De voordelen van een groenten abonnement

Voordelen van een groenten abonnement

Sinds begin 2019 hebben we een groenten abonnement. We krijgen wekelijks een pakket groenten rechtstreeks van de boer. Dat heeft veel voordelen. Lees alle voordelen van een groenten abonnement in deze blog.

Hoe werkt een groenten abonnement?

Op een vaste dag halen we bij een lokaal ophaalpunt ons groenten- en fruit- abonnement van de Twee Linden. Door heel Nederland zijn er kleinere en grotere initiatieven voor een groentenabonnement. Kijk eens op lokaloka.nl voor lokale aanbieder van (biologische) groenten en fruit. We betalen het abonnementsgeld aan de boer en kiezen voor een standaard pakket. Voor ons is momenteel een 2 persoonspakket voldoende. Daarnaast hebben we een groot fruit pakket. Ons wekelijks kistje biologische groenten bevalt ons super. Een groenten abonnement heeft namelijk fijne voordelen voor ons.

Voordelen van een groenten abonnement

Supervers

De producten komen rechtstreeks van het land. Daardoor hebben we super verse groenten. Veel producten in ons pakket komen van de lokale boer, waar we het abonnement hebben. Sommige producten komen van andere boeren uit Brabant of Zeeland. Voor de afwisseling zitten er ook soms geïmporteerde groenten in, vooral in de winter.

Voordelen van een groenten abonnement
Ons kistje met verse groenten

Goedkoper

We betalen ons abonnementsgeld rechtstreeks aan de boer. Hierdoor hebben we scherpere prijzen dan in de (bio) supermarkt. En de boer krijgt een eerlijk bedrag voor zijn producten. Ook een fijn idee is dat we onze lokale economie hiermee ondersteunen.

Lokale seizoensgroenten

Een groenten abonnement maakt het heel gemakkelijk om lokaal en van het seizoen te eten. Doordat ons voedsel minder kilometers aflegt voordat het op ons bord ligt, verkleint het de klimaatimpact. Groenten van de volle grond uit Nederland belasten het milieu (gemiddeld) veel minder dan producten uit een verwarmde kas. En producten die ingevlogen worden uit het buitenland, zoals groene asperges uit Peru of sperziebonen uit Kenia kun je beter helemaal vermijden. Wil je precies weten welke groenten er nu in het seizoen zijn, kijk dan op de Groenten en fruit kalender van Velt.

Lees ook: Waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn

Biologisch

Alle groenten en fruit uit ons pakket zijn biologisch. De teler gebruikt voor het telen geen chemisch synthetische bestrijdingsmiddelen. De grond wordt bemest met natuurlijke mest en compost. Het is fijn om te weten dat de boer, waar we onze producten halen, samenwerkt met de natuur. Dat is goed voor het landschap, de biodiversiteit, bodemkwaliteit en grondwater.

Plasticvrij

Bij een (biologisch) groenten abonnement komen de (meeste) groenten onverpakt bij je aan. In de supermarkt zijn biologische groenten vaak juist in plastic verpakt, om het onderscheid met reguliere groenten te maken. Een groenten abonnement heeft dus beide voordelen: plasticvrij én biologisch! Overigens is biologisch mét plastic voor het milieu, volgens De Verborgen Impact, een betere keuze dan reguliere groenten zonder plastic.

Voordelen van een groenten abonnement
Ons groentepakket van de boer

Nieuwe smaken ontdekken

Door het groenten abonnement heb ik nieuwe recepten geleerd. Koken met lokale groenten uit het seizoen heeft ons dieet enorm verrijkt. Voorheen at ik zelden koolraap, venkel, snijbiet of winterpostelein. Vaak bleef ik een beetje steken in mijn standaard achterhoofdlijstje met recepten. Nieuwe heerlijke groenten ontdekken vind ik een groot voordeel van het abonnement.

Nadelen

Natuurlijk heeft het groenten abonnement ook wat nadelen. In de winter eten we wat vaker dezelfde groenten, omdat er nu eenmaal minder keuze uit Nederland is. De winterpakketten bevatten vaker kolen en wortel. Onze boer vult dit voor de variatie aan met bijvoorbeeld bloemkool, broccoli uit Zuid Europa en champignon, kiemen, witlof uit de buurt.

We moeten naast dit pakket ook nog andere groenten kopen. In het groenten abonnement zitten 6 à 7 verschillende soorten groenten per week, voldoende voor 4 à 5 maaltijden. Als mijn zeeman niet thuis is, kan ik er vaak wél 7 dagen mee koken. Maar tijdens verlof halen we nog wel wat boodschappen erbij. Alle boodschappen doen kost me dus íets meer tijd met een groenten abonnement. Maar ik vind de voordelen daar ruim tegenop wegen.

Voordelen van een groenten abonnement

Dit zijn alle voordelen voor ons van een groenten abonnement. Zoek je inspiratie om lekker te koken met (lokale) seizoensgroenten? Kijk dan eens bij mijn maandelijkse vega inspiratie en andere posts over duurzame voeding.

Zou een groenten abonnement iets voor jou zijn?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *