Digitale zooi opruimen verkleint je CO2 voetafdruk

Virtuele zooi opruimen

Opruimen, minimaliseren en ontspullen geeft meer rust, tijd en overzicht. Dat geldt niet alleen voor fysieke spullen. Ook digitale spullen opruimen is een goed idee. Met digitale zooi opruimen verklein je voetafdruk!

Kleinere CO2 voetafdruk: digitale zooi opruimen!

Sinds we duurzamer zijn gaan leven, ben ik actief bezig met minder nieuwe spullen, zoals kleding, te kopen. Daarnaast zijn we erg zuinig met energie. Maar geldt dat ook voor mijn digitale gedrag? Mijn digitale CO2 voetafdruk is behoorlijk onzichtbaar. Ik merk dat ik het nogal eens vergeet. Hoog tijd om ook daarmee aan de slag te gaan. Ik ga mijn digitale zooi opruimen!

De impact van cloud data

Ongemerkt draag ik met mijn internetgebruik, e-mail, apps en data-opslag dagelijks bij aan een grote bron van CO2 uitstoot. Samen zorgen electronische apparaten, het internet en dataverkeer voor 3,7% van de wereldwijde CO2 uitstoot. In Nederland alleen al verbruikten datacenters in 2020 3,2 miljard kWh. Dat is 2,8% van alle electriciteit in ons land die verbruikt wordt door datacenters. Datacenters draaien elke dag volle bak om ons digitale leven te laten bestaan en opslaan. Bewuster hiermee omgaan, kan die voetafdruk dus veel kleiner maken. Ik ging aan de slag om mijn digitale zooi op te ruimen en mijn CO2 voetafdruk van mijn online leven te verkleinen.

Tips voor digitale zooi opruimen

  • Leeg je Cloud

Al je bestanden in de Cloud zorgen voor CO2 uitstoot. 100 GB in de cloud is zelfs goed voor 0,2 ton CO2-uitstoot, zo berekende Urgenda. Alle reden om (ongebruikte) data op te ruimen. Ik plan elke maand tijd in mijn agenda om mijn online opslag op te ruimen. Ik leeg mijn Dropbox van overbodige bestanden, schoon de Cloud eens op en gooi oude bestanden van de Google Drive. Foto’s en bestanden die ik niet (meer) nodig heb wis ik. Bestanden, die ik wil bewaren, zet ik op een harde schijf.

  • Verwijder oude e-mails en leeg je inbox

Elke e-mail staat voor circa 4 gram CO2 uitstoot, geeft ikwilminder.nl aan. Dus oude e-mail, die bewaard blijft, stoot ongewild een heleboel CO2 uit. Ik probeer e-mails die ik niet meer nodig heb, dus meteen te verwijderen. Ook zorg ik voor een lege inbox; dit voorkomt dat oude e-mails elke keer opnieuw geladen worden. Ik gebruik mijn inbox niet meer als een to-do lijstje. Maar maak een lijstje in mijn Greenbook, zo gebruik ik ook nog minder papier.

Lees ook: Bespaar papier met mijn tips

Virtuele zooi opruimen
Digitale zooi opruimen verkleint je CO2 voetafdruk
  • Uitschrijven van nieuwsbrieven

Als elke verstuurde e-mail 4 gram CO2 uitstoot, dan is het uitschrijven van nieuwsbrieven het hele snelle manier om veel uitstoot te besparen. Niet alleen voorkomt het uitschrijven het ontvangen van e-mail; wanneer het gaat om commerciele nieuwsbrieven voorkomt het uitschrijven vaak ook nog aankopen. Win-win dus! Ik ontvang nog maar weinig nieuwsbrieven. Alleen voor duurzaam nieuws, tips en duurzame goede doelen maak ik een uitzondering.

  • Gebruik Ecosia als zoekmachine

Het opzoeken van informatie op een zoekmachine kost heel veel energie. En water om de servers te koelen, en niet te vergeten ruimte; denk aan de Wieringermeer. En ook al heeft Google dat Nederlandse windmolenpark in Noord-Holland; de meeste datacenters draaien voornamelijk op fossiele energie. Kiezen voor een duurzame zoekmachine voorkomt dus veel CO2 uitstoot. Sinds een aantal jaren kies ik om te zoeken via Ecosia. Ecosia is een zoekmachine, die wel duurzaam is. Niet alleen draait Ecosia op duurzame servers. Ook planten ze bomen van hun advertentiegeld. Dat is nog eens duurzaam online zijn!

Lees het artikel van Zaailingen over Ecosia: Is Ecosia groener dan Google?

  • Minder streamen

Naast alle grondstoffen die nodig zijn om onze electrische apparaten te produceren, is ook de bouw van datacenters en de aanleg van miljoenen kilometers kabel erg vervuilend. En elke keer dat we een video aanzetten op Netflix of HBO zorgen we voor dataverkeer over de gigantische digitale snelweg. Videoverkeer telt naar schatting voor minstens 75% van het internetverkeer wereldwijd, zo schatte Greenpeace. Minder streamen verkleint dus meteen je digitale voetafdruk. Ik snap dat radicaal je abonnement op alle online diensten opzeggen voor de meeste mensen nogal veel gevraagd is. Maar lees eens vaker een boek of magazine, speel een gezelschapspel, kijk samen met anderen een serie (na corona!), leen een DVD van de bibliotheek; en stream minder. Of kies voor online streaming die wel gebruik maakt van groene stroom, zoals YouTube.

Wil je weten of jouw apps gebruik maken van groene stroom? Kijk op cleanclick.org.

Virtuele zooi opruimen
Je inbox regelmatig leegmaken kost minder ruimte in de cloud
  • Kies een groene hosting

Natuurlijk maakte ik een duurzame keuze om mijn eigen blog niet te laten draaien bij een fossiele webhost. Na het lezen van een blog van Zaailingen over groene hosting koos ik voor TransIp als webhost, waar ik heel tevreden over ben. Wil jij weten of een (of jouw) website een groene webhost heeft? Check dan thegreenwebfoundation.org. Wil je overstappen naar een groene host, op de website vind je ook een directory met groene webhosts.

Opschonen van je digitale zooi

Het opruimen van je digitale troep en minder gebruik maken van apps, streamingdiensten en zoekmachines kan je CO2 voetafdruk verkleinen. Het is dus een duurzame keuze om bewust om te gaan met dataverkeer en internetgebruik.

Ruim jij regelmatig je digitale troep op? Of ben je dat na het lezen van deze blog van plan? Laat een reactie achter of tag me op IG @maschaduurzamekeuzes-com

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/p/CWU24WrKMBC/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *