Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
In 2019 gaf ik mezelf een uitdaging om geen nieuwe kleding meer te kopen. Een heel jaar geen nieuwe kleding kopen was lastiger dan ik dacht. Maar ik leerde er veel van en het gaf me nieuwe inzichten.
46 nieuwe kledingstukken per jaar?
Consumenten kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar! Bij deze cijfers begint mijn hoofd te duizelen. Kleding is de afgelopen tientallen jaren steeds goedkoper geworden. Meedoen met de laatste mode kan heel goedkoop. Maar de kledingindustrie is de 3e vervuilendste industrie van de wereld (na olie en landbouw/veeteelt). Daarnaast is het ook één van de meest oneerlijke industrieën op de planeet. Werknemers in deze industrie worden onderbetaald en werken onder oneerlijke omstandigheden. De grote brand in Rana Plaza Bangladesh in 2013 benadrukte dat nog.
Impact van nieuwe kleding
Het heeft een enorme impact om al onze kleding te maken. Niet alleen de mensen, die de stoffen en kleding maken, betalen de (indirecte) prijs voor onze kooplust. Ook het mileu is slachtoffer van onze aankopen. De levende planeet wordt uitgeput door het gebruik van grondstoffen, het landgebruik, het gebruik van water, de giftige stoffen die gebruikt worden voor het verven van stoffen en de gevolgen van de enorme hoeveelheid afval die ontstaat als we onze kleding weer weggooien. Minder kleding kopen verlaagt je voetafdruk enorm.
Mijn kledingkast
Mijn kledingkast was geen uitzondering op die van anderen. Impulsaankopen, die trui in de modekleur van dit seizoen, kon ik ook niet weerstaan. Daardoor lag er steeds meer in mijn kast wat ik niet graag droeg. Ook was de kast overvol, waardoor ik uit gemak vaak het bovenste van de stapel pakte. Een aantal kledingstukken droeg ik zelden. In 2019 ruimde ik daarom heel intensief mijn kast op.
Kledingkast opruimen
Ik wist niet goed wat er in mijn kast lag. Dat was mijn eerste stap naar meer inzicht. Ik haalde mijn volledige kledingkast leeg; legde het op de grond en liet kledingstuk voor kledingstuk door mijn handen gaan. Ik schreef erover in mijn artikel: Je garderobe opruimen in vijf stappen. Ik zorgde er zo voor dat er alleen kledingstukken in mijn kledingkast overbleven die ik met plezier draag.
Alleen tweedehands kleding
In 2019 ging ik met mezelf de uitdaging aan om geen nieuwe items meer aan mijn kast toe te voegen. Ik wou een jaar lang geen nieuwe kleding kopen. Ik daagde mezelf uit om alleen tweedehands kleding te kopen. Tweedehands kleding is namelijk veel beter voor het milieu en het klimaat. Het was een uitdaging om niets nieuws te kopen, maar ik leerde er ook van.
Wat ik leerde van mijn jaar geen nieuwe kleding kopen
In het begin van het jaar vond ik het heel erg moeilijk om niets nieuws te kopen. En dat vond ik eigenlijk niet zo leuk van mezelf; waarom was het zo moeilijk om tevreden te zijn met wat ik had? Waarom moest ik telkens iets nieuws om me goed te voelen? Ondanks al mijn inzet en mezelf niet in de verleiding brengen, worstelde ik met niets nieuws kopen. Ik merkte dat het me echt moeite kostte de eerste paar maanden om mezelf te beheersen niets nieuws te kopen. Radicaal de deur dicht doen voor alle post, mails en social media hielp.
Tweedehands net zo mooi
Toen ik eenmaal mijn verleidingen de baas was, ging ik toch weer shoppen. Maar ik koos alleen voor tweedehands shoppen. En dat is eigenlijk net zo leuk als nieuw kopen! Bij mijn favoriete vintage winkeltje, snuffelen in de kringloop en via Marktplaats en Vinted vind ik toch de merken die ik altijd al mooi vond. Ik beleef weer plezier van echt jagen naar wat ik zoek. Zo vervang ik versleten kleding telkens voor een kledingstuk waar ik helemaal blij van wordt. Het geeft me veel meer plezier dan gedachteloos iets uit het rek trekken en kopen.
Geen eenheidsworst
Doordat ik alleen nog tweedehands kleding kocht, heb ik weinig of geen items van het huidige seizoen in mijn kast hangen. Het gebeurt me dus zelden dat ik een ander hetzelfde zie dragen. Geen eenheidsworst meer van de fast-fashion merken, waarbij iedereen in de winkelstraat hetzelfde draagt. Door tweedehands te kiezen wordt mijn garderobe veel unieker en meer bijzonder!
Rust
Door mijn verleidingen aan te pakken raakte ik gewend aan geen nieuwe kleding kopen. Zo erg zelfs dat het me tegenstond als ik een keer wel in het winkelcentrum was. De overdaad, de reclame, het geschreeuw om meer, meer, meer in de winkelstraat staat me vooral tegen. Geen nieuwe kleding kopen bracht me veel rust. Ik hoef niet meer op zoek naar de nieuwste hipste jurk of broek. Ik weet wat ik heb en wat ik eventueel nog nodig heb.
Minder keuzes
Nu weet ik heel goed wat er in mijn kast ligt, wat ik aan wil trekken en wat ik nog nodig heb. Als ik ’s ochtends voor mijn kast sta, is het veel makkelijker kiezen uit 50 items dan uit 150 items. Het bespaart me keuzestress en tijd. Dat is fijn! De kledingstukken die in mijn kast liggen worden ook meer gedragen dan eerst. Ik haal dus meer draagplezier uit mijn gekochte items.
Geldbesparing
Geen nieuwe kleding kopen bespaart me geld. Voorheen kocht ik ook zeker elke maand een aantal kledingstukken. En dat telt aardig op qua bedrag. Tweedehands kleding is een stuk goedkoper dan nieuw. En omdat ik echt alleen koop wat ik nodig heb, scheelt het enorm in mijn portemonnee.
Genoeg
Zo leerde ik dat ik best zonder nieuwe kleding kon. Ik heb genoeg kleding, en blijk gewoon veel minder nodig te hebben dan ik altijd dacht. Ik kan de verleiding van reclame nu beter weerstaan. Nu ik kies voor tweedehands, kijk ik heel anders naar de glimmende marketingcampagnes die voorbij komen. Het is niet meer nodig te geloven dat mijn leven leuker, beter, gezelliger wordt met dat nieuwe jurkje. Shoppen verdween zelfs wekenlang helemaal uit mijn gedachten. Ik koop nu heel anders. En hecht meer waarde aan de kleding die ik heb en voel niet meer de drang om met de nieuwste mode-grill mee te doen. Niet meer met de nieuwste mode meedoen is prima. Ik ben meer dan ooit tevreden met de kleding die ik heb.
Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
Na een jaar geen nieuwe kleding kopen, had ik geen behoefte om er weer mee te beginnen. Ik leerde zoveel van een jaar geen kleding kopen en ik vond het fijn. Dus ben ik gewoon door gegaan. Ik koop alleen wat ik nodig heb, met het principe één erin, één eruit. En wat ik koop, kies ik bij voorkeur tweedehands. Ik voel me er heel goed bij.
Heb jij ook weleens het aantal kledingstukken in je kast bekeken? Draag je het allemaal? Wil jij ook minder of geen nieuwe kleding kopen? Lees ook mijn blog met tips hoe ik het aanpakte.
Meer lezen?
Voor hoeveel kledingstukken telt één paar sokken?
Hihi, ondergoed en sokken tellen niet eens mee. Het gaat echt om bovenkleding!
Ik koop eigenlijk altijd 2 de hands kleding. Vooral omdat ik door omstandigheden 15 kilo zwaarder ben geworden. Dus ik ruim successievelijk de te klein geworden kleding op. Bewaar het nog wel, het is wel de bedoeling, weer slank te worden. Koop kleding bij Vindit en marktplaats. Bevalt mij prima.
wat een goed idee een jaar geen kleding kopen lekker rustig
Je kunt ook kleding ruilen tegenwoordig. Hoef je niks te kopen!
Kom je gratis aan andere kledingstukken!
Dat is volgens mij in iedere stad.
Zeker weten! Kijk maar eens bij mijn artikel over de Clothingloop ;)
Eigenlijk vind ik dat tweede hands voor mij ook nieuw is. Want ik heb het nog niet gehad. Maar je kunt natuurlijk ook je kleding pimpen. Is heel leuk om te doen en je krijgt er veel positief commentaar op.
Natuurlijk is tweede kans kleding prima…. Maar eigenlijk vraag ik me af waarom koop je überhaupt nog kleding? Bijna niemand verslijt zijn kleding meer. Ik ben al tijden gestopt met kopen. Draag wat er ligt en denk dat het nog lang duurt voor er wat gekocht moet worden.
Het ligt er een beetje aan wat en waar je koopt. Veel fast fashion kleding is tegenwoordig juist van erg slechte kwaliteit en niet gemaakt om lang te dragen. Maar als je goede kwaliteit koopt, kun je inderdaad jaren met kleding doen.
Ik koop weleens kleding, al maak ik ook veel zelf.
Het is vaak onzekerheid, het erbij willen horen, drang naar verandering wat mensen vaak beweegt om te shoppen.
Of soms een manier om iets te verwerken.
Nu ik coupeuse als vak heb, heb ik ook klanten die 2e handskleding bij mij laten vermaken naar eigen maat. Of kleding die ze weinig dragen door mij laten veranderen zodat het weer een leuk of hipper of beter kledingstuk wordt.
Zelf neem ik me weleens voor geen stoffen meer te kopen voor mezelf. Lukt niet zo goed…heb nog heel veel lappen te verwerken…
Misschien krijg ik ooit de moed om dit echt aan te pakken. Oude garderobe verwisselen voor nieuwe zelfgemaakte kleding…moet ik mee aan de slag. Kasten vol patronen om uit te kiezen (ook zo’n verslaving, maar ook veel gekregen, erfenis en 2ehands hoor).
Gek hè: ook al heb ik veel kleding, meer door bewaren (ik koop echt geen 45 kledingstukken per jaar) als ik iets niet uit de koffers heb gepakt , mis ik het echt een keer. Ik draag echt het meeste wel. Enkele stukken maar niet, als ik door iemand aanmerkingen heb gehad, dan durf ik niet meer. Slecht he, zo beïnvloedbaar zijn! Dat is dan ook wel oude 2ehands kleding waar ik dat over hoor…misschien toch te antiek?
Wel ook kleding gepimpt, leuke opmerkingen over gehad.