Hoe ik stopte met vlees eten

Je voedingspatroon aanpassen lukt de meeste mensen niet van de een of de andere dag. Mij ook niet, en zeker mijn gezin niet. Het kost tijd om te wennen aan nieuwe smaken, nieuwe recepten en vooral nieuwe gewoonten. Want hoe stop je met vlees eten?

Minder vlees eten

Als je mij 5 jaar geleden verteld zou hebben dat ik anno 2020 een grotendeels vegetarisch eetpatroon zou hebben, zou ik je waarschijnlijk uitgelachen hebben. Vlees stond niet dagelijks op het menu, maar ik was helemaal niet bezig met de impact van dat lapje vlees op mijn bord. Dat veranderde toen ik een jaar of drie geleden voor het eerst mezelf ging verdiepen in de voetafdruk die ik als individu heb op de wereld. En de impact van ons gezin op de planeet kwam er nog bij. Ik leerde al snel dat onze vleesconsumptie een enorm deel van die voetafdruk uitmaakt. Vooral het boek De Verborgen Impact maakte veel indruk; bij de meeste mensen staat vlees eten op nummer 2 van de impact top 10. Het zorgde ervoor dat ik andere keuzes ging maken.

Hoe stop je met vlees eten?

De negatieve impact van de bio-industrie

De bio-industrie heeft een enorm negatieve invloed milieu, klimaat en natuur. Productie van vlees beïnvloedt water, lucht en bodem door uitstoot van fosfaten, ammoniak en nitraat. Daarnaast wordt voor produceren van vlees (lees: het grootbrengen van dieren) enorm veel plantaardig voedsel en water gebruikt. Die noodzaak voor enorme hoeveelheden plantaardig voedsel heeft enorme invloed heeft op de natuur door boskap en verdroging. De dieren zelf zorgen ook nog voor uitstoot van broeikasgassen, namelijk methaan, door de boeren en scheten die ze laten. Minder of geen vlees eten is dus een goede keuze om je voetafdruk te verkleinen, milieuvriendelijker en duurzamer te leven.

Minder vlees is lekker en gezond

Ik ging me de laatste jaren meer en meer verdiepen in de negatieve invloed van de bio-industrie en van mijn stukje vlees. Ook daardoor koos ik meer voor vegetarische gerechten op ons weekmenu. Ik leerde dat minder vlees eten heel lekker was. En dat nadenken over ons voedingspatroon ervoor zorgde dat we gezonder eten dan ooit. Mijn gezin overtuigen dat het lekkerder en gezonder was, was nog een ander aspect. Dat lukte alleen door kleine stappen te nemen. Ik heb natuurlijk niet meteen al het vlees uit huis werd verbannen. Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer avondmaaltijden zonder vlees. En daarna ging ook het broodbeleg op de schop; het vleesbeleg werd vervangen door humus, groentespread, salade en soms ook een vleesvervanger. Door de kleine stapjes ging het eenvoudiger dan gedacht. Door telkens te zoeken naar producten die we allemaal lekker vinden, konden we kiezen voor het laten staan van vlees.

Het gemak van vleesopvolgers

Met vleesvervangers die ik door gerechten verwerk, zoals kipstuckjes of plantaardig gehakt, maakte ik de makkelijkste omschakeling. Door deze producten te gebruiken in pastasaus, lasagne, roerbak gerechten en nasi, mis ik het vlees totaal niet. Bij het kiezen van vegetarische gerechten komen er af en toe dus vleesopvolgers op het menu, maar vegaburgers of -balletjes zijn eerder voor de gemakkelijke maaltijd. Ze zijn namelijk in veel gevallen zeker niet gezond. Sinds we minder vlees zijn gaan eten, heb ik leren koken met peulvruchten en noten. In veel van de maaltijden die we nu eten zitten peulvruchten, zoals kikkererwten, linzen, en witte, kidney- of bruine bonen. Deze peulvruchten bevatten veel eiwitten, vezels, en ijzer, en zijn daardoor een goede vleesvervanger. Ook eten we regelmatig tofu en noten bij of door het eten. Deze aanpassing van ons voedingspatroon vergde dus ook veel recepten uitproberen.

Hoe ik stopte met vlees eten

Anders leren koken

Door elke week een nieuwe vegetarisch recept uit een kookboek te proberen, leerde ik veel nieuwe gerechten kennen die ons hele gezin lekker vind. Ik kook nu veel vaker met peulvruchten bijvoorbeeld, die heel gezond en lekker zijn. Ook zoek ik regelmatig nieuwe recepten op Pinterest of sites als Allerhande, Smulweb of via bloggers. Zo heb ik nu weer een heel nieuwe achterhoofdlijstje met recepten; dat lijstje met recepten wat in me opkomt als ik moet bedenken wat ik ga koken deze week.

Hoe ik stopte met vlees eten

Sinds begin 2020 noem ik mezelf vegetariër. Dat is wel een omschakeling geweest. Vooral vragen aan anderen, als ik ergens ga eten, om vleesloos voor mij te koken, vond ik een grote stap. Maar in de praktijk reageren veel mensen heel positief. Er zijn steeds meer vegetarische alternatieven te vinden in de supermarkt, waardoor ook anderen vaker kiezen voor een dagje zonder vlees. Een diner zonder vlees buitenshuis is gemakkelijker dan ik dacht. En zo hoop ik dat ons nieuwe voedingspatroon steeds meer gewoonte wordt, voor mij en anderen, zodat deze duurzame keuze makkelijk blijft.

Wil jij ook minder vlees eten? Of ben je al vegetariër? Wat trekt jou over de streep om minder of geen vlees te eten?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *