je niet nodig om je huis in kerstsferen om te toveren. Veel knutselplezier met deze 10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal.

Lees ook: 10 tofste lenteknutsels van gerecycled materiaal

1 Winter wonderland

Op mijn dressoir prijkt tijdens alle seizoenen een houten boomschijf met daarom een seizoenstafereeltje. Het brengt het seizoen van buiten ook een beetje binnen in huis. Dit prachtige kartonnen winter wonderland van Mr. Printables past daar mooi. Je kunt het zelf maken van een kartonnen doos. Laat de kinderen de uitsneden verven, en je hebt je eigen mini winterland om van te genieten. Of de kinderen kunnen er mee spelen onder de kerstboom.

10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal
Mijn versie van kartonnen winter wonderland

2 Eierdoos sneeuwmannetje

Als je samen met je kinderen wil knutselen, is een eierdoos sneeuwmannetje een aanrader. Het uitsnijden van de eierdoos zal je zelf moeten doen. Maar een kind kan de sneeuwman decoreren hoe hij wil. Bekijk de instructies van het sneeuwmannetje op Views From A Stepstool.

3 Gemberkoek mannetjes

Gemberkoek mannetjes en huisjes zijn een Amerikaanse traditie, maar je ziet ze ook steeds vaker in Nederland. Natuurlijk kun je koekjes in je boom hangen, maar kartonnen figuurtjes van HelloLittleHome van karton zullen jaren meegaan. Knip ze uit volgens de mal, teken de lijnen erop en hang ze in je kerstboom. Een eenvoudig en goedkope kerstversiering van gerecycled materiaal, die je kerstboom opfleurt.

4 Toiletrol advent kalender

24 toiletrollen, gekleurd papier en wat lint om te versieren; meer heb je niet nodig om deze mooie advent kalender van Casahaus te maken. Een leuke manier om af te tellen naar kerst. Vul de kalender met leuke activiteiten om samen te doen, zoals met de tips van hardloopmoeder Webkim.

5 Sneeuwvlokken

Jaren geleden knipte ik sneeuwvlokken uit oude zeekaarten, die mijn man meebract van het schip. Het papier is erg stevig en leent zich uitstekend voor het uitknippen en ophangen. Je zou ook gebruik kunnen maken van oude land- of wegenkaarten, of van papier van magazines. Voor het maken van de patronen googlede ik patronen zoals deze en deze.

10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal
Geknipte sneeuwvlokken

6 Papieren sterren hangers

Van magazine pagina’s of een oud boek (uit de kringloop) vouw je origami sterren om op te hangen in je kerstboom, of aan een decoratieve tak. Je vindt de instructie voor de papieren sterren bij Home-made-gifts-made-easy. Dit is geen vouwwerkje voor kleine kinderen. Maar wat grotere kinderen kunnen dit origami werkje al wel maken, zeker met wat hulp van een ouder of het YouTube filmpje.

7 Versierde windlichtjes

Gerecyclede glazen potjes zijn erg gemakkelijk te beschilderen met plakaatverf of acryl. Of beplak ze met stukjes gekleurd papier om een leuke sneeuwpop te maken, zoals deze grappige Sneeuwman windlichtjes van Filea. Plaats er een duurzaam kaarsje in (zonder parafine) en je hebt een mooie kerstversiering.

8 Sneeuwman

Van een oud boek maake Hometalk een papieren sneeuwman. Vorige kerst maakte ik mijn eigen versie van deze sneeuwman van een oud en versleten boek van de kringloop. Een leuk project wat vlotter klaar was dan ik dacht. Deze sneeuwman is een upcycle project wat vaak terug gaat komen bij onze kerstdecoratie.

10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal
Gerecyclede sneeuwman

9 Origami sterren

Van pagina’s van magazine of een oud boek maak je prachtige 3D origami sterren van Jodiijodii. Het is zeker geen knutselwerkje van (kleine) kinderen. Maar tieners kunnen er vast een middagje zoet mee zijn.

10 Eenvoudige glazen advent kaarsen

Gerecyclede glazen potjes, wat zand en een paar stukjes touw; meer is er niet nodig voor deze prachtige advent windlichten van YellowBlissRoad. Het originele idee van advent kaarsen is dat je elke zondag tot kerstmis 1 extra kaars aansteekt, zodat je aftelt tot de kerstdagen. En met deze gerecyclede potjes, heb je een prachtige simpele variant.

10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

Ik hoop dat je inspiratie op hebt gedaan, om ook zelf iets te knutselen in deze december-maand. Alleen of samen met (je) kinderen. Met gerecycled materiaal kun je de mooiste dingen maken, dat zie je wel. Ik ben benieuwd wat je knutselt en hoe het eruit gaat zien. Laat je het me weten via @duurzamekeuzes op Instagram?

Deze 10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal komen allemaal niet uit mijn koker. Klik op de links om de websites te zien van de makers.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten en boeken.

3 Comments on “10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

Laat een reactie achter