De voordelen van een groente abonnement

Sinds begin 2019 hebben we een groenten abonnement. We krijgen wekelijks een pakket groenten rechtstreeks van de boer. Dat heeft veel voordelen. Lees alle voordelen van een groente abonnement in deze blog.

Hoe werkt een groente abonnement?

Op een vaste dag halen we bij een lokaal ophaalpunt ons groenten- en fruit- abonnement van de Twee Linden. Door heel Nederland zijn er kleinere en grotere initiatieven voor een groente abonnement. Kijk eens op lokaloka.nl voor lokale aanbieder van (biologische) groenten en fruit. We betalen het abonnementsgeld aan de boer en kiezen voor een standaard pakket. Wij eten met vijven van een 3-4 persoonspakket. Daarnaast hebben we een groot fruit pakket. Ons wekelijks kistje biologische groenten bevalt ons super. Een groente abonnement heeft namelijk fijne voordelen voor ons.

Voordelen van een groente abonnement

Voordelen van een groente abonnement

Superverse groenten

De knutsels die ik maak met de kinderen zijn altijd zonder glitters. Alhoewel mijn jongens ook kleine ekstertjes zijn, die glitters tof vinden, kies ik ervoor niks met glitters in huis te halen. Knutselen met glitters is niet duurzaam omdat glitters gemaakt zijn van plastic en bovendien bevatten ze microplastics. Bij het knutselen met glitters kunnen deze microplastics gemakkelijk in de lucht of het water terechtkomen, waardoor ze bijdragen aan de vervuiling van onze ecosystemen. Ten tweede zijn glitters vaak wegwerpartikelen, wat betekent dat ze na gebruik in de prullenbak worden gegooid. Dit leidt tot extra afval en bijdraagt aan de groeiende hoeveelheid plastic in het milieu. Hoewel sommige bedrijven nu bio-glitters aanbieden als alternatief voor traditionele glitters, kies ik ook daar niet voor. Hoewel bio-glitters worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals plantenvezels of cellulose, worden ze toch voorzien van een klein laagje plastic, zo toonde Keuringdienst van Waarde onlangs aan. Daarom kies ik graag alternatieve, duurzamere materialen zoals felle gekleurde verf of stift.

Goedkoper eten

We betalen ons abonnementsgeld rechtstreeks aan de boer. Hierdoor hebben we scherpere prijzen dan in de (bio) supermarkt. En de boer krijgt een eerlijk bedrag voor zijn producten. Ook een fijn idee is dat we onze lokale economie hiermee ondersteunen.

Lokale seizoensgroenten

Een groenten abonnement maakt het heel gemakkelijk om lokaal en van het seizoen te eten. Doordat ons voedsel minder kilometers aflegt voordat het op ons bord ligt, verkleint het de klimaatimpact. Groenten van de volle grond uit Nederland belasten het milieu (gemiddeld) veel minder dan producten uit een verwarmde kas. En producten die ingevlogen worden uit het buitenland, zoals groene asperges uit Peru of sperziebonen uit Kenia kun je beter helemaal vermijden. Wil je precies weten welke groenten er nu in het seizoen zijn, kijk dan op de Groenten en fruit kalender van Velt.

Biologische groenten

Alle groenten en fruit uit ons pakket zijn biologisch. De teler gebruikt voor het telen geen chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen. De grond wordt bemest met natuurlijke mest en compost. Het is fijn om te weten dat de boer, waar we onze producten halen, samenwerkt met de natuur. Dat is goed voor het landschap, de biodiversiteit, bodemkwaliteit en grondwater.

Tips om plasticvrij boodschappen te doen

Plasticvrije groenten

Bij een (biologisch) groenten abonnement komen de (meeste) groenten onverpakt bij je aan. In de supermarkt zijn biologische groenten vaak juist in plastic verpakt, om het onderscheid met reguliere groenten te maken. Een groenten abonnement heeft dus beide voordelen: plasticvrij én biologisch! Heb je de keuze tussen bio in plastic en regulier zonder plastic, dan is biologisch mét plastic voor het milieu, volgens De Verborgen Impact, een betere keuze dan reguliere groenten zonder plastic.

Nieuwe smaken ontdekken

Door het groenten abonnement heb ik nieuwe recepten geleerd. Koken met lokale groenten uit het seizoen heeft ons dieet enorm verrijkt. Voorheen at ik zelden koolraap, venkel, snijbiet of winterpostelein. Vaak bleef ik een beetje steken in mijn standaard achterhoofdlijstje met recepten. Nieuwe heerlijke groenten ontdekken vind ik een groot voordeel van het abonnement.

Voordelen van een groenten abonnement

Nadelen

Natuurlijk heeft het groenten abonnement ook wat nadelen. In de winter eten we wat vaker dezelfde groenten, omdat er nu eenmaal minder keuze uit Nederland is. De winterpakketten bevatten vaker kolen en wortel. Onze boer vult dit voor de variatie aan met bijvoorbeeld bloemkool, broccoli uit Zuid Europa en champignon, kiemen, witlof uit de buurt. We moeten naast dit pakket ook nog andere groenten kopen. In het groenten abonnement zitten 6 à 7 verschillende soorten groenten per week, voldoende voor 4 à 5 maaltijden. Alle boodschappen doen kost me dus íets meer tijd met een groenten abonnement. Maar ik vind de voordelen daar ruim tegenop wegen.

Voordelen van een groente abonnement

Dit zijn alle voordelen voor ons van een groente abonnement. Zou een groenten abonnement iets voor jou zijn? Laat hieronder een reactie achter.

Meer lezen?

  In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

  0 antwoorden

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *