Zo vier je Koningsdag groen en duurzaam!

Koningsdag is zo gezellig. Maar helaas is het ook een feestje waarvan heel veel troep achterblijft, direct en indirect. Als je goed voorbereid gaat feesten met Koningsdag, zorg je voor minder afval en minder impact. Daarom deel ik mijn allerbeste tips voor deze dag, zodat je naast oranje je Koningsdag ook duurzaam en groen viert.

Groene Koningsdag

De verjaardag van onze koning is een dag boordevol gezelligheid, oranjegekte en festiviteiten. Helaas wordt de vreugde van Koningsdag soms overschaduwd door de immense hoeveelheid afval die achterblijft na de vieringen. Dit feest draagt zowel direct als indirect helaas bij aan milieuproblemen. Maar wat als we onze feestelijke tradities duurzaam konden maken? Dat kan! En relatief makkelijk ook nog. Laten we een groene Koningsdag vieren met minder afval, een kleinere ecologische voetafdruk met evenveel of zelfs meer plezier.

Groen oranje outfit?

Natuurlijk is het leuk om een feestelijke oranje outfit te hebben. Maar als je er geen hebt? Snel naar de fast fashion keten rennen voor een shirt voor één dag? Dat is natuurlijk niet erg groen en zonde van de grondstoffen en je geld! Leen het van de buurvrouw, vraag het aan je broer, of ren naar de kringloop voor tweedehands. Zo kies je een vrolijke én duurzame Koningsdag outfit!

Vind je tweedehands parels!

Ga jij voor de tofste vintage en tweedehands vondsten op Koningsdag? Dan heb ik de perfecte tips om te scoren. Als eerste is het belangrijk om vroeg op pad ten gaan als je de leukste tweedehands items wil vinden op de vrijmarkt. Zo vindt je de echte parels! En het mooie is: tweedehands spullen hebben een veel lagere klimaatimpact dan nieuwe spullen. Bedenk goed waarnaar je op jacht gaat, dan doe je geen miskopen of impulsaankopen. Belangrijk: neem kleingeld mee voor het afrekenen en vergeet geen grote tas!

Tips voor verkoop op de vrijmarkt

Ga jij je eigen (oude) spulletjes of koekjes verkopen tijdens Koningsdag? Of wil je kind op een zakcentje verdienen door muziek te maken, slapend rijk te worden (zie foto) of iets anders ludieks. Dan is het zeker ook een goed idee om zo vroeg mogelijk te komen. Neem een kleedje of tafeltje mee en doe mee met de vrijmarkt. Zoek goed van tevoren uit waar je in jouw stad of dorp mag zitten om je spullen te verkopen. Tip: om niet te hannesen met kleingeld kun je via je eigen bank-app een QR-code maken. Als je deze uitprint of laat scannen, kun je eenvoudig verkopen zonder vooraf kleingeld te hoeven sparen. En belangrijk: verkoop je niet alles? Neem na afloop je spullen ook weer mee naar huis en laat het niet op straat slingeren. Zet het (gratis) op Marktplaats of je lokale Facebook groep of breng het naar de kringloop of de milieustraat. Dit voorkomt (zwerf)afval en bespaart de gemeente een hoop opruimkosten (wat natuurlijk betaald wordt van ons belastinggeld!)
Groene duurzame koningsdag
Koningsdag sokken maak je eenvoudig zelf

Knutsel zelf je Koningsdag accessoires

Koningsdag is de dag om lekker los te gaan met de leukste oranje accesoires zelf. Maak je eigen koninklijke medaile of rood-wit-blauw kroontje van een toiletrolletje. Of maak feestelijke Koningsdag sokken helemaal zelf! Bekijk alle gerecyclede knutsels bij dit eerdere Koningsdag knutsel artikel.

Neem je eigen beker mee

Koningsdag en -nacht zijn meestal aanleiding om lekker te eten en drinken. En overal krijg je een nieuwe beker bij. Zo zonde! Neem je eigen beker mee, en laat die telkens opnieuw vullen. Zo bespaar je plastic en voorkom je veel afval.

Zo vier je Koningsdag groen en duurzaam!

Als je Koningsdag groener wil vieren, vereist dat wel wat voorbereiding en bewustwording. Maar jouw positieve impact op het milieu is de moeite waard. Als we samen kiezen voor een groenere Koningsdag, kunnen we dit oranje feest vieren op een schone en duurzame manier.

Meer lezen?

Foto’s: Q K en 3345557 via Pixabay

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

2 antwoorden
 1. Cornelia
  Cornelia zegt:

  Super goed dat je de enorme afvalhopen, die over of achterblijven, van de rommelmarkten op Koningsdag eens benoemt. Aan dit voorkomen van kan elke persoon die deelneemt aan het zitten met spullen op de markt meewerken.
  Al jaren slaat de feestvreugde om als ik al die rotzooi, die achter gelaten wordt zie. Het feestelijke gevoel is vooral in grote steden, meteen verdwenen, de gezelligheid is weg. Je ziet het ook bij andere mensen die wezenloos langs elkaar heen lopen met lege ogen. Laten we alle troep, die niet verkocht wordt of is, meenemen naar huis of in de achterbak van de auto leggen en genieten van de terrasjes en ontmoetingen van blije feestvierders. Ik ben een voorstander van jouw voorstel Mascha en ik begin wederom bij mezelf. Fijne Koningsdag allemaal!

  Beantwoorden
  • Mascha Bongenaar
   Mascha Bongenaar zegt:

   Dankjewel voor je reactie, Cornelia. Inderdaad, als iedereen zijn eigen spullen weer meeneemt en niks laat liggen, maken we al een groot verschil.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *