Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Begin 2020 stopte ik met vlees eten. Daarvoor aten we al een paar jaar minder vlees, en dat vond ik niet gemakkelijk. Helemaal stoppen met vlees eten leek een onneembare horde. Maar het had juist veel voordelen. Ik vertel je graag wat ik leerde van een jaar geen vlees eten.

Vegetariër

Elke dag vlees op ons bord was al jaren niet meer de norm in ons huishouden. We kozen regelmatig om vlees te laten staan, omdat dat gezonder is en omdat het een duurzame keuze is. En we wisten al dat vegetarisch eten helemaal niet betekent dat je elke dag moet kauwen op een smakeloze vleesvervanger. De heerlijkste vegetarische en plantaardige recepten en gerechten zijn tegenwoordig te vinden. De uiteindelijke stap naar een volledig vegetariër worden leek me echter toch wel ingewikkeld. Ik vond het lastig anderen op te zadelen met mijn keuze. Misschien kreeg ik wel opeens ongedwingbaar zin in vlees? En hoe moest het als ik uit eten ging?

Lees ook: Hoe ik stopte met vlees eten

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten
Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Makkelijke stap naar vegetarisch eetpatroon

Toch ging de stap naar een 100% vegetarisch eetpatroon eenvoudig. Thuis waren veel vegetarische recepten al vaste prik geworden. Als ik in ons weekmenu maak, zitten er al zoveel heerlijke recepten in mijn achterhoofd dat ik het niet moeilijk kiezen vindt. Het laten staan van vlees, bleek veel makkelijker dan ik dacht. Zo zonde dat ik eerder al die beren op de weg zag. Nu ik terugkijk op mijn eerste jaar als vegetariër, zie ik eigenlijk alleen maar voordelen.

Lees ook: Waarom ik alleen vegan recepten publiceer

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Makkelijker kiezen

De keuze vegetarisch te gaan eten, zorgt ervoor dat ik veel gemakkelijker kan kiezen wat we eten. Voorheen was er altijd nog de keuze om één of twee keer per week tóch vlees te eten. En zeker als ik uit eten ging, of bij een feestje, koos ik dan voor vlees, terwijl ik dat thuis niet zou doen. De laatste jaren merkte ik bij mezelf ook een soort schuldgevoel bij vlees eten. Terwijl ik minder vlees eten, dan we al deden, vaak moeilijk vond.

Kiezen om vegetariër te worden, zorgt ervoor dat alle gerechten met vlees gewoon wegvallen. Vlees eten is gewoon geen optie meer, dus ik hoef er ook niet meer bij na te denken. Het opgeven van een keuze; betekent gewoon minder keuzestress! Daarnaast maakt het volledig plantaardig eten ook veel makkelijker. Steeds vaker eten we, bewust of per ongeluk, helemaal zonder dierlijke ingrediënten.

Geen vlees eten is een duurzame keuze

De vleesindustrie heeft een hele grote CO2 voetafdruk en is verantwoordelijk voor veel milieuschade. Als vleeseter voelde ik me altijd mede verantwoordelijk voor de milieu- en klimaatschade. Minderen met vlees eten voelde eerst als een duurzame keuze. Maar uiteindelijk kon ik het voor mezelf niet meer verantwoorden dat ik überhaupt nog vlees at. Het voelde gewoonweg hypocriet om wel de impact te weten, en het te negeren door door te gaan met vlees eten. Dát gevoel is helemaal weg door mijn vegetarisch eetpatroon. Alhoewel, heel eerlijk, het gevoel toch nog soms de kop opgesteekt bij het eten van kaas en eieren, al eet ik dat weinig.

Meer groenten, meer vezels

Gezond eten was altijd al één van mijn doelstellingen, maar in de praktijk bleek voldoende vezels en groenten binnen krijgen altijd een uitdaging. Sinds vlees van het menu is geschrapt, blijft er genoeg ruimte over om te vullen met groenten. Ik kan ook meer eten dan eerst. Vlees vult gewoon erg snel, en na teveel vlees eten voelde ik me vaak opgeblazen. Met groenten heb ik dat probleem niet. Een vrijbrief, voor een smulpaap als ik, om lekker nog een extra portie op te scheppen.

Vegetarische cottage pie met pompoen en linzen
Meer groenten eten is makkelijker als je vegetarisch eet

Nieuwe smaken ontdekken

Ik hield altijd al van het ontdekken van nieuwe smaken. Ik probeer ook graag recepten uit. Helaas bleef ik toch vaak hangen bij de recepten met vlees. Ons eetpatroon helemaal omgooien naar een vegetarisch patroon, zorgde ervoor dat ik alles opnieuw onder de loep moest nemen. De oude vertrouwde klassiekers verdwenen, en er kwamen nieuwe favorieten voor in de plaats. Ik ontdekte nieuwe producten, zoals tofu, seitan, liquid smoke, en hoeveel smaken peulvruchten er eigenlijk zijn. In ons groentepakket zaten al veel verschillende groenten, maar ook daar bleek ik nog nieuwe smaken te vinden. Ik kook nu bijvoorbeeld met aardpeer, (winter)postelein, koolraap en jackfruit. Allemaal producten waar ik vijf jaar geleden nog geen weet van had hoe lekker ze zijn.

Lees ook: Lekkere tips voor de Week zonder vlees

Ik mis vlees niet

Vaak vragen mensen me of ik vlees eten niet mis. Het eerlijke antwoord is: nee! Ik mis het niet. Zelfs niet als ik uit eten ga met mensen die wel vlees eten. En ook niet als ik als enige geniet van mijn vegetarische kerstdiner, terwijl de rest van de familie rosbief eet. Afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik steeds minder dat lapje vlees kan loskoppelen van het dier wat het ooit was. Die biefstuk is dus niet gewoon een product, maar een stukje dode koe op mijn bord. En ondanks dat ik vlees altjid heel lekker vond, heb ik er echt geen trek meer in. En mocht ik af en toe nog wel een stukje willen voor de smaak; dan zijn er gelukkig schappen vol vervangers, die lijken op het origineel. En dat zonder dat er een beest voor dood hoeft te gaan.

Familie en vrienden willen ook vega eten en koken

Eén van mijn bezwaren tegen 100% vega gaan eten was mijn omgeving. Gek eigenlijk, hoe de rest van de wereld mijn keuzes om vega te gaan eten beïnvloedde. Toen ik eenmaal de stap had gezet ook buitenshuis te vragen aan familie en vrienden om voor mij vegetarische te gaan koken, bleek dat voor de buitenwereld een veel minder groot probleem dan ik er in mijn hoofd van gemaakt had. Het bleek zelfs dat ze me daarna ook vaker vroegen om tips voor vega inspiratie en recepten. Ondanks dat sommigen wat sceptisch stonden tegenover het achterwege laten van vlees, bleek dat toch lekker aten als ze bij ons kwamen eten. Zelfs vegetarisch barbecuën bleek een groot succes met vrienden. Om me heen zijn meer mensen vaker vegetarisch gaan eten, sinds ze hebben gezien hoe lekker het is. Dat vind ik echt super fijn om te merken!

Lees ook: Zo pak je het aan: Duurzame keuzes met je gezin

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten

Toen ik begin 2020 stopte met vlees eten, had ik niet kunnen vermoeden dat een vegetarisch eetpatroon zoveel voordelen had. Ik eet lekkerder, ook samen met anderen. Ik kies makkelijker en zonder schuldgevoel. En ik eet gezonder dan ooit. En ondanks dat ik voor mezelf het vlees eten helemaal heb losgelaten, voel ik geen noodzaak om een belerend vingertje naar anderen op te steken. Terwijl ik dat wel had toen ik ‘minderde’ met vlees. Ik hoor anderen weleens zeggen dat ze meer compassie hebben ontdekt bij zichzelf, doordat ze voor zichzelf hun vleesconsumptie niet meer hoeven goed te praten. Misschien is dat het wel.

Doe mee aan de week zonder vlees! En probeer of stoppen met vlees eten voor jou ook voordelen heeft?

Eet jij vlees? Zou je overwegen daarmee te stoppen? Of eet je het helemaal niet meer? En hoe ging dat bij jou? Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen. Deel ze hieronder in de reacties.

Wat ik leerde van een jaar geen vlees eten
Bewaar op Pinterest

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *