Zo doe je het: voedsel plasticvrij bewaren

Zo doe je het: voedsel plasticvrij bewaren

Er zijn allerlei verschillende manieren om eten te bewaren. Maar de laatste jaren heb ik ontdekt dat plastic overbodig is om eten vers te houden. Omdat het fijn is om te kiezen wat werkt voor jouw huishouden en budget, laat ik je zien hoe je voedsel plasticvrij bewaren kunt op tien manieren. En wat doe je dan met oude plastic bakjes?

Kijk naar je gewoontes

Het voedsel dat je koopt wil je met smaak opeten. Daarom is het belangrijk het op de juiste manier te bewaren. En om te kijken naar je gewoontes van kopen en koken om verspilling te voorkomen. Ik kookte vaak meer dan nodig was, en bewaarde de kliekjes dan in een bakje in de koelkast. Toch werd dat vaak vergeten. Nu vries ik de kliekjes meteen in per portie, zodat ik ze later als lunch mee kan nemen naar mijn werk. Denk ook eens na over je koop- en kookbedrag. Koop je vaak teveel? Kook je graag grote porties? Of wellicht eten er verschillend aantal personen elke dag in je huishouden? Hou het eens een weekje of maandje bij hoe dat gaat. Zo leer je je eigen gewoontes en kun je leren om voedselverspilling tegen te gaan. En zo ontdek je ook makkelijker welke manier van voedsel bewaren werkt voor jou.

Plastic is niet nodig

Plastic was decennialang een ideale manier om voedsel te bewaren. Maar we zien steeds meer nadelen van het materiaal. Plastic vinden we inmiddels overal: in groeiende afvalbergen, in de plastic soep, microplastics in de grond en het water, en zelfs in ons lichaam. Daar moeten we vanaf! Daarom gebruik ik ook liever zo min mogelijk plastic in de keuken. Dat geldt voor keukengerei, maar ook voor bakjes om eten in te bewaren. Deeltjes plastic en hormoon verstorende stoffen, zoals weekmakers, kunnen via je bakje ook in je eten terecht komen. Je voedsel zonder plastic bewaren is daarom niet alleen een duurzame, maar ook een gezonde keuze. Ik geef je tips om je voedsel plasticvrij te bewaren.

glazen potten in de vriezer gebruiken
Kliekjes vries ik in glazen potten in

10 manieren voor om voedsel plasticvrij te bewaren

Bewaar glazen potten

Als ik producten uit glazen potten gebruik, bewaar ik de potten na gebruik voor hergebruik. Potten van groenten, jam of broodbeleg worden hergebruikt voor allerlei dingen, maar ook voor het bewaren van voedsel. In hergebruikte glazen potten kun je gemakkelijk restjes eten bewaren, gesneden groenten, of halve vruchten. Ook kun je in glazen potten heel gemakkelijk voedsel invriezen.

Lees ook: Duurzame lifehack: glazen potten in de vriezer gebruiken

Rol bladgroenten in een theedoek

Bladgroenten, zoals sla, spinazie of andijvie, bewaar je het beste in een vochtige theedoek de koelkast. Gebruik een theedoek, die is gewasssen zonder wasverzachter, en wikkel je groenten er losjes in. Zorg dat je elke dag de theedoek vochtig houdt. Zo blijven je groenten minimaal 4 dagen vers.

Lees ook: 10 tips om groenten langer vers te houden

Doe brood in een zak en brooddoos

Vers brood blijft het langste vers in een katoenen zak in een gesloten brooddoos. Als je ongesneden brood koopt geldt dat nog meer. Ik snij graag lekker dikke sneden brood zelf thuis. Maar ook gesneden brood kun je in je eigen (katoenen) zak halen bij de supermarkt of bakker. Thuis bewaar je dat in een luchtdichte bak of doos.

Zet er een bord of deksel op

Heb je een schaal salade gemaakt, die je wil bewaren tot het opeten? Is er een bordje eten opgeschept voor een gezinslid dat later eet? Of ligt er nog een halve meloen? Dat dek je allemaal heel eenvoudig plasticvrij af met een bord of (siliconen) deksel.

Voedsel plasticvrij bewaren in een glazen bak
Voedsel plasticvrij bewaren in een glazen bak

Gebruik herbruikbare bakjes en schalen

Voor grotere porties eten die ik over heb gebruik ik graag glazen bakjes en schalen. Ik kook vaak een dubbele portie van een gerecht. In een glazen opbergschaal kun je niet alleen eten in de koelkast bewaren, maar vaak ook in de vriezer. Ook zijn er schalen die (ontdooid!) meteen in de oven kunnen; super handig!

Wasdoeken

Om schaaltjes af te dekken, stukken gesneden groenten te verpakken of kaas in te bewaren zijn wasdoeken heel handig. Ze zijn verkrijgbaar met bijenwas of plantaardige was. Ze werken als plasticfolie, maar dan zonder het plastic!

Zo doe je het: voedsel plasticvrij bewaren
In glazen bakken komt voedsel niet in aanraking met plastic

RVS containers

Naast glazen containers om eten in te bewaren, zijn RVS containers ook erg handig. Zeker voor onderweg vind ik ze fijner dan glas, omdat ze niet breekbaar zijn. Je kunt ze gebruiken als broodtrommel, voor salade, rauwkost, maar zeker ook voor je kliekjes. Verwarm ze niet op in de magnetron!

Stasher bags

Er is een nadeel aan invriezen in bakjes en potten; het neemt relatief veel ruimte in. Daarom zijn veel mensen nog dol op ouderwetse diepvrieszakken. Gelukkig is daarvoor ook een herbruikbaar alternatief: siliconen stasher bags. Zelfs gebruik ik ze niet, omdat ik grote bakken toch fijner vindt. Maar ik hoor enthousiaste verhalen van andere gebruikers, met bijvoorbeeld een kleiner huishouden.

Vooraadbussen en potten

Voor droge voorraad vind ik het bewaren in voorraadbussen en (weck)potten ideaal. Mijn boodschappen van Pieter Pot komen al in herbruikbare potten. En andere voedingsmiddelen, zoals koffie of thee, bewaar ik in een rvs voorraadbus van de kringloop. Het is daarin ook makkelijk te halen bij je lokale koffiewinkel.

Bestaand plastic in je huishouden?

Met deze tien manieren vind je vast een plasticvrije bewaar methode die bij jou past. Maar wat doe je met plastic bakjes en containers die je al hebt? Gebruik wat je hebt! Heb je geen veilig gevoel over het opwarmen of het bewaren van voedsel in plastic; hergebruik de bakjes voor andere doeleinden zoals fournituren, hobby spullen of klein speelgoed. Of breng de bakjes naar je lokale milieustraat van de gemeente voor correcte afvoer.

Voedsel plasticvrij bewaren

Het is helemaal niet meer nodig om voedsel te bewaren in plastic of met plastic. Plasticvrij bewaren kan heel goed om heel veel verschillende manieren. Kies welke methode het beste bij jou past. Zo verander je het makkelijkst je gewoonten!

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via รฉรฉn van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Meer lezen?
Zo maak je je badkamer plastic- en afvalvrij
Van plastic dieet naar zero waste
Tips voor een plasticvrije keuken
Tips voor plasticvrij boodschappen doen
Plasticvrij en vegetarisch

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *