Schoonmaken met baking soda in de keuken

Baking soda is een echte alleskunner in de keuken. Niet alleen gebruik ik het regelmatig om te bakken. Ook kun je er super mee schoonmaken. Ik tip je alle manieren voor schoonmaken met baking soda in de keuken.

Wat is baking soda?

Baking soda is de Amerikaanse naam voor natriumbicarbonaat. Dit is een zout dat van nature voorkomt in gesteenten. Je vindt het tegenwoordig in de meeste supermarkten, maar ook online als zuiveringszout of dubbelkoolzure soda. Het is iets heel anders dan bakpoeder. En het heeft chemisch een andere samenstelling dan (kristal)soda. Dus haal deze niet door elkaar! Baking soda is een super ontvetter en geurvreter. Daarom gebruik ik het als een milieuvriendelijke manier van schoonmaken. En het is bovendien vaak plasticvrij te krijgen. Let op: gebruik baking soda niet op je houten vloer, aluminium of marmeren of aanrecht, of dingen met goud of zilver (randje)!

Baking soda kun je ook gebruiken om te koken. Ik gebruik het onder andere in:
Heerlijke kruidige sinaasappel cake
Vegan volkoren bananenbrood
De lekkerste vegan cupcakes

6 x schoonmaken met baking soda in de keuken

Er zijn misschien wel honderden manieren waarop je baking soda kunt gebruiken. Het internet staat er vol mee. Sinds ik me bezig ben gaan houden met zero waste leven heb ik eigenlijk altijd wel een bak baking soda in huis. Vooral in de keuken gebruik ik het veelvuldig. Ook om te bakken, want baking soda is eetbaar! Maar zeker ook voor het schoonmaken van de keuken en apparatuur.

Schoonmaken met baking soda in de keuken
Baking soda is een alleskunner in de keuken

1 Schuurmiddel

Een mix van een half kopje afwasmiddel met een half kopje baking soda maakt een eenvoudig schuurmiddel. Geen noodzaak met voor die kant-en-klare plastic fles! Dit werkt super. Ik gebruik het voor de voegen van keukentegels, voor het schoonmaken van de oven of magnetron, voor aangekoekt vet op de ovenplaat en nog veel meer.

2 Gootsteenontstopper

Als de gootsteen niet goed meer doorloopt doe ik een paar eetlepels baking soda in het putje. Giet er daarna een kopje heet water overheen en laat een uurtje staan. Daarna spoel je het door en loopt de gootsteen weer goed door zonder gedoe! En ook zijn eventuele geurtjes weg door de baking soda.

Schoonmaken met baking soda in de keuken: afzuigkap
De RVS afzuigkap wordt blinkend schoon met baking soda

3 Afzuigkap

De afzuigkap kun je goed schoonmaken met baking soda. Vooral de filters kun je goed ontvetten met baking soda. Vul je gootsteen met heet water een scheutje afwasmiddel en een klein kopje baking soda. Leg je filters in je gootsteen en laat 30 minuten weken. Staan je filters niet helemaal onder water, draai ze dan om en laat de andere kant nogmaals 30 minuten weken. Schrob de filters met je afwasborstel en spoel ze af. Laat de filters staand drogen tegen op een theedoek. Ik gebruik ook baking soda op een vochtige doek om het RVS schoon te maken. Even nawrijven met een droge doek en het blinkt weer als nooit eerder!

4 Gietijzeren pannendragers

Maak een papje van baking soda met een paar eetlepels water en smeer dit op je vieze gietijzeren pannendragers. Laat het een half uurtje intrekken en borstel vervolgens je pannendragers af met een afwasborstel. Het vuil laat zich nu gemakkelijk afvegen en je pannendragers zijn weer zo goed als nieuw!

De gietijzeren pannendragers worden schoon met baking soda
De gietijzeren pannendragers worden schoon met baking soda

5 Aangekoekte pannen

Heb je pannen die zijn aangekoekt of aangebakken? Doe er een lepel baking soda in en heet water en laat een half uurtje staan. Het vuil kun je daarna heen gemakkelijk wegwassen in je afwasteiltje.

6 Geurtjes verwijderen

Ruikt je koelkast vies? Of een stinkende prullenbak? Zet een klein bakje met baking soda in het hoekje van je koelkastplank of strooi een eetlepel baking soda op de bodem van je prullenbak. Dit absorbeert alle geurtjes en laat het weer fris ruiken.

6 x schoonmaken met baking soda in de keuken

Met deze schoonmaaktips kom je met een schoonmaakproduct een stuk verder in het reinigen van je keuken. Baking soda is werkelijk een wondermiddel in ontvetten en ontkalken. Ik heb het altijd in huis! Wat gebruik jij vaak om schoon te maken? Laat een reactie achter hieronder.

Volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Lees ook:
10 tips voor duurzame grote schoonmaak
Grote schoonmaak: vergeet je elektrische apparaten niet
Duurzame keuzes voor schoonmaken

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Afbeelding fornuis door Callum Hill via Unsplash

Laat een reactie achter

Lees ook...