Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

In 2019 gaf ik mezelf een uitdaging om geen nieuwe kleding meer te kopen. Een heel jaar geen nieuwe kleding kopen was lastiger dan ik dacht. Maar ik leerde er veel van en het gaf me nieuwe inzichten.

46 nieuwe kledingstukken per jaar?

Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar! Bij deze cijfers begint mijn hoofd te duizelen. Kleding is de afgelopen tientallen jaren steeds goedkoper geworden. Meedoen met de laatste mode kan heel goedkoop. Maar de kledingindustrie is de 3e vervuilendste industrie van de wereld (na olie en landbouw/veeteelt). Daarnaast is het ook één van de meest oneerlijke industrieën op de planeet. Werknemers in deze industrie worden onderbetaald en werken onder oneerlijke omstandigheden. De grote brand in Rana Plaza Bangladesh in 2013 benadrukte dat nog.

Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

Impact van nieuwe kleding

Het heeft een enorme impact om al onze kleding te maken. Niet alleen de mensen, die de stoffen en kleding maken, betalen de (indirecte) prijs voor onze kooplust. Ook het mileu is slachtoffer van onze aankopen. De levende planeet wordt uitgeput door het gebruik van grondstoffen, het landgebruik, het gebruik van water, de giftige stoffen die gebruikt worden voor het verven van stoffen en de gevolgen van de enorme hoeveelheid afval die ontstaat als we onze kleding weer weggooien. Minder kleding kopen verlaagt je voetafdruk enorm.

Mijn kledingkast

Mijn kledingkast was geen uitzondering op die van anderen. Impulsaankopen, die trui in de modekleur van dit seizoen, kon ik ook niet weerstaan. Daardoor lag er steeds meer in mijn kast wat ik niet graag droeg. Ook was de kast overvol, waardoor ik uit gemak vaak het bovenste van de stapel pakte. Een aantal kledingstukken droeg ik zelden. In 2019 ruimde ik daarom heel intensief mijn kast op.

Kledingkast opruimen

Ik wist niet goed wat er in mijn kast lag. Dat was mijn eerste stap naar meer inzicht. Ik haalde mijn volledige kledingkast leeg; legde het op de grond en liet kledingstuk voor kledingstuk door mijn handen gaan. Ik schreef erover in mijn artikel: Je garderobe opruimen in vijf stappen. Ik zorgde er zo voor dat er alleen kledingstukken in mijn kledingkast overbleven die ik met plezier draag.

Je garderobe opruimen in vijf stappen

Alleen tweedehands kleding

In 2019 ging ik met mezelf de uitdaging aan om geen nieuwe items meer aan mijn kast toe te voegen. Ik wou een jaar lang geen nieuwe kleding kopen. Ik daagde mezelf uit om alleen tweedehands kleding te kopen. Tweedehands kleding is namelijk veel beter voor het milieu en het klimaat. Het was een uitdaging om niets nieuws te kopen, maar ik leerde er ook van.

Wat ik leerde van mijn jaar geen nieuwe kleding kopen

In het begin van het jaar vond ik het heel erg moeilijk om niets nieuws te kopen. En dat vond ik eigenlijk niet zo leuk van mezelf; waarom was het zo moeilijk om tevreden te zijn met wat ik had? Waarom moest ik telkens iets nieuws om me goed te voelen? Ondanks al mijn inzet en mezelf niet in de verleiding brengen, worstelde ik met niets nieuws kopen. Ik merkte dat het me echt moeite kostte de eerste paar maanden om mezelf te beheersen niets nieuws te kopen. Radicaal de deur dicht doen voor alle post, mails en social media hielp.

Tweedehands net zo mooi

Toen ik eenmaal mijn verleidingen de baas was, ging ik toch weer shoppen. Maar ik koos alleen voor tweedehands shoppen. En dat is eigenlijk net zo leuk als nieuw kopen! Bij mijn favoriete vintage winkeltje, snuffelen in de kringloop en via Marktplaats en Vinted vind ik toch de merken die ik altijd al mooi vond. Ik beleef weer plezier van echt jagen naar wat ik zoek. Zo vervang ik versleten kleding telkens voor een kledingstuk waar ik helemaal blij van wordt. Het geeft me veel meer plezier dan gedachteloos iets uit het rek trekken en kopen.

Geen eenheidsworst

Doordat ik alleen nog tweedehands kleding kocht, heb ik weinig of geen items van het huidige seizoen in mijn kast hangen. Het gebeurt me dus zelden dat ik een ander hetzelfde zie dragen. Geen eenheidsworst meer van de fast-fashion merken, waarbij iedereen in de winkelstraat hetzelfde draagt. Door tweedehands te kiezen wordt mijn garderobe veel unieker en meer bijzonder!

Waarom ik alleen nog tweedehands kleding koop

Rust

Door mijn verleidingen aan te pakken raakte ik gewend aan geen nieuwe kleding kopen. Zo erg zelfs dat het me tegenstond als ik een keer wel in het winkelcentrum was. De overdaad, de reclame, het geschreeuw om meer, meer, meer in de winkelstraat staat me vooral tegen. Geen nieuwe kleding kopen bracht me veel rust. Ik hoef niet meer op zoek naar de nieuwste hipste jurk of broek. Ik weet wat ik heb en wat ik eventueel nog nodig heb.

Minder keuzes

Nu weet ik heel goed wat er in mijn kast ligt, wat ik aan wil trekken en wat ik nog nodig heb. Als ik ’s ochtends voor mijn kast sta, is het veel makkelijker kiezen uit 50 items dan uit 150 items. Het bespaart me keuzestress en tijd. Dat is fijn! De kledingstukken die in mijn kast liggen worden ook meer gedragen dan eerst. Ik haal dus meer draagplezier uit mijn gekochte items.

Geldbesparing

Geen nieuwe kleding kopen bespaart me geld. Voorheen kocht ik ook zeker elke maand een aantal kledingstukken. En dat telt aardig op qua bedrag. Tweedehands kleding is een stuk goedkoper dan nieuw. En omdat ik echt alleen koop wat ik nodig heb, scheelt het enorm in mijn portemonnee.

Genoeg

Zo leerde ik dat ik best zonder nieuwe kleding kon. Ik heb genoeg kleding, en blijk gewoon veel minder nodig te hebben dan ik altijd dacht. Ik kan de verleiding van reclame nu beter weerstaan. Nu ik kies voor tweedehands, kijk ik heel anders naar de glimmende marketingcampagnes die voorbij komen. Het is niet meer nodig te geloven dat mijn leven leuker, beter, gezelliger wordt met dat nieuwe jurkje. Shoppen verdween zelfs wekenlang helemaal uit mijn gedachten. Ik koop nu heel anders. En hecht meer waarde aan de kleding die ik heb en voel niet meer de drang om met de nieuwste mode-grill mee te doen. Niet meer met de nieuwste mode meedoen is prima. Ik ben meer dan ooit tevreden met de kleding die ik heb.

Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

Na een jaar geen nieuwe kleding kopen, had ik geen behoefte om er weer mee te beginnen. Ik leerde zoveel van een jaar geen kleding kopen en ik vond het fijn. Dus ben ik gewoon door gegaan. Ik koop alleen wat ik nodig heb, met het principe één erin, één eruit. En wat ik koop, kies ik bij voorkeur tweedehands. Ik voel me er heel goed bij.

Heb jij ook weleens het aantal kledingstukken in je kast bekeken? Draag je het allemaal? Wil jij ook minder of geen nieuwe kleding kopen? Lees ook mijn blog met tips hoe ik het aanpakte.

Meer lezen?

7 antwoorden
 1. Jeannette de Ridder
  Jeannette de Ridder zegt:

  Ik koop eigenlijk altijd 2 de hands kleding. Vooral omdat ik door omstandigheden 15 kilo zwaarder ben geworden. Dus ik ruim successievelijk de te klein geworden kleding op. Bewaar het nog wel, het is wel de bedoeling, weer slank te worden. Koop kleding bij Vindit en marktplaats. Bevalt mij prima.

  Beantwoorden
 2. berbar
  berbar zegt:

  Eigenlijk vind ik dat tweede hands voor mij ook nieuw is. Want ik heb het nog niet gehad. Maar je kunt natuurlijk ook je kleding pimpen. Is heel leuk om te doen en je krijgt er veel positief commentaar op.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *