Duurzame advent kalender met activiteiten

Elk jaar maak ik een advent kalender voor de kinderen als december begint. Daarin zitten geen snoepjes of cadeautjes, maar juist leuke (kleine) activiteiten. Zo hebben we een mooie manier om af te tellen tot kerst met duurzame keuzes!

Advent kalender

Advent kalenders komen uit de christelijke traditie om af te tellen tot aan het kerstfeest. Het is een leuke manier om met kinderen toe te leven naar Kerstmis. Een advent kalender bevat vaak luikjes waarvan er elke dag een wordt geopend. Vaak zit er chocola of iets anders lekkers in, of zelfs kleine cadeautjes, maar ik heb ervoor gekozen om er telkens een activiteit in te doen. De adventskalender start op 1 december en eindigt op kerstavond. Zo maken we samen herinneringen, in plaats van dat we meer spullen in omloop brengen.

Mijn duurzame advent kalender met activiteiten

Mijn duurzame advent kalender zit dus boordevol kleine huiselijke activiteiten om samen met kinderen te doen. Alle activiteiten zijn gratis of voor een klein budget te realiseren. Zo ligt de focus vooral op het samen zijn en dingen doen en dat maakt het extra fijn in de donkere dagen voor kerstmis. Download de kalender hier:

Tips voor een low impact Sinterklaas feest

1 december: zet je schoen

Op 1 december zitten we nog volop in Sinterklaas-tijd. Daarom zetten we vanavond onze schoen en zingen natuurlijk een leuk Sinterklaas liedje.

2 december: maak een kleurplaat

Samen met de kinderen een mooie kleurplaat maken is altijd gezellig. LadyLemonade.nl heeft mooie gratis kleurplaten om te downloaden en printen. Hang je mooie tekening op de koelkast of stop ‘m in de schoen!

3 december: we lezen een Sint verhaal

Samen een Sinterklaas verhaal lezen vinden we heel gezellig. De grote jongens kunnen de jongste ook voorlezen. We kiezen bijvoorbeeld een verhaal van Jip & Janneke, Aadje Piraatje of Boer Boris.

4 december: we bakken pepernoten

Samen kruidnoten bakken vind ik reuze gezellig. De kleinste handjes kunnen al zelf balletjes maken. En het samen opeten is ook dolle pret. Je vindt hier het recept voor plantaardige kruidnoten.

5 december: Hoera! Pakjesavond

Op Pakjesavond doen we geen speciale advent-activiteit, want dat is al een groot feest.

advent kalender met activiteiten pepernoten
10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

6 december: maak een kerst knutsel

Sinterklaas is weer naar Spanje. Het is hoog tijd om het huis in kerstsfeer te brengen. Ik knutsel graag iets moois met kinderen. Bekijk al mijn kerst knutsel tips van gerecycled materiaal.

7 december: zing een kerstliedje

Samen kerstliedjes zingen voor het slapen gaan, vinden we gezellig. Onze oudste zoon kan al wat deuntjes spelen op de gitaar. Daarmee kunnen we dan meezingen. Maar je kiest net zo gemakkelijk een leuk lied of YouTube of van Spotify, zoals op deze fijne lijst muzikale kerstliedjes van Kiind.

8 december: bak kerstkoekjes

Kerst-koekjes bak je al met een paar ingrediënten, die je altijd wel in huis hebt. Rol het deeg uit en laat kinderen zelf de koekjes uit het deeg duwen met mooie vormpjes. Na het bakken kun je ze ook versieren met suikerglazuur, voor een extra feestelijk effect.

9 December: zoek een tweedehands kerstbal bij de kringloop

De kringloopwinkel of rommelmarkt heeft in deze tijd volop kerstversiering om uit te kiezen. Ik vind het heerlijk om met de jongens rond te neuzen. En elk jaar kiezen ze allemaal een mooie kerstbal voor in de kerstboom. Zo wordt de kerstboom een mooie boom vol herinneringen aan elk jaar kerstmis.

Plantaardige zandkoekjes
de lekkerste plantaardige warme chocolademelk

10 december: drink warme chocomelk

Als het buiten lekker koud is, kruipen we binnen bij elkaar met allemaal een heerlijke beker warme chocolademelk; plantaardige chocolademelk natuurlijk! Weet je niet welke je moet kiezen? Het Duurzamekeuzes-testpanel testte alle chocolademelk uit en koos de lekkerste.

11 december: eet bij kaarslicht

Genieten van de kleine dingen kan ook gewoon zijn; lichten uit, kaarsen aan. Onze jongens vinden eten bij kaarslicht heel speciaal. Het eten hoeft niet eens iets bijzonders te zijn, het is een bijzondere manier en dus vinden we het fijn en gezellig.

12 december: doneer aan een goed doel

December gaat voor heel veel mensen over geven. En ook over teruggeven en extra aan andere denken. Kies daarom vandaag een goed doel om aan te doneren. Dat kan betekenen dat je je kledingkast uitzoekt en wat doneert aan de plaatselijke kledingbank, of je speelgoed aan de speelgoedbank. Heb je een (klein) budget te besteden, denk dan eens aan:

duurzame advent kalender met activiteiten kerstkaart knutselen

13 december: ga kerstlichtjes kijken

Een wandeling rond je buurt geeft je een frisse neus. En in het donker kerstlichtjes kijken is altijd magisch!

14 december: maak een kerstkaart

Zelf kerstkaarten maken geeft je iets moois en persoonlijks om weg te geven richting Kerstmis. Met een mooie tekening of knutsel op je kaart heb je samen iets leuks gedaan. Daarna samen voor postbode spelen om de kaarten in de bus te stoppen bij een vriend of familielid is ook leuk!

15 december: lees een winterverhaal

We lezen graag verhalen in de donkere dagen van december. Ga samen naar de bibliotheek om een mooi boek te kiezen, of koop een leuk in je lokale boekhandel. Onze favorieten zijn: De vos en de ster, Tomte Tummelot, Kikker en pad.

16 december: hang een kerstkrans aan je deur

Van dennentakken maak je zelf de mooiste kerstkrans voor aan je (voor)deur. Versier de krans met dennenappels, groene takken en wellicht wat eucalyptus voor een natuurlijke sfeermaker nog voordat je binnenkomt.

activiteiten advent kalender kerstkrans

17 december: doe een kerstfilmavond

Kerstmis is ook tijd voor heerlijke (foute) kerstfilms. We kiezen de fijnste uit en gaan er lekker voor zitten met een dekentje op de bank en een bak (zerowaste) popcorn. Onze favorieten zijn: The Muppet Cristmas Carol, Home Alone, en The nightmare before christmas.

activiteiten advent kalender: speel een bordspel

18 december: speel een (bord)spel

Gezellig samen een (bord)spel spelen doen we graag. Dit advent vakje laat ons rond de tafel kruipen voor een potje Carcasonne, Ticket to Ride of Keer op Keer.

19 december: geef de vogeltjes eten

We houden van de vogels in onze tuin! Daarom zorgen we goed voor ze.Maak een leuke vogelvoer hangers met sinaasappelschillen.Meng 150 gram vogelvoer met 100 gram gesmolten kokosolie. Vul de lege sinaasappelschillen met het mengsel. Wil je ze ophangen? Rijg dan voor het vullen wat katoenen draden met een naald door de schil. Daar zullen de vogels van snoepen.

20 december: geef een extra complimentje vandaag

Extra aandacht voor je buurman, je vriend of een familielid is fijn in deze tijd van het jaar. Geef eens een extra complimentje aan elkaar. Of bel eens een vriendin of ver familielid om hallo te zeggen.

21 december: zing 12 dagen met Kerstmis

Samen zingen we graag het traditionele 12 dagen met Kerstmis. We zingen het uit het prachtige boek, in het Nederlands vertaald door Jan Rot.

22 december: ga sterren kijken

Samen naar de sterren kijken in het donker blijft iets magisch om te doen. Download de gratis SkyView app voor Apple of Sky Map voor Android, zodat je ook precies weet welke sterren je ziet.

23 december: bak een kerstige cake of taart

Bak samen een kerstige cake of taart om lekker van de snoepen in aanloop naar Kerstmis. Denk aan een heerlijke sinaasappel cake of de chocoladetaart van PuurSuzanne.

Duurzame activiteiten advent kalender sinaasappel cake

24 december: bak kerstpizza

Kerstavond is bij ons traditioneel pizza-avond. Het is een heerlijke manier om met de kinderen te eten zonder gemopper en met gezelligheid. Ik maak de pizza van een grote rol pizzadeeg en snijdt er driehoeken van. Daarna mogen de kinderen deze ‘kerstbomen’ versieren met hun eigen eetbare slingers en ballen.

Duurzame activiteiten advent kalender

December hoeft niet alleen te gaan om spullen en eten. Dingen samen doen zorgt voor heerlijke herinneringen en hoeft niet veel geld te kosten. Met deze activiteiten advent kalender wordt december een heerlijk feest van samenzijn.

Wat doe jij graag samen in december?

Meer december tips:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header foto door Elena Mozhvilo via Unsplash