Duurzame keuzes tijdens een hete zomer: tips voor een koel huis en hoofd

Warme zomerdagen kunnen heerlijk zijn, maar we kunnen er ook last van hebben. Helaas zorgt klimaatverandering ervoor, dat we de komende jaren vaker extremen in het weer gaan meemaken. Je kunt minder last hebben van de hitte als je je gedrag en je huis aanpast. Ik geef je duurzame keuzes tijdens een hete zomer.

Vaker hittegolven

Klimaatverandering zorgt ervoor dat extremen vaker voorkomen, ook in Nederland. We gaan vaker en langere periodes van hitte en droogte meemaken de komende decennia. Zorgen dat we voorbereid zijn op frequente hittegolven, zorgt ervoor dat we het op een duurzame manier kunnen doen. Zo houdt je je huis en hoofd koel!

Hoe maak je duurzame keuzes tijdens een hete zomer?

Om te zorgen dat we toch met een koel hoofd door een hittegolf komen, is een beetje voorbereiding belangrijk. Veel van de tips voor een koel huis kun je doen tijdens een hittegolf. Maar sommige verbeteringen zijn misschien een eerder een lange termijn project, vanwege tijdsplanning en budget. Rekening houden met hittegolven zorgt ervoor dat je er de komende jaren lekker koel bij zit in de zomer als het nodig is.

Duurzame keuzes tijdens een hete zomer

Drink genoeg water

Goed voor jezelf en je familieleden (en huisdieren) zorgen bij een hittegolf is natuurlijk het allerbelangrijkste. Genoeg water drinken zorgt voor verkoeling voor je lijf. Zo kan je lijf zichzelf afkoelen door te zweten. Door al dat zweten verliest je lijf natuurlijk weer vocht, wat je weer aanvult door te drinken. Ik hou altijd een fles met kraanwater in de koelkast, zodat ik niet de kraan hoef te laten lopen voordat het water lekker koud is.

Gebruik raambekleding en houdt ramen en deuren dicht

Als er een warme dag verwacht wordt, is het slim om in de ochtend de zonwering omlaag te doen en de gordijnen dicht te laten. Zo kan de warmte het huis niet binnen, en blijft de hele dag lekker koel. Zorg er ook voor dat ramen en deuren dicht blijven, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Zo houdt je warme lucht en zonlicht buiten.

“Een boom bij je huis heeft het natuurlijk koelvermogen van 10 airco ‘s.”

Isoleer, isoleer, isoleer

Misschien denk je bij isoleren niet direct aan hittegolven. Isoleren is niet alleen goed voor koude winters, maar houdt ook heel goed de warmte buiten in een hete zomer. Dakisolatie, spouwmuur- en muurisolatie, maar ook vloerisolatie houden je huis lekker koel. Maar ook geïsoleerd glas, bij voorkeur HR+++ glas, en geïsoleerde kozijnen zorgen ervoor dat je huis optimaal ingericht is op hittegolven. Denk ook eens aan de aanleg van een groen dak op een plat dak. Dat houdt ook de warmte tegen!

Lees ook: Hoe start je met het verduurzamen van je huis?

Verduurzamen van je huis begint met isoleren

Ventileer als het koel is

Goede ventilatie is altijd een goed idee in je huis. Maar juist tijdens een hittegolf maakt het een groot verschil in je huis. Zorg er wel voor dat je vooral ventileert als het koeler is buiten, zoals laat in de avond als de zon onder is, of vroeg in de ochtend als het nog niet te warm is. Zet vooral ramen en deuren tegen elkaar open, zodat de koele lucht overal in huis kan komen.

Duurzame keuzes tijdens een hete zomer

Groene tuin verkoelt

Een huis in het groen warmt veel langzamer op dan een huis zonder beplanting. Een tuin vol tegels en bestrating warmt snel op en houdt ook veel warmte vast. Loop maar eens op blote voeten over een betegelde pad in de zomer; je moet uitkijken dat je er een blaren aan over houdt! Tegels wippen en vervangen door meer groen, zorgt ook in je huis voor meer schaduw en minder warmte. Je tuin werkt zo in feite als een natuurlijke groene airco! Plant ook vooral bomen. Bomen zorgen niet alleen voor schaduw, maar verdampen water met hun bladeren wat zorgt voor extra verkoeling. Onder een boom kan het wel 10 tot 15 graden koeler zijn op een warme dag. Er is zelfs berekend dat een boom het natuurlijk koelvermogen heeft van 10 airco ‘s. Geen plek voor een boom? Denk ook eens aan een groene schutting, een pergola, geveltuintje of een groene klimmer tegen de muur.

Lees ook: Een duurzaam groen dak door Groendakspecialist

Gebruik liever een ventilator dan een airco

De laatste jaren zie ik steeds meer mensen die een airconditioning in hun huis laten installeren als er weer een hittegolf is geweest. Dat is helaas geen duurzame oplossing op de lange termijn. Airconditioning gebruikt enorm veel energie en maakt ook gebruik van milieuonvriendelijk koudemiddel. Een ventilator gebruikt veel minder energie en zorgt ervoor dat je zweet veel sneller verdampt. Het koelt je daardoor veel vlotter af dan wanneer je een hele ruimte moet koelen met een airco. Pro tip: zet een fles bevroren water in de luchtstroom van je ventilator voor extra frisse lucht.

Duurzame keuzes tijdens een hete zomer

Met deze duurzame keuzes houdt je tijdens een hete zomer toch je hoofd en je huis koel. Heb je niet alles deze zomer op orde? Zorg dan dat je in koelere periodes voorbereidingen neemt om je huis en je tuin aan te passen aan het klimaat. Daar heb je de komende zomer veel duurzaam profijt van. Hoe hou jij je hoofd koel in een hittegolf? Laat hieronder een reactie achter.

Meer lezen over duurzaam huis?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Credits: Watertap foto door Sven, tuin foto door Erda Estremera, header foto door Doug Kelley 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *