Zero waste met een gezin

Als gezin proberen we zero waste te leven en vooral zero waste boodschappen te doen. Wat houdt dat in voor mij? Ik vertel je graag meer.

Regelmatig krijg ik vragen over zero waste en plasticvrij leven. Ik begrijp dat zero waste heel radicaal klinkt, en dat mijn Instagram posts soms doen lijken, alsof ik net zo afvalvrij leef als zero waste boegbeeld Bea Johnson. De waarheid is anders.

Plasticvrij en zerowaste boodschappen

Als je nog nooit over zero waste gelezen hebt zijn de blogs van bijvoorbeeld HetZeroWasteProject (Definitie) heel interessant. Laat me uitleggen wat zero waste voor mij betekent. Mijn reis richting een duurzamere levensstijl begon bij het proberen (eenmalig-) plastic uit te bannen uit ons huishouden. Naarmate ik meer ging lezen over duurzaamheid (tip: Babette Porcelijn’s Verborgen Impact) werd me duidelijk dat afval een probleem is, maar dat andere aspecten veel meer invloed hebben op de impact die je hebt op de planeet. Daarom zijn we ook daar stappen gaan maken. Plasticvrij boodschappen doen blijft wel een van de doelen.

Zero waste met een gezin
Zero waste boodschappen is voor mij zoveel mogelijk plasticvrij

Winkelcentrum

Boodschappen doen zonder verpakking is voor mij voor een groot deel van de boodschappen niet zo moeilijk. Dat komt omdat ik het voordeel heb van een klein winkelcentrum op 300 meter van ons huis. Dat winkelcentrum heeft een slager, een bakker, een supermarkt, een visboer, een groentenboer, een bloemist, een kiosk, en zelfs een drogist. Je snapt dat ik voor de meeste boodschappen dus daar terecht kan. Sinds we echter duurzamere keuzes maken, kiezen we voor onze dagelijkse maaltijden vooral voor de groentenboer en bakker. Vlees eten we niet meer bij de meeste maaltijden.

Sommige producten kan ik niet plasticvrij krijgen, zoals koffie of (plantaardige) boter. Als ik een keuze heb tussen plastic of papier/glas als verpakking, kies ik in de meeste gevallen voor de laatste. Zo kies ik bijvoorbeeld glazen flessen tomatenketchup in plaats van plastic. Ik heb ook alternatieven gevonden voor veelgebruikte producten; zo koop ik havermout in bulkzakken van 5 kilogram bij de BiologischeToko. Dat scheelt verpakking.   

Zerowaste boodschappen van de boer

Plasticvrije melkproducten haal ik bij een boer net buiten de stad. Daar is een melktap voor melk, en ook yoghurt, vla en slagroom kan ik daar in glas krijgen. De boerderijwinkel heeft ook verse groenten en fruit, en eieren. Dat nemen we ook regelmatig mee. Ons gezin heeft ook een groenten- en fruitabonnement bij biologische boerderij De Twee Linden. Ik moet zeggen dat het wel wennen is dat iemand anders bepaalt wat er op het menu staat. Maar ondertussen zie ik vooral voordelen in ons groente abonnement.

Ons groentenabonnement van de boer is meestal plasticvrij
Ons groentenabonnement van de boer is meestal plasticvrij

Afvalbak?

Heb ik dan geen afvalbak meer staan in mijn keuken? Jawel hoor. Wij zijn op de goede weg; ons afval wordt minder. Zerowaste boodschappen doen is een doel en de werkelijkheid is dat we er waarschijnlijk nooit komen. Maar we proberen beter stil te staan bij alles wat we consumeren.

De grijze kliko gaat veel minder vaak aan de straat. En ons plastic afval is met 80% afgenomen (van 3 tot 4 zakken in de twee weken; naar maximaal 2 zakken per maand).  Consumeren is bewuster geworden, we gaan bewuster om met voeding en kopen niet zo snel nieuwe ‘spullen’. Dat voelt veel fijner dan het soms gedachtenloos kopen wat we eerst deden. Het idee dat ik me ‘beter voel’ als ik iets nieuws koop, laat ik langzaam achter me. 

Zero waste is een doel en de werkelijkheid is dat we er waarschijnlijk nooit komen.

We kiezen ervoor om bepaalde producten niet meer te kopen. Ik heb het aantal verzorgingsproducten in de badkamer bijvoorbeeld sterk verminderd. Ik koop liever geen nieuwe kleding (wel tweedehands, zoals bijvoorbeeld via marktplaats). En na een jaar kan ik zeggen het ook niet te missen. Dit geldt als belangrijkste ook voor vleesproducten, waardoor we meestal vegetarisch eten. En ook kiezen we bij andere producten vaker voor plantaardige varianten. In dat geval kiezen we bewust vaak wel voor plastic, maar daar maakt het kiezen voor plantaardig zoveel verschil, dat ik dat voor lief neem.

Daarnaast hebben een producten vervangen door duurzamere (vaak herbruikbare of gerecyclede) alternatieven; denk hierbij aan wasbare variant voor bijvoorbeeld keukenrol, of wc-papier van 100% gerecycled papier

Ook kiezen we qua vervoer veel vaker de auto te laten staan. Korte afstanden zijn te voet en op de fiets heel goed te doen; en als het regent kiezen we eerder voor een regenpak. Langere afstanden doen we vaker met het openbaar vervoer. Vliegen doet zeeman voor zijn werk helaas wel nog. Maar prive kies ik ervoor ‘in principe’ niet meer te vliegen.

DIY zerowaste

Met zerowaste boodschappen alleen komen we niet aan een lege plastic zak. Ik hou van koken, en zelf dingen maken. Dat is dus iets wat ik nog vaker doe dan eerst. Koekjes zonder plastic zijn niet te krijgen, bijvoorbeeld, dus bak ik ze regelmatig zelf. 

Tandpastatortilla’snaanbrooddeodorantappelazijn en havermelk zijn recepten die ik gebruik. Kost dat tijd? Natuurlijk! Maar ik vind het ook erg leuk om te doen. Ik doe het liefst dertig projectjes naast elkaar. 

Afvalvrij is mijn boodschappenronde niet. Dat zal het wellicht nooit worden. Maar nadenken over de verpakking van producten die ik koop, is een gewoonte geworden, waardoor ons afval veel minder is geworden. En zo voelt het alsof we een steentje bijdragen bij het oplossen van het afval probleem. Wil je zelf beginnen met zerowaste boodschappen doen? Lees mijn tips voor beginners.

Welke verpakkingen probeer jij te vermijden? En wat maakt het voor jou makkelijker?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten. 

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer duurzame inspiratie vind je dagelijks op mijn Instagram-account @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter

Lees ook...