To-do lijstje: Spouwmuurisolatie
Het isoleren van ons huis stond op ons to-do lijstje, vooral spouwmuurisolatie. Spouwisolatie hebben we deze lente afgestreept van het lijstje.
Spouwmuurisolatie
Toen we onze twee-onder-een-kap kochten, wisten we dat het huis geen goede isolatie had. Het huis is gebouwd in 1972. Isolatie was in die tijd gewoonweg geen vereiste voor huizen. Er is bij woningen van voor 1975 vaak geen isolatie. In veel gevallen is er wel een spouw aanwezig. Een spouw is een ruimte tussen de twee muren aan de buitenkant van je huis. Dat maakt het mogelijk om spouwmuur-isolatie aan te brengen. De spouw moet wel breed genoeg zijn, en er mag geen oud isolatiemateriaal aanwezig zijn. Een goed installatiebedrijf kan dit controleren met een vooronderzoek.
Het isoleren van je spouwmuren na de bouw wordt na-isoleren genoemd. Spouwmuren kun je na-isoleren met korrels, vlokken en schuim. Wat voor jouw spouwmuur de beste keuze is hangt enorm af van de breedte van je spouwmuur, de omstandigheden, je budget en natuurlijk je keuze. Laat je altijd informeren door een deskundige, en vraag bij voorkeur meerdere offertes aan om goed te kunnen vergelijken.
Bij na-isoleren worden er gaten geboord in de voegen van je buitenmuur tot in de spouw. Het isolatiemateriaal wordt via deze gaten in de spouw gespoten of geblazen. De gemaakte gaten worden vervolgens weer dichtgemaakt.

To-do lijstje: spouwmuurisolatie en besparen!
Isoleren stond hoog op ons duurzame to-do lijstje. De voordelen van (na)isoleren zijn groot. Ten eerste zorgt het isoleren voor meer wooncomfort. Je woning wordt gelijkmatiger verwarmt. Je hebt minder last van geluid, tocht en vocht. Daarnaast verlaagt goede isolatie je gasgebruik, omdat je woning minder snel warmte verliest. De CV-ketel hoeft dus veel minder vaak te verwarmen. Na-isolatie heeft uiteraard een prijskaartje. Maar door de enorme besparing op de gaskosten, heb je, spouwmuurisolatie gemiddeld binnen 3 tot 4 jaar terugverdiend, volgens Milieucentraal. Minder gas verbruiken heeft ook enorme milieuvoordelen, waarmee spouwmuurisolatie een echte win-win klimaatstap is!
Comfort
Wij lieten in juni 2019 spouwmuurisolatie aanbrengen. Vooraf lieten we drie lokale bedrijven een offerte maken. Ze kwamen alledrie langs voor een vooronderzoek en boden verschillende materialen aan. Wij kozen voor inspuitbare glaswol, vanwege de hoge isolatiewaarde, lage kosten en de recycleerbaarheid van het materiaal.
Uitvoering van de isolatie kostte ongeveer een halve dag. De isolatie is zo goed als onzichtbaar door de nette afwerking van de boorgaten. Wanneer de temperaturen buiten lager worden, merk ik meteen dat het huis minder snel koud wordt en dat de CV niet zo snel aanspringt als eerder. Als ik even de deur uit ga en de thermostaat een paar graden lager zet, is het huis niet zoveel afgekoeld als voordat we lieten na-isoleren. Het voelt dus comfortabeler. We wonen in een twee-onder-een-kap. Vooral de grote buitenmuur, waar we geen gedeelde muur met buren hebben, geeft lang niet meer de kou af, waar we eerst last van hadden.
Kostenbesparing
Natuurlij was ik heel benieuwd hoeveel gas we zouden besparen. In mijn maandelijkse energieoverzicht vertaalt onze energieleverancier de situatie van dit jaar naar die van vorig jaar. Daardoor zag ik na een herfst en winter al duidelijk dat onze gasrekening beduidend lager was dan de gasrekening van het jaar ervoor. Een directe kostenbesparing door de spouwmuurisolatie!
Zomer
Spouwmuurisolatie lijkt in eerste instantie alleen voordelig in de winter. Je bespaart op je gaskosten, en het huis is comfortabel warm. Maar nu de zomers steeds heter worden door klimaatverandering, is het isoleren van je huis ook daarvoor een goed idee. Door je woning goed te isoleren, kun je ook beter de warmte buiten houden. Dat zorgt dus ook voor comfortabeler zomers!
Meer wensen dan spouwmuurisolatie
Naast spouwmuurisolatie staan ook dakisolatie en vloerisolatie op ons wensenlijstje. Daarover moeten we ons eerst nog goed informeren (Tips zijn welkom?), en natuurlijk het budget verzorgen. In de tweede helft van 2020 is de subsidie tijdelijk verhoogd tot 30%; wat het ook financieel steeds aantrekkelijker maakt.
Wil je jouw huis ook laten isoleren? Voor onafhankelijk informatie over spouwmuurisolatie en kosten, kijk je op de site van Milieucentraal. Heb je al isolatie laten aanbrengen? Ik hoor graag je ervaring.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!