,

Verpakkingsvrije boodschappen thuisbezorgd: mijn ervaring met Pieter Pot

Mijn ervaring met Pieter Pot

Sinds oktober 2020 bestel ik boodschappen bij Pieter Pot. Eens per maand laat ik mijn bestelling bezorgen van voornamelijk droge bulkgoederen. Hoog tijd voor een eerlijke review over de diensten van Pieter Pot. Ik vertel je graag over mijn ervaring met Pieter Pot.

Pieter Pot

Pieter Pot is op een missie; een duurzame missie! Verpakkingsvrij boodschappen bezorgen begon op de fiets in Rotterdam. Inmiddels is de start-up, door een grote financiële injectie eind 2020, klaar om te groeien tot grote hoogte. En ze hebben succes, want al meer dan 10.000 Nederlandse consumenten halen hun verpakkingsvrije boodschappen bij Pieter Pot. En nu gaan duurzame ondernemers ook de Belgische markt veroveren!

Hoe werkt Pieter Pot

Pieter Pot is een online boodschappen dienst. Op het eerste gezicht vergelijkbaar met veel supermarkten. Je bestelt de gewenste boodschappen en ze worden bij je thuis bezorgd. Er zijn alleen wel belangrijke verschillen. Zo levert Pieter Pot voornamelijk (lang) houdbare spullen, denk aan pasta, droge peulvruchten, noten, granen en suiker. En nog belangrijker: al die boodschappen komen in een statiegeld-verpakking. Pieter Pot levert namelijk in weckpotten, die je na gebruik weer terugstuurt. Pieter Pot maakt de weckpotten schoon om ze daarna opnieuwe te gebruiken. Het maakt verpakkingsvrije boodschappen doen heel gemakkelijk.

Hoe duurzaam is Pieter Pot

Plastic verpakkingen vermijden wint aan populariteit. Steeds meer mensen proberen (overbodige) verpakkingen te laten liggen bij het boodschappen doen. En boodschappen doen bij Pieter Pot is in dat opzicht absoluut duurzamer. Vergeleken met reguliere boodschappen-bezorgers blijf ik als consument niet achter met een kliko vol afval. Dat geeft meteen een goed gevoel. Maar is het ook duurzamer? Pieter Pot heeft hun CO2 impact laten doorberekenen. Die is lager dan bij de ouderwetse super. Hergebruik van verpakkingen kost minder energie, dan recyclen of telkens nieuwe maken. Zelfs als daarvoor een busje rijdt. Het blijft dus niet bij een missie en een belofte, maar Pieter Pot laat ook met onafhankelijk onderzoek zien wat hun werkelijk impact is. Daar word ik blij van!

mijn ervaring met Pieter Pot
Ik ben erg blij met mijn verpakkingsvrije boodschappen

Pieter Pot review

Ik koop regelmatig bij Pieter Pot. Ik bestel één keer per maand een grotere bestelling. Daardoor heb ik altijd voldoende pasta, rijst, noten, suiker en peulvruchten in huis. Ik probeer ook graag de nieuwe producten uit, die aan het assortiment worden toegevoegd. Ik heb veel artikelen in het assortiment weleens geprobeerd. De kwaliteit van de producten is helemaal in orde, vind ik.

Welke producten heeft Pieter Pot?

Pieter Pot levert voornamelijk lang houdbare producten. Zo moet je denken aan veel ‘droge voorraad’ producten als rijst, pasta, rozijnen, bloem, graanproducten, koffie, thee, snacks, kruiden en gedroogde peulvruchten. Ook hebben ze een ruim assortiment oliën, zoet broodbeleg, siropen, azijn en sauzen. Daarnaast hebben ze een sortering huishoudelijke en verzorgings-producten, die zoveel mogelijk plasticvrij zijn.

Zijn de producten biologisch?

Ik kies graag voor biologische producten omdat dat duurzamer is. Het assortiment biologische producten bij Pieter Pot groeit, maar is nog niet heel groot. Sinds kort heeft Pieter Pot een SKAL certificering. Dus ik kijk reikhalzend uit naar hun groeiende bio assortiment.

Lees ook: Zo doe je duurzaam boodschappen

Heeft Pieter Pot plantaardige producten?

Omdat wij meer en meer kiezen voor plantaardige voeding, is het fijn te zien dat ook hierin Pieter Pot’s assortiment groeit. Zo zijn er steeds meer vegan verpakkingsvrije producten te koop. Dat is in de supermarkt bijna onmogelijk. Dit zorgt dat duurzame keuzes maken echt makkelijk wordt. Ik ben er heel blij om.

Hoe werkt het gebruik van weckpotten?

De producten van Pieter Pot komen in potten met meestal grote hoeveelheden. Dat is erg handig voor ons gezin van 5 personen. Ik vind dat handig. Maar ben je in je eentje, dan zijn de hoeveelheden wellicht hier en daar te groot. Verder hebben we hebben ontdekt dat we niet alle producten in weckpotjes handig vinden. De appelstroop was geen succes; de grote potten zorgden voor een knoeiboel met de jongens. Ook de hagelslag uit weckpot werkte aan onze eettafel niet handig. Deze producten zijn in de reguliere supermarkt ook zonder plastic verkrijgbaar, waar ik dus voor blijf kiezen. Andere producten, zoals biologische tarwebloem en havermout, koop ik in grootverpakking bij een lokale molen. De papieren grootverpakking lijkt me daar toch niet in verhouding tot het transport van de glazen potten; al heb ik hier exacte berekening voor. En ik heb daar liever een grote bulkvoorraad van in huis, omdat ik dat dagelijks gebruik.

mijn ervaring met pieter pot
Mijn potten staan klaar om opgehaald te worden

Kapotte potten

Alhoewel Pieter Pot er weinig aan kan doen, ontvang ik af en toe een kapotte pot. Dat is natuurlijk erg jammer. Ik vermoed dat dit ligt aan bezorging door PostNL. De potten komen in juten tassen met vakjes voor de potten. De tassen worden door PostNL verpakt in grote piepschuim bakken tegen het breken, heb ik gezien. Maar het komt toch voor dat je een kapotte pot krijgt. Dat is lastig, als je gerekend hebt op de inhoud van de pot voor je weekmenu. Gelukkig staat de klantenservice altijd voor je klaar en wordt de pot inclusief inhoud direct vergoed.

Statiegeld en bezorgkosten

Voor elke bestelde pot bij Pieter Pot betaal je 2 euro statiegeld. Daarnaast betaal je 2 euro voor de juten tassen waar de potten in zitten. Voor het retourneren betaal je per keer 1 euro voor retour-kosten en het wassen van de potten. Dit is toch best een drempel voor veel mensen, neem ik aan. Het betekent namelijk een relatief grote investering als je de eerste keer besteld. Geef je de potten terug na gebruik, dan komt het statiegeld in de vorm van tegoed binnen een dag weer op je account te staan. Dit tegoed wordt automatisch afgetrokken van je volgende bestelling. Voor het bezorgen van je boodschappen rekent Pieter Pot 4,95 euro bij een bestelling tussen 25 (minimum bestelgrootte) en 50 euro. Dat is niet meer dan de bezorging van een andere supermarkt, en vind ik een redelijke prijs. Bestellingen boven 50 euro bezorgt Pieter Pot gratis. Dat vind ik echt een groot pluspunt. Ik zorg daarom dat ik mijn boodschappenlijstje opspaar, zodat ik altijd boven dit bedrag zit.

Wachttijd

Omdat de verpakkingsvrije boodschappen van Pieter Pot mateloos populair zijn, moet je ook even geduld hebben voordat ze bij jou op de stoep staan. Ik stond zo’n jaar op de wachtlijst van Pieter Pot. Een groot nadeel natuurlijk, dat je niet meteen je slag kunt slaan. Maar ja, veel impact maken kost af en toe wat geduld. En terwijl ik dit artikel schrijf, lees ik dat Pieter Pot 600 nieuwe klanten per dag toelaat. Dus er zit zeker schot in. Ben je enthousiast geworden en wil je je inschrijven; ga dan naar de website van Pieter-Pot.

Verbeteringen

Pieter Pot communiceert met hun nieuwsbrief en ook online regelmatig over alle verbeteringen die ze doorvoeren. Ook blijven ze vernieuwen in hun toekomstplannen. Zo plannen ze bezorging in lichtere (plastic) herbruikbare potten in plaats van glas om transportimpact te beperken. Zoals gezegd is het assortiment van Pieter Pot constant in ontwikkeling; groter assortiment, meer plantaardige en biologische producten. Deze positieve verbeteringen zorgen dat ik heel benieuwd ben naar alle impact die Pieter Pot nog gaat maken.

Mijn ervaring met Pieter Pot

Mijn ervaring met Pieter Pot is dat het verpakkingsvrij boodschappen doen hartstikke makkelijk wordt op deze manier. En zero waste leven wordt een stuk leuker op deze manier; langs veel winkels gaan met je eigen zakjes en potjes is hierdoor verleden tijd. Door het telkens uitbreidende assortiment vind ik ook steeds meer van mijn maandelijkse boodschappen bij Pieter Pot. Nadeel was wel dat mijn eerste bestelling, door het statiegeld, best een grote investering was. Persoonlijk ben ik in de luxe positie dat ik me dat kan veroorloven. Mijn ervaring met Pieter Pot is dus erg positief. En elke dag weer wordt ik blij als ik de weckpotten in mijn keuken zie staan.

Heb jij ervaring met Pieter Pot? Ik hoor graag jouw mening. Laat een reactie achter onder deze post.

Deze post is niet gesponsord. Ik ben gewoon hartstikke blij met mijn verpakkingsvrije boodschappen.

Nooit meer een blog of recept missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief! Elke twee weken krijg je de nieuwste recepten en blogs in jouw mailbox.

En volg met ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/p/CUK_b58qoQU/?utm_medium=copy_link
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *