Hoe maak je een t-shirt sprei?

Wat doe je met een stapel oude shirts die je niet weg wil gooien? Ik begon een upcycle project en maakte er een t-shirt sprei van. Zo krijgen t-shirts weer een tweede leven. Hieronder leg ik je uit hoe je een t-shirt quilt maakt.

Herinneringen

Ken je dat, dat je kleding hebt waar je fijne herinneringen aan hebt? Waar je het shirt kocht of kreeg? Of wanneer je het droeg? Veel van onze oude shirt, zowel van mijn man als mijzelf, komen van festivals of concerten die we bezochten. Daar heb ik fijne herinneringen aan, die met het shirt bewaard blijven. Daarom vind ik het lastig die t-shirts zomaar weg te gooien. Deze kleding upcyclen in een t-shirt sprei is daar een fijne oplossing voor.

Lees ook: De beste tips om gas te besparen in huis

Wat heb je nodig?

Een naaimachine is wel noodzakelijk om een sprei te maken van je oude t-shirts. Heb je er zelf geen? Leen hem van je tante, je moeder of je vriendin. Als je hulp nodig hebt met naaien wordt het misschien wel een gezellig gezamelijk project.
Verder gebruikte ik een scherpe stofschaar om de t-shirts te knippen. Textiel knippen met een gewone schaar is meestal niet goed te doen. Voor de maten van de lapjes gebruikte ik een kartonnen mal van 21 x 21 cm (dus inclusief naden), die ik knipte uit een doos. Voor de binnenzijde van de sprei kocht ik een tweedehands dekbed van 140 x 200cm bij de kringloop. Synthetische dekbedovertrekken zijn prima te wassen op hoge temperaturen, zodat alle eventuele kleine vlekjes en geuren er prima uit gaan.

Hoe maak je een t-shirt sprei?

1. Verzamel t-shirts

Vijf jaar geleden maakte ik de eerste t-shirt sprei voor onze oudste. En sindsdien spaarde ik alle oude shirts die gaatjes hadden of uit model waren door teveel dragen en wassen. Het had dus wel even tijd nodig om voldoende shirts bij elkaar te verzamelen voor een hele sprei voor een een-persoons bed.

Hoe maak je een t-shirt sprei?
Met een kartonnen mal knip je de t-shirts

2. Knip lappen van de t-shirts

Ik legde de mal op de shirts, die ik had verzameld en en knipte met de stofschaar meteen door de voor- en achterkant van het shirt tegelijk. Ik probeerde zoveel mogelijk van de stof te gebruiken. Toen ik alle shirts geknipt had, maakte ik een grote stapel met daarin de geknipte lappen door elkaar.

3. Maak banen van de lappen

Ik koos ervoor om de stoffen in willekeurige volgorde op een stapel te leggen en ze daarna in banen van 7 lappen aan elkaar te naaien. Ik probeerde dezelfde kleuren lappen niet naast elkaar te naaien. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om voorafgaand aan het naaien een heel patroon van lappen op je vloer uit te leggen. Ik ben een luie naaister, dus ik speldde de lappen niet aan elkaar voordat ik ze aan elkaar naaide. Maar dat kan natuurlijk wel. 😉

Hoe maak je een t-shirt sprei?
Speld de banen aan elkaar

Ik legde de gemaakte banen wel naast elkaar op de grond, om te kijken of dezelfde kleuren lappen niet tegen elkaar aan kwamen. De banen speldde ik voorafgaand aan het naaien aan elkaar, om ze goed recht te houden. Daarna naaide ik de banen met een rechte steek aan elkaar. De achterkant van de sprei maakte ik op eenzelfde manier.

4. Naai de voorkant aan het dekbed

Toen beide kanten van de t-shirt sprei klaar waren legde ik ze op elkaar met de goede kanten naar elkaar. De twee sprei delen legde ik op het dekbed. Ik speldde drie zijden op elkaar met spelden. Toen naaide ik de drie lagen met een stevige naald aan elkaar. Daarna draaide ik de binnenzijde van de sprei naar de binnenzijde en naaide de onderkant om, door de zoom naar binnen te slaan.

Meer upcyclen? Maak ook:

DIY: Vrolijke lenteslinger
6 juf- en meester-kadootjes in een potje
10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal

5. Stik de sprei door

Het is niet noodzakelijk de sprei door te stikken. Om verschuiven van het dekbed te voorkomen stikte ik de banen op de naad wel in de lengte door. Dat kost wel wat moeite met zo’n dikke lap sprei onder je naaimachine. Maar het zorgt wel voor een mooi effect als het klaar is. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om het doorstikken te doen zoals bij een quilt. Maar daar heb ik het geduld niet voor ;-).

Hoe maak je een t-shirt sprei?
De t-shirt sprei is klaar

T-shirt sprei cadeau

De t-shirt sprei was een cadeau voor onze jongste zoon die 3 werd. Hij heeft hiermee een uniek en zelfgemaakt cadeau, waar we jaren plezier van hebben. Bovendien is het een cadeau waar ik niets nieuws voor heb hoeven kopen; goed voor mijn voornemen om minder nieuwe spullen te kopen. Ik heb genoten van het maken van dit upcycle project. Hij blijft er de komende jaren lekker warm van in bed. En bovendien kunnen we nog terugdenken aan de mooie herinneringen die verbonden zijn met de t-shirts die gebruikt zijn in de sprei. Heb jij ook een t-shirt sprei gemaakt? Deel je t-shirt sprei online en tag met @duurzamekeuzes.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

4 Reacties

  1. Wat een super idee! Ik heb ook nog veel oude t-shirts waar herinneringen aan vast zitten. Liggen nu in een doos. Ik ga hier een keer mee aan de slag.

    1. Wat leuk! Zo komen ze goed van pas. ?

  2. Je schrijft dekbedovertrek, maar dat is de hoes voor over het dekbed toch? Klopt het dat je een dekbed zelf bedoeld?

    1. Je hebt gelijk, Lotte. Het moet dekbed zijn. Ik heb het aangepast.

Laat een reactie achter

Lees ook...

%d bloggers liken dit: