Zo maak je van een staycation een heerlijke vakantie

Vakantie staat voor veel mensen synoniem aan reizen. Maar is dat wel nodig voor een fijne vakantie? In Nederland of thuis heb je zeker een heerlijke vakantie. De staycation wint daarom de laatste jaren terrein! Dat is niet alleen goed voor je budget, het is ook een hele duurzame keuze. Met deze toffe tips is je staycation een heerlijke vakantie te maken.

Wat is een staycation?

Een staycation is een samenvoeging van de Engelse woorden stay en vacation. Wij noemen het ook wel een vakantie naar Tuinesië, Balkonia of Bad Hintergarten. Dat betekent letterlijk een vakantie waarbij je thuis blijft of in je eigen omgeving. Zo kies je ervoor om van je vakantie te genieten en vrije dagen op te nemen terwijl je niet ver van huis gaat. Want wat is er leuker om alle toffe dingen te doen, waar je niet aan toe komt in de waan van alledag. Bovendien is een staycation fijn voor je portemonnee en voor het milieu, want je hoeft er niet ver voor te reizen.

Zo is een staycation een heerlijke vakantie

Voorbereiding voor een geslaagde staycation

Als je een geslaagde staycation wil, is het wel belangrijk om je een beetje voor te bereiden. Want net als wanneer je op vakantie gaat, is het leuker als je echt de boel de boel kunt laten en je niet nog van alles hoeft. Neem echt vrij van je werk, zet je ‘out of office’ melding aan en leg je vakantie-outfits vast klaar. Zorg dat je huishouden klaar is, de was gewassen en de boodschappen in huis. Zo kun je optimaal genieten van je vrije tijd en echt relaxen. Ook kun je nieuwe avonturen beleven en toffe ervaringen hebben zonder dat je ver van huis bent. En vergeet de voorpret van alvast inspiratie opdoen of activiteiten plannen niet, voor extra vakantieplezier!

Staycation tips voor een heerlijke vakantie

Staycation tips rondom huis

Organiseer een spelletjes avond

Op vakantie spelen wij graag (bord)spellen. Dat komt er door het jaar weinig van, maar op vakanties nemen we er wel tijd voor. Wij spelen graag Catan, Carcassonne en Keer op keer. Zoek vooral ook eens op Marktplaats naar een tof tweedehands bordspel, voor de meest duurzame keuze!

Ga lekker koken

Kook een maaltijd uit een andere keuken. Met staycation in ons eigen huis kookten we elke dag een maaltijd uit een ander land. We verkenden de Griekse keuken met moussaka en baklava. Daarna maakten we Italiaanse pizza. De volgende dag kookten we heerlijke Indiase curry. En nog een dag later genoten we van Duitse (vega) bratwurst. Ecosia is je beste vriend om de heerlijkste recepten te vinden. En ga je helemaal voor een extra ervaring; boek een kookworkshop om je nieuwe gerechten uit een andere keuken te leren.

Film of serie marathon

Leg je matrassen voor je televisie, rust je bank uit met extra kussens of maak zelfs een eigen buiten-bioscoop in je tuin of op je balkon. Dan kies je een toffe serie of reeks films en plof neer voor een toffe marathon. En vergeet vooral de popcorn niet!

Maak thuis een spa-ervaring

Lekker ontspannen hoeft niet perse in een duur wellness resort. Ook thuis kun je een fijne spa-ervaring creëeren. Dus zet een rustgevend muziekje aan en maak de ervaring in je badkamer compleet met heerlijke geurstokjes en duurzame kaarsen. Neem een voetenbad, een gezichtsmasker en een uitgebreid bad met lekker schuim of badolie. Zo geniet je van wellness thuis!

Kampeer in je achtertuin, slaap in de buitenlucht, of bouw een hut

Voor ons is kamperen het ultieme vakantiegevoel. Maar dat kan ook prima in je eigen omgeving. Dus zet je tentje op in je achtertuin of die van vrienden. Of slaap in de buitenlucht op een matras in je tuin of op je balkon als het echt mooi weer is. Want wakker worden van de fluitende vogels en frisse lucht geeft een ultiem vakantiegevoel. Is het kouder? Zet je tent binnen op of maak een hut van een tafelkleed voor een kampeer gevoel.

Zo maak je van een staycation een heerlijke vakantie
Roerbak met groene kool en mango tofu

Lees een reisverhaal

Ga op avontuur in een reisverhaal, lees een boek over een land of streek waar je nog nooit bent geweest en laat je fantasie je mee op reis nemen. Je hoeft je luie stoel niet uit om even helemaal weg te gaan. Ga naar je lokale boekhandel of bibliotheek, waar ze je graag helpen aan de prachtigste reisboeken. Via de online bibliotheek leen je ook gratis e-reader boeken en luisterboeken als je lid bent van de bieb.

Maak een thuis restaurant

Bestel eten bij je favoriete restaurant of kook juist zelf eens een uitgebreid diner. Dek de tafel met je mooiste tafellaken, gebruik je mooiste servies en bestek en zet wat bloemen op tafel, zoals het bij een restaurant ook zou zijn. Eet je favoriete menu met je favoriete gasten. Nodig je vrienden, familie of de buren uit!

Staycation tips in je eigen buurt

Bezoek je lokale museum

Bezoek een museum, waar je nog niet eerder was. Op reis bezoeken we graag musea, maar in ons eigen stad of dorp zijn we er vaak nog nooit geweest. Pak de fiets of de bus naar je lokale culturele uitje voor een relaxte duurzame dag. En heb je geen zin om je huis uit te gaan, doe dan een virtuele tour in een museum. Dat kan zelfs aan de andere kant van de wereld. Pak je laptop of smartphone erbij en dwaal tussen kunstwerken, verbreed je kennis en laat je verrassen door een rondleiding.

Doe een stadswandeling of roadtrip

Maak eens een stadswandeling of roadtrip in je eigen omgeving. Vaak denken we onze stad of dorp of streek heel goed te kennen. Maar door een wandel- of fietstocht te boeken met een lokale gids, boswachter of met een speurtocht zie je opeens heel andere dingen, die je eerder nog nooit waren opgevallen. Verwonder je over je eigen woonomgeving en leer eens iets nieuws over je eigen streek. En je kijkt na je staycation heel anders naar de plek waar je woont!

Ga picknicken

Haal lekkere dingen in huis en ga met je gezin, familie of vrienden lekker picknicken in het bos, park of aan het strand. En wil je echt verrast worden; vraag iedereen zelf iets lekkers te maken en mee te brengen. Zo proef je dingen die je zelf wellicht niet vaak maakt.

Ga watersporten

Hou je van watersport op vakantie? Daarvoor hoef je vaak niet ver. Ga kanoën, suppen, of roeien op een rivier of meer in de buurt. Of huur een (electrisch) bootje van een relaxte dag of weekend varen. Zo kom je lekker tot rust tijdens je staycation.

Bezoek lokale evenementen

Kijk als voorbereiding op je staycation eens bij je lokale VVV of uit-agenda welke evenementen en bijeenkomsten er in je vakantietijd allemaal zijn. Met het bezoeken van een concert, festival, braderie, (biologische) markt of kermis haalt je lekker uit je dagelijkse ritme en geeft je een vakantiegevoel.

Zo is een staycation een heerlijke vakantie

Zo is een staycation een heerlijke vakantie

Dat een staycation steeds vaker gekozen wordt voor relaxte vrije dagen is niet vreemd. Ook thuis of in je eigen regio kun je uitstekend ontspannen en een hele fijne vakantie hebben. Blijf jij ook thuis of in Nederland in je vakantie? En welke activiteiten onderneem jij? Laat het weten in een reactie hieronder. Dan vul ik de lijst aan met jullie suggesties.

Meer duurzame vakantie tips?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *