Weg in Nederland: duurzame citytrip naar Leiden

Leiden heeft alles voor een fijne citytrip. Plan jij een dagje of weekend weg in Nederland? Leiden verleidt je met historie, mooie musea, heerlijke restaurants en authentieke straatjes. Samen met mijn zus ging ik een heerlijk weekend naar Leiden. Lees alle tips voor een duurzame citytrip naar het prachtige Leiden.

Ideale duurzame citytrip naar Leiden

Leiden zit boordevol verrassingen. Deze stad heeft zoveel te bieden, dat het bijna teveel is om op te noemen. Allereerst is Leiden zeer goed bereikbaar per trein. En vanaf het Centraal Station liggen bijna alle bezienswaardigheden op loopafstand. Bovendien heeft deze mooie stad in Zuid-Holland  een schat aan musea, die een bezoek waardig zijn. Daar zit zeker iets van je gading bij! Ook vind je om elke straathoek mooie straatjes vol monumentale panden aan schone grachten. En als kers op de taart heeft Leiden talloze restaurants, waar je heerlijke vega(n) gerechten eet, en heel veel vintage winkels om uit te kiezen. Leiden is de ideale plek voor je volgende duurzame citytrip in Nederland!

duurzame citytrip naar leiden per OV

Goed bereikbaar per OV

Eén van de grote voordelen van een duurzame citytrip naar Leiden is dat de stad heel goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. In slecht 45 minuten ben je van Utrecht Centraal op Leiden Centraal. Wil je goedkoop een treinkaartje kopen? Check dan eens de tips van Petra van de Groene Helden Academie. Vanaf het station zijn de meeste attracties van Leiden op loopafstand. Maar natuurlijk kun je ook een stadsbus nemen. Of je huurt een fiets om jezelf duurzaam van A naar B te vervoeren.

Topmusea in Leiden

Van Nederlands cultureel erfgoed tot buitenlandse schatten, en van flora en fauna tot het menselijk lichaam: Leiden heeft zoveel musea, dat je bijna niet kunt kiezen. Voor ons duurzame weekendje Leiden kozen mijn zus en ik voor de Hortus Botanicus,  het Rijksmuseum van Oudheden en het prachtige museum Naturalis. Allereerst bezochten we de Hortus Botanicus en deden een herfstrondleiding. De Hortus trekt je mee in de wereld van bijzondere planten, zorg voor de natuur, en biologie. Je vergaapt je zeker een paar uur in de kassen en tuinen. In het Rijksmuseum van Oudheden duik je in de wereld van de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Er is zoveel moois te zien uit de oudheid, dat je hier met gemak een paar uur rondloopt.  In Naturalis waren we allebei al vaker, maar het blijft een van mijn favoriete musea om naartoe te gaan. Dit museum laat de biodiversiteit op onze planeet in al haar facetten zien. Door de inrichting van de expositieruimtes met licht, geluid, en zelfs geur, is Naturalis een feest voor je zintuigen. Elke keer opnieuw verrast het museum me met de schoonheid van de natuur, verrassende verhalen en nieuwe kennis. Maar Leiden heeft nog 11 andere musea die de moeite waard zijn.

Duurzame citytrip naar Leiden Hortus
duurzame citytrip leiden paco ciao

Vega(n) eten in Leiden

Niet alleen musea zijn er in alle vormen en soorten te vinden in Leiden. Ook als het gaat om ontbijt, brunch, lekker dineren of gezellig borrelen heeft Leiden alles wat je zoekt. Tijdens onze duurzame citytrip in Leiden aten wij heerlijke vegetarische lunch bij zowel Lot & de Walvis en volledig plantaardig bij Instagram-waardig restaurant Paco Ciao. En we genoten van de groenten kunstenaars bij Lab071 van ons diner. Dat restaurant ligt om de hoek bij Naturalis, en is ideaal om te combineren als je het museum bezoekt. Maar het is ook zeker de moeite waard om voor ons te lopen of fietsen!

Meer vega(n) restaurant tips van volgers:

En bekijk ook zeker de uitgebreide restaurantgids van ColumsbyKari.

Wandelen en fietsen door Leiden

Niet alleen heeft Leiden mooie musea en lekkere restaurants. Daarnaast kun je zoveel meer zien in Leiden. Vergeet vooral de historie van de stad niet! Die geschiedenis zie je het beste door een mooie wandeling of fietstocht door de stad te maken. Struin langs de vismarkt, het mooie stadshuis, de Pieterskerk of beklim de burcht voor een mooi uitzicht over de stad. Fiets langs de vele singels en grachten en de mooie historische panden. Daarnaast kun je kiezen voor een mooie wandeling via de VVV, zoals de Rembrandtwandeling of loop langs de mooie hofjes van Leiden. Kies de vegan wandeling van Julia’s DuurzaamOpKamers. Of ontdek de meer dan 120 muurgedichten in Leiden met een wandeling of fietstocht.

duurzame citytrip leiden wandelen
tweedehands shoppen in duurzaam leiden

Tweedehands en vintage in Leiden

Als je door Leiden wandelt mis je zeker niet de tweedehands en vintage winkels, die de stad te bieden heeft. Mijn zus en ik bezochten het nette Olive Oyl’s Rusty Zipper met vintage kinder-, dames- en herenkleding. Daarna struinden we door naar Vintage Island en ReJoes. Leiden kent mooie, goed gesorteerde vintage winkels, zodat je naar hartenlust duurzaam kunt shoppen.

Meer vintage en tweedehands tips van volgers:

  • Ratjetoe Leiden (Hogewoerd 65)
  • Second Trend (Langebrug 20G)
  • Hartendief (Breestraat 171)

Meer uitjes in de buurt van Leiden?

In Leiden kun je je zeker twee dagen of langer vermaken. Wil je liever een kijkje nemen buiten de stad? Deze tips helpen je vooruit buiten Leiden:

Duurzame citytrip naar Leiden

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om eens een bezoek te brengen aan het prachtige Leiden. Want citytrip hoeft niet naar verre oorden met lange reisafstanden als je zoveel mooie parels in Nederland en kort daarbuiten hebt. En heb jij nog aanvullende tips voor een citytrip naar Leiden? Deel ze hieronder in de reacties.

Meer duurzame reistips van DuurzameKeuzes:

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

2 antwoorden
  1. Inge Aarden
    Inge Aarden zegt:

    Singelark Leiden: 6,5 km loop je Leiden langs de singels over bruggen en die parken. Veel uitleg en veel hoogtepunten gezien. Daarna naar het centrum waar Leiden ooit ontstaan in: de burcht!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *