Eenvoudige stappen naar een duurzaam gezinsleven: onze favoriete milieuvriendelijke gewoontes

In de hectiek van het dagelijks leven kan het soms een uitdaging lijken om duurzame keuzes te maken, vooral binnen een gezin. Maar gelukkig kun je met eenvoudige stappen al bijdragen aan een groener leven. En tegelijkertijd blijven we genieten van een gezond en gelukkig gezinsleven. Hier zijn zes van onze favoriete milieuvriendelijke gewoontes.

Herbruikbare producten zorgen voor minder plastic

Het gebruiken van herbruikbare artikelen is een ingeburgerde gewoonte geworden. Maar dat was niet altijd zo! Stap voor stap hebben we producten aangeschaft zoals waterflessen, lunchboxen en koffiebekers. En een boodschappentas gaat tegenwoordig standaard mee als ik naar de winkel ga. Zo gebruiken we zelden wegwerpplastic onderweg en is onze oranje PMD zak een stuk leger.

Meer lezen over plasticvrij leven?

Besparingstips voor je elektriciteitsverbruik thuis zuinig wassen

Energiebesparing

Energie besparen begint altijd bij weten wat je verbruikt. Bijna alle leveranciers geven je de mogelijkheid om je verbruik per maand, per week of zelfs per dag te checken. En zo kun je zelf bijhouden hoe je besparingsacties werken. Wellicht is het even wennen, zet het dan in je agenda om periodiek je verbruik je bekijken en vergelijken. Schakel elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt en gebruik alleen de vaatwasser of wasmachine als ze vol zijn. En hangen er in jouw huis al overal LED-lampen? Deze milieuvriendelijke gewoontes hebben de laatste jaren ons energieverbruik enorm verminderd, waardoor we niet alleen het milieu, maar ook onze portemonnee een handje helpen. Wil je alles lezen over hoe wij besparen op energie, lees dan dit artikel.

Seizoensgebonden en lokaal eten

Het klinkt misschien ingewikkeld om lokaal en seizoensgebonden te eten, maar gemak dient te mens. Wij hebben een groenten abonnement van een lokale biologische teler, waardoor we met het grootste gemak elke week simpelweg een pakket ophalen bij een ophaalpunt in de buurt. Zo verminderen we onze voedselvoetafdruk en onze voedselkilometers. Lees alles over onze groenteabonnement in dit artikel. Daarnaast planten we de laatste jaren ook groenten en fruit in onze eigen tuin, waardoor we zien hoe ons eten groeit en we simpelweg eten uit de achtertuin.

Onze favoriete milieuvriendelijke gewoontes: groente abonnement
onze favoriete milieuvriendelijke gewoontes kledingruil

Tweedehands kleding

Tweedehands kleding kopen is een van onze favoriete duurzame gewoontes. Dit zorgt voor minder grondstoffenverbruik, minder afval, beter gebruik van wat we hebben en bovendien bespaart het ons een heleboel geld. Niet alleen de kinderen gebruiken hun kleding tot ze versleten (of te klein) zijn, maar ook mijn man en ik kiezen daarvoor. Bovendien kopen we zoveel mogelijk alleen wat we nodig hebben aan kleding. We ruilen met andere gezinnen, kopen op Marktplaats of Vinted of halen kleding uit de Clothingloop.

Duurzaam schoonmaken

Toen ik begon met duurzamer leven overwoog ik om alle plastic flessen schoonmaakmiddel accuut in de prullenbak te gooien. Maar ik verdiepte me in duurzaam schoonmaken en daarvan leerde ik enorm veel. Lees mijn artikel over duurzame keuzes voor schoonmaken. Ik maakte wel de overstap naar meer natuurlijker middelen en ik doseer deze vooral spaarzaam. Door schoon te maken met azijn, baking soda en schoonmaakmiddelen met een milieukeurmerk zorg ik voor een heerlijk schoon en fris huis. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving voor ons gezin en minimaliseert de impact op de Nederlandse wateren.

onze favoriete duurzame gewoonten schoonmaken
onze milieuvriendelijke gewoontes fietsen

Ga toch fietsen

Kies om zoveel mogelijk op de fiets of lopend te doen, heeft ervoor gezorgd dat ik vaker beweeg (wat gezonder is) en dat onze auto niet teveel wordt gebruikt. Dat is goed voor het milieu, goed voor mijn gezondheid en goedkoper. Ook voor langere afstanden nemen we vaker het openbaar vervoer, wanneer dat mogelijk is. Voor sportactiviteiten voor de kinderen proberen we zoveel mogelijk te  carpoolen met andere gezinnen, om de CO2-uitstoot te verminderen en bijdragen aan een schonere lucht in onze leefomgeving.

Onze favoriete milieuvriendelijke gewoontes

Het invoeren van deze eenvoudige duurzame gewoontes gingen echt niet van de ene op de andere dag. Maar stapje voor stapje hebben we in een paar jaar een milieuvriendelijker leven omart. Op deze manier dragen we bij aan een gezonde en groene planeet, en kunnen we tegelijkertijd samen genieten van een gezonde en bewuste leven. Wat is jouw favoriete milieuvriendelijke gewoonte? Deel je reactie hieronder.

Meer lezen over onze duurzame levenstijl:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!