Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

Vanaf begin 2019 gaf ik mezelf een challenge om geen nieuwe kleding meer te kopen. Een heel jaar geen nieuwe kleding kopen was lastiger dan ik dacht. Maar ik leerde er veel van en het gaf me nieuwe inzichten.

20 nieuwe kledingstukken per jaar

Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar! Bij deze cijfers begint mijn hoofd te duizelen.

Kleding is de afgelopen tientallen jaren steeds goedkoper geworden. Meedoen met de laatste mode kan heel goedkoop. Maar de kledingindustrie is de 3e vervuilendste industrie van de wereld (na olie en landbouw/veeteelt). Daarnaast is het ook een van de meest oneerlijke industrieën op de planeet. Werknemers in deze industrie worden onderbetaald en werken onder oneerlijke omstandigheden. De grote brand in Rana Plaza Bangladesh in 2013 benadrukte dat nog.

Slow fashion season
Ik doe mee met Slow Fashion Season

Impact van nieuwe kleding

Het heeft een enorme impact om al onze kleding te maken. Niet alleen de mensen, die de stoffen en kleding maken, betalen de (indirecte) prijs voor onze kooplust. Zeker is dat ook het mileu slachtoffer is. De levende planeet wordt uitgeput door het gebruik van grondstoffen, het landgebruik, het gebruik van water, de giftige stoffen die gebruikt worden voor het verven van stoffen en de gevolgen van de enorme hoeveelheid afval die ontstaat als we onze kleding weer weggooien. Minder kleding kopen verlaagt je voetafdruk enorm.

Mijn kledingkast

Mijn kledingkast was geen uitzondering op die van anderen. Impuls-aankopen, die trui in de mode-kleur van dit seizoen, kon ik ook niet weerstaan. Daardoor lag er steeds meer in mijn kast wat ik niet graag droeg. Ook was de kast overvol, waardoor ik uit gemak vaak het bovenste van de stapel pakte. Een aantal kledingstukken droeg ik zelden. In 2019 ruimde ik daarom heel intensief mijn kast op.

Kledingkast opruimen

Ik wist niet goed wat er in mijn kast lag. Dat was mijn eerste stap naar meer inzicht. Ik haalde mijn volledige kledingkast leeg; legde het op de grond en liet kledingstuk voor kledingstuk door mijn handen gaan. 

Had ik het al tijden niet gedragen? En dacht ik dat ik dat ook niet meer ging doen, dan verkocht ik het op Marktplaats of United Wardrobe, of ging het in een tas voor de kringloopwinkel. 

Had het kledingstuk gaten of slijtage? Kon ik het nog repareren dan ging het richting mijn naai-stapel voor reparatie. En anders mocht naar de textielbak. Ook kapotte kleding mag in de textielbak. Zo kan het hergebruikt of gerecycled worden.  

Paste het nog? En wil ik het nog blijven dragen? Dan ging het terug in mijn kast. Ik zorgde ervoor dat er alleen kledingstukken in mijn kledingkast overbleven die ik met plezier draag. Je kast opruimen kan best een uitdaging zijn. Wil je hulp om je kast op te ruimen? De werkbladen en het stap-voor-stap boekje van de Closet Mass Index, ontwikkeld door DirtyLaundry.nl, kunnen je helpen een goed inzicht te krijgen wat je hebt, waar het vandaan komt en wat je ermee wil.

Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
Ik maak regelmatig een Closet Mass Index

Alleen tweedehands kleding

Vanaf begin 2019 besloot ik met mezelf de uitdaging aan te gaan om geen nieuwe items meer aan mijn kast toe te voegen. Ik wou een jaar lang geen nieuwe kleding kopen. Ik daagde mezelf uit om alleen tweedehands kleding te kopen. Tweedehands kleding is namelijk veel beter voor het milieu en het klimaat. Het was een uitdaging om niets nieuws te kopen, maar ik leerde er ook van.

Wat ik leerde van mijn jaar geen nieuwe kleding kopen

In het begin van het jaar vond ik het heel erg moeilijk om niets nieuws te kopen. En dat vond ik eigenlijk niet zo leuk van mezelf; waarom was het zo moeilijk om tevreden te zijn met wat ik had? Waarom moest ik telkens iets nieuws om me goed te voelen? Ondanks al mijn inzet en mezelf niet in de verleiding brengen, worstelde ik met niets nieuws kopen. Ik merkte dat het me echt moeite kostte de eerste paar maanden om mezelf te beheersen niets nieuws te kopen. Radicaal de deur dicht doen voor alle post, mails en social media hielp.

Tweedehands net zo mooi

Toen ik eenmaal mijn verleidingen de baas was, ging ik toch weer shoppen. Maar ik koos alleen voor tweedehands shoppen. En dat is eigenlijk net zo leuk als nieuw kopen! Bij mijn favoriete vintage winkeltje, snuffelen in de kringloop en via Marktplaats vind ik toch de merken die ik altijd al mooi vond. Ik beleef weer plezier van echt jagen naar wat ik zoek. Zo vervang ik versleten kleding telkens voor een kledingstuk waar ik helemaal blij van wordt. Het geeft me veel meer plezier dan gedachtenloos iets uit het rek trekken en kopen.

Geen eenheidsworst

Doordat ik alleen nog tweedehands kleding koop, heb ik weinig of geen items van het huidige seizoen in mijn kast hangen. Het gebeurt me dus zelden dat ik een ander hetzelfde zie dragen. Geen eenheidsworst meer van de fast-fashion merken, waarbij iedereen in de winkelstraat hetzelfde draagt. Door tweedehands te kiezen wordt mijn garderobe veel unieker en meer bijzonder!

Rust

Door mijn verleidingen aan te pakken raakte ik gewend aan geen nieuwe kleding kopen. Zo erg zelfs dat het me tegenstond als ik een keer wel in het winkelcentrum was. De overdaad, de reclame, het geschreeuw om meer, meer, meer in de winkelstraat staat me vooral tegen. Geen nieuwe kleding kopen bracht me veel rust. Ik hoef niet meer op zoek naar de nieuwste hipste jurk of broek. Ik weet wat ik heb en wat ik eventueel nog nodig heb.

Minder keuzes

Nu weet ik heel goed wat er in mijn kast ligt, wat ik aan wil trekken en wat ik nog nodig heb. Als ik ’s ochtends voor mijn kast sta, is het veel makkelijker kiezen uit 50 items dan uit 150 items. Het bespaart me keuzestress en tijd. Dat is fijn! De kledingstukken die in mijn kast liggen worden ook meer gedragen dan eerst. Ik haal dus meer draagplezier uit mijn gekochte items.

Geldbesparing

Geen nieuwe kleding kopen bespaart me geld. Voorheen kocht ik ook zeker elke maand een aantal kledingstukken. En dat telt aardig op qua bedrag. Tweedehands kleding is een stuk goedkoper dan nieuw. En omdat ik echt alleen koop wat ik nodig heb, scheelt het enorm in mijn portemonnee.

Genoeg

Zo leerde ik dat ik best zonder nieuwe kleding kon. Ik heb genoeg kleding, en blijk gewoon veel minder nodig te hebben dan ik altijd dacht. Ik kan de verleiding van reclame nu beter weerstaan. Nu ik kies voor tweedehands, kijk ik heel anders naar de glimmende marketingcampagnes die voorbij komen. Het is niet meer nodig te geloven dat mijn leven leuker, beter, gezelliger wordt met dat nieuwe jurkje.

Shoppen verdween zelfs wekenlang helemaal uit mijn gedachten. Ik koop nu heel anders. En hecht meer waarde aan de kleding die ik heb en voel niet meer de drang om met de nieuwste mode-grill mee te doen. Niet meer met de nieuwste mode meedoen is prima. Ik ben meer dan ooit tevreden met de kleding die ik heb.

1 jaar?

Na een jaar geen nieuwe kleding kopen, had ik geen behoefte om er weer mee te beginnen. Ik leerde zoveel van een jaar geen kleding kopen en ik vond het fijn. Dus ben ik gewoon door gegaan. Ik koop alleen wat ik nodig heb, met het principe één erin, één eruit. En wat ik koop, kies ik bij voorkeur tweedehands. Ik voel me er heel goed bij.

Heb jij ook weleens het aantal kledingstukken in je kast bekeken? Draag je het allemaal? Wil jij ook minder of geen nieuwe kleding kopen? Lees ook mijn blog met tips hoe ik het aanpakte.

Wat ik leerde van een jaar geen kleding kopen | DuurzameKeuzes.com
Wat ik leerde van een jaar geen kleding kopen | DuurzameKeuzes.com

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

2 Comments on “Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen

  1. Hallo Mascha,
    Leuke blog. Ik maak al van jongsaf mijn kleding zelf. Van mijn ondergoed tot jassen toe. Behalve de beha 😉. Jammer genoeg is het in de stoffenwereld nog niet veel te koop met een eco keurmerk. Maar polyester wil ik wel zoveel mogelijk verbannen. Op deze manier mijn garderobe aan te vullen heb ik nooit teveel want ik heb er liefde en aandacht aan besteed. Omdat ze zo makkelijk een netjes zitten mijn kleren dat ik me er soms voor schaam om de de kleding waar ik dan op het laatst nog mee geschilderd heb in de kledingbak te gooien maar de millieustraat verzekerde dat het mocht. Ik denk dat het voor meer en meer mensen een trend wordt. Mijn dochter koopt nu en dan een zak vol leuke kleding op marktplaats voor €20 en er zitten de leukste kleren in . Voor mijn kleinzoon krijgt ze regelmatig kleding van oudere vriendjes en worden ook weer door gegeven. Mijn schoondochter proberen we ook zover te krijgen maar die vindt nieuwe kleding toch leuker. Maar ze is er wel zuinig op. Gooit niet gauw weg maar doet af en toe iets aan wat ze al jaren niet gedragen heeft. Groetje . Dan lijkt het toch weer nieuw.
    Zo hoop ik er meer en meer mensen er over na gaan denken. Als je koopt wat je werkelijk nodig hebt is er voor iedereen genoeg op de aardbol maar niet voor hebzucht.
    Groetjes Jeannette uit Erp.

    • Wat leuk om te lezen. Ik maak zelden meer kleding voor mezelf, terwijl ik wel een naaimachine heb. Eigenlijk zou een cursus wel wat zijn. 😊 Maar tweedehands is er inderdaad genoeg. En als we allemaal (wat eerder) tevreden zijn, hoeft er nergens tekort aan te zijn. 🍀

Laat een reactie achter