De beste tips om gas te besparen in huis

Het verlagen van je gasgebruik in huis is bespaart je heel wat geld. Maar niet alleen is het gas besparen goed voor je portemonnee, daarnaast verkleint het natuurlijk meteen je CO2 voetafdruk. Hoogste tijd om de beste tips om gas te besparen in huis voor je op een rijtje te zetten.

Gratis gas besparing tips

Slimmer verwarmen

Het gasverbruik in huis komt voor 75% door de verwarming. Slim omgaan met het verwarmen van je huis zorgt dat je je gasverbruik kunt verlagen. En vaak kost het je weinig en een klein beetje inzet!

  • Zet je verwarming eens een graad lager, en trek een warme trui aan.
  • Verwarm alleen de ruimtes in huis waar je veel komt. En sluit (tussen)deuren goed zodat warmte niet kan ontsnappen.
  • Zet je thermostaat ’s nachts en als je niet thuis bent omlaag naar 15 graden (bij vloerverwarming op 17 tot 18 graden), zodat je niet onnodig de CV je huis laat verwarmen. Met een klokthermostaat kun je automatisch tijden instellen wanneer je CV start en stopt met verwarmen. En slimme thermostaten kunnen je CV zelfs uitzetten als ze merken dat je niet aanwezig bent, of je bedient ze op afstand met je smartphone.

Zet je boiler of ketel op 60 graden

Zet de temperatuur van je gas- of CV-boiler of ketel naar 60 graden in plaats van de standaard 80 graden, zodat er minder gas wordt gebruikt. Je CV-ketel werkt efficienter op 60 graden Celcius en je CO2 uitstoot is lager. Dit geldt alleen voor het verwarmingswater van je CV. De drinkwater temperatuur moet je niet lager zetten in verband met het risico op legionella besmetting. Lees meer informatie en de handleiding van jouw CV op zetmop60.nl.

De beste tips om gas te besparen in huis

Zuinig met warm water

Warm water is verantwoordelijk voor 20% van je gasverbruik. Zuinig omgaan met warm water bespaart je dus ook gas.

  • Neem liever een douche dan een bad.
  • Gebruik minder douchewater/ Probeer korter te douchen door een douchetimer te gebruiken. Ik daag mezelf graag uit korter te douchen door mijn favoriete korte liedje op te zetten en binnen de tijd klaar te zijn. Maar ik vind het makkelijker om minder vaak te douchen dan korter, en dan was ik mezelf op andere dagen aan de wastafel.
  • Kies voor voor een waterbesparende douchekop. Dit is een hele goede manier om water te besparen. Het verdient zichzelf binnen maanden terug.
Bespaar gas door je thermostaat een graad lager te zetten

Goedkope gas besparing tips

Breng radiatorfolie aan

Radiatorfolie plakken is een hele makkelijke en goedkope manier om snel een besparing op je gasrekening te krijgen. Zelf koos ik voor magnetisch radiatorfolie. Het is een kwestie van op maat knippen, magneetstripjes erop en achter je radiator ‘plakken’ met de magneetjes. Heel simpel en het bespaart ons al snel tientallen euro’s per jaar.

Isoleer je CV-leidingen

CV-leidingen die door koude ruimtes lopen, verliezen snel hun warmte. Door deze leidingen te voorzien van isolatiemateriaal kun je dit zelf voorkomen. Buisisolatie is eenvoudig aan te brengen en je verdient je aankoopbedrag binnen een jaar terug.

Gebruik tochtstrips

Door kieren bij deuren, ramen en kozijnen te dichten, kun je zorgen voor een comfortabeler huis. Natuurlijk kun je een tochtstopper neerleggen bij ramen en deuren. Maar investeren in tochtstrips zijn een snelle en goedkope manier om gas te besparen. Let bij het kopen van tochtstrips goed op de maat die je moet hebben. En zorg dat je goed blijft ventileren. Regelmatig luchten en zorgen voor luchtdoorstroming in je huis is belangrijk voor een gelijkmatige verwarming van het pand en gezond binnenklimaat.

Plak raamfolie

Op ramen en glazen deuren kun je goedkoop isoleren met isolerende folie. Je kozijnen en ramen vervangen is het effectiefste, maar dat kan nu eenmaal niet altijd of het budget is er niet. Dan brengt isolerende folie toch energiebesparing en extra comfort. Let op: gebruik dit folie alleen bij enkel of dubbel glas, en niet bij HR glas.

Wil je advies over energiebesparende maatregelen in je huis. Denk eens aan het energieloket van je gemeente.

Duurdere gas besparing tips

Isoleer je huis

Bovengenoemde maatregelen zijn allemaal met een relatief klein bedrag te doen. Het isoleren van je huis vereist wel wat meer budget, maar zorgt wel voor serieuze besparingen op je gasrekening. Laat je goed informeren over de mogelijkheid. Het isoleren van je huis is rendabeler dan ooit. Spouwmuren, vloeren en daken isoleren bespaart je tot honderden euro’s per jaar, zeker met de huidige hoge gasprijzen. De overheid biedt ook subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen. Kijk bij RVO.nl voor meer informatie.

duurzaam huis spouwmuurisolatie

Duurzaam verwarmen

Om helemaal duurzaam te verwarmen is een gasloos huis noodzakelijk. Hiervoor kun je je laten aansluiten op het warmtenet van je gemeente. Of je kunt zelf aan de slag. Wil je helemaal van het gas? Kijk dan eens op de website van Milieucentraal voor aanvullende informatie en tips.

De beste tips om gas te besparen in huis

Met deze tips om gas te besparen in huis kun je zeker het verschil maken. Wil je echt weten wat je bespaart? Hou je gasverbruik dan bij op papier, via de login van je energieleverancier of via een app. Zo krijg je echt inzicht in welke keuzes je helpen minder gas te gebruiken voor jouw situatie. Wij zijn zelf nog lang niet ‘van het gas’ en zijn nog elk jaar bezig om ons huis te verduurzamen. Tochtstrips, radiatorfolie en spouwmuurisolatie hebben we wel al aangebracht. Onlangs hebben wij onze zolder laten isoleren.

Welke stappen pas jij al toe? En welke heb je op de planning? Ik ben benieuwd naar jouw aanvullingen. Deel je reactie hieronder.

Meer energie besparing tips?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *