Hoe start je met het verduurzamen van je huis?

Met de hoge energieprijzen van afgelopen jaren is verduurzamen van je woning aantrekkelijker dan ooit. Niet alleen zijn duurzame keuzes voor je woning goed voor je portemonnee. Ook zorgt een duurzamer huis voor meer comfort en een blijvend lagere CO2 voetafdruk. Maar waar begin je? Hoe start je met het verduurzamen van je huis?

Start met je gewoontes

Als mensen denken aan duurzamer wonen, dan hoor ik al snel over ‘van het gas’ en grote investeringen als zonnepanelen of warmtepompen. Maar voordat je veel budget gaat besteden aan het verduurzamen van je huis, kun je al veel verschil te maken door het veranderen van je gewoontes en het aanpakken van kleine klussen. De groenste energie is natuurlijk energie die je niet gebruikt! Je eigen energiegebruik zo laag mogelijk maken, zorgt ervoor dat je ook minder uitgaven hoeft te doen daarna. Begin met kleine klusjes om je energieverbruik te verminderen zoals de toepassing van LED-lampen, radiatorfolie of tochtstrips. Deze relatief eenvoudige duurzame keuzes worden vaak vergeten, maar ze leveren je al snel honderden euro’s per jaar besparing op tegen minimale investering.

Starten met duurzame gewoontes en kleine klussen?
Bekijk mijn tips voor zuinig zijn met electriciteit en gasbesparing.

“De groenste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt!”

Besparingstips voor je elektriciteitsverbruik thuis

Je woning verduurzamen: maak een plan!

Een huis verduurzamen is voor de meeste mensen een lange termijn project. Dat geldt zeker als je een woning uit de vorige eeuw of ouder hebt, zoals ons huis ook is. Er is vaak veel tijd en budget nodig om een huis effectief te verduurzamen. Begin daarom niet overhaast, maar maak een goed plan samen met je huisgenoten. En zorg je jezelf goed laat informeren door onafhankelijk goed informeerde bronnen. Ook de uitvoering van duurzame keuzes van je woning kun je uitbesteden aan deskundige aannemers en installateurs. Maar je kunt sommige klussen uiteraard zelf uitvoeren, waardoor je veel kosten bespaard. Dit is allemaal afhankelijk van de keuzes die je maakt en je budget. Kijk voor deskundige, onafhankelijk informatie over het verduurzamen van je huis op Verbeterjehuis.nl. Wij startten met spouwmuurisolatie, legden zonnepanelen en de volgende stap is zolderisolatie. Zo wordt ons huis stap voor stap duurzamer!

Isolatie

De eerste stap naar een duurzamere woning is altijd isolatie. Controleer hoe je huis is geïsoleerd en of dat voldoende is om op termijn een energieneutraal (of neutraler) huis te krijgen. Een goed geïsoleerd huis is gemakkelijker te verwarmen. En bovendien woont dat ook veel comfortabeler zonder tocht en kou (dat wordt nog weleens vergeten!). Om je huis warm te houden in de winter en koel in de zomer is het belangrijk om je dak, de muren en vloeren te laten isoleren. Verduurzamen van je huis start altijd met isolatie, zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, kruipruimte-isolatie, gevelisolatie en het toepassen van isolatieglas (HR++ en HR+++) en isolerende kozijnen.

Lees ook: Een duurzaam groen dak door Groendakspecialist

Verduurzamen van je huis begint met isoleren

Ventileren

Als je gaat isoleren is nadenken over ventileren zeker geen overbodige luxe. De luchtverversing in je huis moet in orde zijn om te zorgen voor een gezond leefklimaat. Maar daarnaast is goede ventilatie ook van groot belang voor het zuinig verwarmen van je woning. Lees verder over slim ventileren met minder energie.

Verduurzamen van je huis: zonnepanelen om je eigen energie op te wekken

Energie opwekken

Om zelf je eigen energie op te wekken zijn zonnepanelen op je dak een duurzame manier. En met salderingsregeling, 0% BTW teruggave en de huidige energieprijzen verdien je je zonnepanelen zeker in vijf tot negen jaar terug. Heb je geen ruimte voor zonnepanelen op je dak of is het niet toegestaan wegens regelgeving? Koop dan zonne- of windenergie in via een lokale energiecoöperatie, investeer in een windmolenpark of zonnepanelen op het dak van een andere particulier of instelling. De Consumentenbond zocht de mogelijkheden en voor- en nadelen uit.

Duurzaam verwarmen

Naast zonnepanelen kun je kiezen voor zonnecollectoren om water te verwarmen. Deze zonnecollectoren worden dan aangesloten op een zonneboiler. Ook een warmtepomp is een duurzame manier van je huis verwarmen. Maar je huis moet daarop wel aangepast zijn. Heb je je isolatie niet goed op orde? Dan is het aanschaffen van een warmtepomp of een hybride CV-ketel (nog) geen goed idee. Je huis kan met de lage temperatuur verwarming dan niet comfortabel warm gestookt worden. Vanaf 2026 stelt de overheid het verplicht om je CV ketel te vervangen door een hybride warmtepomp als je huidige CV-ketel kapot gaat, dat is wel iets om alvast rekening mee te houden.

Weten wat de juiste volgorde van stappen is voor een aardgasvrij huis? Lees het stappenplan van Milieucentraal.

Subsidie

Om duurzamer en energiezuiniger te wonen stelt de overheid meerdere subsidiemogelijkheden ter beschikking. Zo krijg je voor isolerende maatregelen subsidie, is er BTW korting op zonnepanelen en subsidie voor warmtepompen. Omdat regelingen en subsidiepotjes jaarlijks wijzigen is het verstandig jezelf regelmatig en zeker voorafgaand aan (nieuwe) duurzame keuzes goed te (laten) voorlichten over de huidige regelingen van subsidies. Op de website van de rijksoverheid vind je alle informatie.

Verduurzamen van je huis; zo start je!

Er komt heel wat kijken bij het verduurzamen van je huis. Maak dus eerst een plan. De belangrijkste stap is altijd eerst isoleren. Daarna kun je kijken naar duurzaam verwarmen en zelf energie opwekken. En inventariseer vooraf op welke subsidies je recht hebt. Zo kun je effectief een groenere woning krijgen!

Meer lezen over wonen & energie?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header foto door Denise Jans via Unsplash 

3 antwoorden
  1. Eva
    Eva zegt:

    Hoi, wij hebben onlangs ons huis verbouwd. Ook niet echt duurzaam, I know. Maar daarvoor werden muren afgebroken. En die waren door de vorige bewoners geïsoleerd met EPS parels (bolletjes piepschuim). Door het afbreken van de muren vlogen de bolletjes piepschuim door de tuin. Enorme ladingen. Je kan ze niet opvegen want ze zijn te licht en het waait meteen weg. Met een bouwstofzuiger hebben we het geprobeerd op te zuigen. Maar er is niet tegen op te werken. Het grootste deel dwarrelt nu het milieu. Daarnaast hebben we geïsoleerde dakplaten laten leggen. Om het dak te isoleren. Maar die moeten op maat gezaagd worden. Die platen bestaan voor 90% uit piepschuim. Dus dat resulteert in piepschuim kruimels. Dus nu weer bakken piepschuim in de tuin en over straat. Nu waren wij nog enigzins alert omdat wij bij de verbouwing woonden. Maar ik wil niet weten hoeveel plastic/piepschuim er in de grond zit bij nieuwbouwprojecten…. Er wordt subsidie geleverd op isoleren, maar ik denk dat dit piepschuim isolatiespul het asbest van de toekomst wordt…

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *