4 tips om je kleding zo lang mogelijk mooi te houden, zodat het jaren mee kan gaan

Voor steeds meer mensen speelt duurzaamheid een rol wanneer zij kleding kopen. De kleding moet niet alleen trendy en van goede kwaliteit zijn, maar ook of ze op een verantwoorde manier geproduceerd zijn. Er zijn tegenwoordig gelukkig veel kledingproducenten die duurzaamheid en kwaliteit waarborgen. Maar hoe zorg je er voor dat deze kleding er goed uit blijft zien op langere duur? Naast het kopen van duurzame kleding is het ook belangrijk om te leren hoe we onze kleding langer mooi kunnen houden. Niet alleen is dit beter voor het milieu, het bespaart ook geld op de lange termijn. In dit artikel delen we vier tips die je kunnen helpen je kledingstukken zo lang mogelijk in topconditie te houden, zodat ze jarenlang meegaan.

Zorgvuldig wassen

Kleding beschadigt het snelste in de wasmachine. De manier waarop je dus je kleding wast, heeft een enorme invloed op hoe lang deze mooi blijft. Het is altijd belangrijk om de wasinstructies op het lange mouwen T-shirts label te volgen. Deze instructies zijn er niet voor niets; ze geven aan hoe je het materiaal het beste kunt behandelen om het zo lang mogelijk mooi te houden. Daarnaast is het belangrijk om je kleren te sorteren op kleur. Was witte kleding met wit en houdt delicaat materiaal scheiden van zwaardere stoffen. Verder is het belangrijk om een mild wasmiddel te gebruiken. Sterke chemicaliën kunnen de stoffen namelijk beschadigen en kleuren vervagen.

tips om kleding mooi te houden

Goed drogen

Naast het wassen is het ook belangrijk hoe je je kleding droogt, hier kan je kleding ook erg van beschadigen. De droogtrommel is bijvoorbeeld erg hard voor je kleding en zorgt voor snellere slijtage van je mooie broek of trui. Vermijd waar mogelijk daarom de droger. Je kleding aan de lucht drogen is beter voor je kleding en voor het milieu. Hang kleding op of leg het plat om te drogen om de vorm te behouden. Als je toch de droger moet gebruiken, kies er dan voor om de kleding te drogen op een lage temperatuur en haal kleding eruit zodra deze droog is.

Intelligente opslag

Kleding die op een goede manier worden bewaard of in de kast worden gelegd gaan langer mee. Goede opslag kan de levensduur van je kleding aanzienlijk verlengen. 

  • Gebruik houten of gewatteerde hangers: Deze hangers voorkomen dat kleding uitrekt of permanente vouwen krijgt.
  • Vouw zware truien en breisels: Hang ze niet op, want daardoor kunnen ze uitrekken. Leg ze liever opgevouwen in de kast.
  • Bescherm tegen motten: Gebruik cederhouten blokken of mottenballen om je kleding te beschermen tegen motten, vooral als je wollen kleding hebt.

Repareren en onderhouden

Wanneer er een gaatje zit in je ongebleekt en duurzaam katoen, betekent het niet dat deze niet meer goed is. Kleine reparaties kunnen vaak het verschil maken tussen een kledingstuk weggooien en het nog jaren dragen. Leer de basics van kledingreparatie, zoals het aanzetten van een knoop of het dichten van een kleine scheur.

Repareer altijd meteen, wacht niet tot kleine gaatjes groter worden. Een losse naad of knoop kan eenvoudig thuis gerepareerd worden waardoor je de broek de volgende dag weer aan kunt doen. Investeer daarnaast in een goede kledingborstel. Het regelmatig borstelen kan helpen vuil en stof te verwijderen zonder een wasbeurt, dit is vooral nuttig voor zwaardere stoffen zoals wol.

tips om kleding mooi te houden

Tips om kleding lang mooi te houden

Als je duurzamer wil leven, is het belangrijk om je kledingstukken langer mooi te houden. Het verlengen van de levensduur van onze kleding is een effectieve stap richting een meer milieuvriendelijke en kostenefficiënte garderobe. Door zorgvuldig wassen, verstandig drogen, intelligente opslag en regelmatig onderhoud kunnen we onze kledingstukken in topconditie houden, waardoor ze jarenlang meegaan. Deze eenvoudige maar effectieve tips zijn niet alleen gunstig voor het milieu, maar zijn ook goed voor je budget.

Meer lezen?

Foto’s: header van Mart Production via Pexels, waslijn foto door Anton Massalov

In dit artikel staan gesponsorde links via een betalende partner.

3 antwoorden
  1. Carla Anzion
    Carla Anzion zegt:

    En je kleding zo min mogelijk wassen (dus alleen als het echt vuil is) houdt je kleding ook langer mooi en bespaart water en wasmiddel (en tijd).

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *