Tips voor het maken van een weekmenu

Een weekmenu bespaart met tijd, geld en voorkomt voedselverspilling. Het bespaart me de moeite van elke dag weer moeten bedenken wat ik nu weer moet koken. Zeker met een gezin en een baan vind ik het super handig om vooraf mijn maaltijden te plannen in een weekmenu. Ik geef je tips voor het maken van een weekmenu.

Voordelen van een weekmenu

Door een weekmenu koop ik alleen wat we nodig hebben. Niet alleen bespaar ik daarmee geld; ik gooi minder snel eten weg. Voedselverspilling is zo’n zonde van energie, water, transport en je zuur verdiende geld! We verspillen per jaar zo’n 9% van ons gekochte voedsel, en gooien 34 kg voedsel per Nederlander per jaar in de kliko. Plannen wat we eten in een weekmenu helpt me enorm dit

Doordat ik een weekmenu maak, en alle boodschappen ervoor in huis haal, hoef ik niet na mijn werk nog door supermarkt te rennen. Ook weet ik van tevoren wat ik moet gaan koken. Dit scheelt geld, tijd en stress!

Door het plannen van een weekmenu eten we gevarieerder en gezonder. Doordat ik ga zitten voor de planning van het weekmenu eten we bijvoorbeeld niet drie keer per week pasta en zorg ik voor voldoende diversiteit aan groenten op het menu. Dit maakt ons dieet heel divers en gezond.

Opstellen van ons weekmenu

Omdat we een groenten-abonnement hebben bij de Twee Linden, hoef ik eigenlijk niet te kiezen wat we gaan eten. Het pakket bevat zeker 6 verschillende groenten, waar we de hele week van eten. Daarnaast hou ik rekening met veel meer dingen, voordat ik een weekmenu maak. Hieronder volgen mijn tips voor het maken van een weekmenu.

Tips voor het maken van een weekmenu

1 Tel dagen

Pak je agenda erbij, en bekijk hoeveel menu’s je nodig hebt voor de week. Ik plan in mijn weekmenu meestal 6 keer zelf een avondmaaltijd koken, en één keer buiten de deur eten. Als mijn zeeman thuis is, willen we weleens iets afhalen of uit eten gaan. Als ik alleen ben met de kinderen, eet ik standaard één avond bij mijn ouders.

2 Schrijf je weekmenu op

Een weekmenu goed zichtbaar ophangen in je keuken helpt je onthouden wat je gaat koken. In mijn keuken hangt een lijstje met gerechten die ik op het weekmenu heb staan. Het lijstje is een fotolijstje met glas, waarop ik met een whiteboardstift schrijf. Je kunt het natuurlijk ook opschrijven op een krijtbordje of whiteboard of hang het weekmenu met een magneet op je koelkast.

Tips voor het maken van een weekmenu
Ons weekmenu op een lijstje

3 Kook uit je koelkast of diepvries

Voordat ik mijn weekmenu maak, bekijk ik wat er in mijn koelkast en driepvries ligt. Een potje zongedroogde tomaatjes wat al open is, of paar stengels bleekselderij die zijn blijven liggen; ik probeer ze in de gekozen gerecepten te verwerken.

In onze voorraadkast liggen standaard droge producten zoals pasta, rijst en peulvruchten. Maar ook blikken tomatenblokjes of kokosmelk. Zo kan ik altijd een maaltijd koken. Voordat ik mijn weekmenu maak, kijk ik in mijn voorraadkast om niks dubbel te koken. En zó laat ik geen producten over de datum gaan.

In onze diepvries liggen ook maaltijden, die ik eerder in een grote portie kookte. En er ligt een klein voorraadje vleesvervangers. Ik neem dit mee met het maken van mijn weekmenu. Ook plan ik regelmatig het koken van een grote portie in, zodat de diepvries ook weer gevuld is met een twee of drie maaltijden voor als we drukke weken hebben.

Lees ook: Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling

4 Kies seizoensgroenten

Met ons groenten-abonnement hebben we het altijd verse seizoensgroenten. Ik kies mijn recepten naar aanleiding van de groenten die we in ons pakket hebben. Het kiezen voor seizoensgroenten is een milieuvriendelijke keuze, en het bespaart je geld. Kijk op de groenten- en fruitkalender van Velt welke groenten en fruit een goede keuze zijn.

Voordelen van een groenteabonnement
Ons groentenabonnement van de boer

5 Bekijk de aanbiedingen

Het weekmenu maken aan de hand van supermarkt-aanbiedingen scheelt veel geld. Ik krijg geen folders meer in de brievenbus door een NEE NEE stickers. Maar ik bekijk de folders online voor de supermarkten op fietsafstand. Vaak zijn de aanbiedingen voor groenten dat precies producten uit het seizoen. Zo kook je goedkoper en duurzamer!

6 Bewaar recepten

De recepten die ik regelmatig maak, schrijf ik op in een kookschriftje. Als ik geen inspiratie heb, kan ik het schriftje even doorbladeren. Ik gebruik mijn eigen kookboeken, en leen ook regelmatig kookboeken in de bieb voor inspiratie. Verder ben ik groot fan van Pinterest voor het bijhouden van een lijst met recepten. Ik bewaar hier de recepten die ik online vind en die ik wil uitproberen, of die ik al vaker met succes heb gemaakt. Het bewaren van recepten zorgt ervoor dat je altijd inspiratie achter de hand hebt.

7 Plan vaste dagen

Op ons weekmenu schrijf ik niet op welke dag we wat eten. Maar voor meer structuur, en om je er beter aan te houden kan dit wel fijn zijn. Een weekmenu kan ook helpen om regelmatiger vaste gerechten in te voeren. Plan bijvoorbeeld elke maandag een vega(n) dag, of elke donderdag een soep op het menu.

Lees ook: Duurzame tijdbesparende keuzes voor drukke ouders

Tips voor het maken van een weekmenu

Dit zijn mijn tips voor het maken van een weekmenu. Kook jij al met een weekmenu? Wat helpt jou om een weekmenu te maken? En welke recepten zijn in jouw weekmenu een recept? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter onder deze blog.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Laat een reactie achter

Lees ook...