,

Zo pak je het aan: Duurzame keuzes met je gezin

Duurzame keuzes met je gezin

Ons gezin maakt steeds vaker duurzame keuzes. Een aantal jaar geleden waren we amper bezig zijn met duurzaamheid. Maar steeds meer maken we betere en duurzame keuzes voor milieu, klimaat, biodiversiteit en eerlijke verdeling op de wereld. Zo pak je het aan: ik leg je uit hoe je duurzame keuzes behapbaar en fijn houdt met je gezin.

Gezinsdialoog over duurzame keuzes

Bijna al onze duurzame keuzes zijn rechtstreeks zichtbaar of voelbaar in ons huis. Hierover liggen mijn partner en ik gelukkig heel erg op één lijn. Deze dialoog is belangrijk! We praten er samen over waarom we bepaalde dingen zo belangrijk vinden. Ik laat mijn partner tegelijk ook de vrijheid eigen keuzes te maken. Samen het gesprek aangaan, en keuzes maken waar we samen achter kunnen staan is heel belangrijk. De belangrijkste tip over grote keuzes in je duurzaame keuzes: praat er samen over, want je wil je relatie(s) ook duurzaam houden!

Comfort en compromis met duurzame keuzes

Sommige klimaatvriendelijke en duurzame keuzes zijn gelukkig relatief gemakkelijk of zorgen juist voor extra comfort en (uiteindelijk) geldbesparing. Bijvoorbeeld zuinig zijn met energie; we hebben weinig energieslurpende apparaten en zetten de thermostaat niet hoog. Dit soort duurzame keuzes leveren ons gezin geldbesparing op.

Maar houdt jouw partner juist van een half uur douchen? Kun je een fijne dialoog erover hebben; doe dat dan en probeer samen een oplossing te vinden. Misschien kun je kiezen voor warmteterugwinning in je douche, waardoor je zuiniger kunt douchen. Of koop een waterbesparende douchekop; evenveel comfort, veel minder gas- en watergebruik! Wil je partner zijn gewoonte niet opgeven? Bedenk dat of het de ruzie waard is, of dat je op andere terreinen juist wel duurzame keuzes samen kunt maken. Leg niet op elke slak zout.

Investering voor duurzaamheid

Er zijn ook duurzame keuzes die eerst geld kosten, voordat ze iets opleveren. Ons huis energiezuiniger te maken door isolerende maatregelen vereist een investering. Maar het verlaagt onze CO2 uitstoot heel direct. Minder gas verstoken, omdat we beter geisoleerd zijn, zorgt voor een kleinere voetafdruk. Deze duurzame keuzes leveren op lange termijn wel weer besparing op, en zorgen voor meer comfort in huis. Ik maakte samen met mijn partner een plan welke energiebesparende maatregelen er nodig zijn, en welke prioriteit hebben voor onze situatie. We stelden ook een budget op. Milieucentraal laat zien wat maatregelen kosten. Zo kun je bijvoorbeeld gericht gaan sparen om energiebesparende maatregelen uit te (laten) voeren.

spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie

Veranderingen en elkaar de ruimte geven

Niet alle duurzame keuzes zijn gemakkelijk. Bij ons was het omgooien van ons voedingspatroon bijvoorbeeld best lastig. Deze duurzame keuze heeft veel invloed op ons dagelijks leven. Eerst aten we een paar keer een vegetarische avondmaaltijd per week. Nu zijn onze maaltijden altijd vegetarisch, en steeds vaker plantaardig. Dat betekent andere recepten leren kennen, andere boodschappen doen en nieuwe smaken proberen. Ik ben (ja, nog steeds) een groot liefhebber van vlees, al eet ik het niet meer. Mijn partner en kinderen kiezen ervoor om af en toe vlees te eten, en ik laat hem daarin volledig zijn eigen keuze. Elkaar de ruimte geven voor eigen keuzes, vind ik heel gezond in een relatie. Vooral onze oudste zoon van 10 jaar vindt het lastig om ons nieuwe voedingspatroon te accepteren. Als het aan hem lag, aten we nog steeds elke dag vlees. Uiteraard probeer ik hem eenvoudig uit te leggen waarom we geen vlees en vis meer eten. Maar ik wil hem niet dwingen. Buiten de deur mag hij zelf kiezen. En ook thuis wordt er af en toe nog met vlees gekookt door mijn partner, zodat onze zoon ook een stukje vlees kan eten. Zo is de transitie voor iedereen gemakkelijker.

Duurzame keuzes met je gezin
Vleesopvolgers in de supermarkt

Voorleven van duurzame keuzes voor kinderen

Bij het maken van duurzame keuzes waar ons hele gezin in mee gaat, is het principe van voorleven heel belangrijk. Talk the talk, and walk the walk! Erover praten is aardig, maar juist het goede voorbeeld geven telt. Bijvoorbeeld als het gaat over ons consumptiegedrag proberen we dit te doen. We denken heel goed na voordat we nieuwe spullen kopen. Kiezen voor tweedehands, lenen of delen zijn zoveel mogelijk onze eerste keuzes. We kiezen voor tweedehands kleding voor onszelf, net als we voor de kinderen al gewend waren. We kiezen voor tweedehands speelgoed en kadootjes, of voor een activiteit als kado. Dit zijn zichtbare duurzame keuzes voor onze kinderen. Ook kiezen we bij uitstapjes en vakanties vaker voor het openbaar vervoer. Onze jongens vinden het eigenlijk alleen maar leuker; want op die manier heeft iedereen aandacht voor elkaar tijdens de reis. We gaan er ook graag op de fiets op uit; lekker actief bezig zijn samen in de natuur kost niks, maar vinden we heerlijk. Zo laten we de kinderen zien, dat keuzes die beter zijn voor het mileu en klimaat, ook erg leuk zijn. Ik merk dat onze duurzame keuzes heel normaal zijn voor onze kinderen. Ze verbazen zich af en toe zelfs over anderen die andere, minder duurzame keuzes maken.

Duurzame keuzes met je gezin
Lekker fietsen in het bos

Weerstand en meebewegen

In mijn omgeving met vrienden, kennissen, familie en collega’s merk ik dat onze keuzes soms ook weerstand opleveren. Als ik vertel dat ik geen vlees meer eet, vanwege het klimaat, levert dit af en toe vreemde blikken en discussies op. Discussies over mijn duurzame keuzes probeer ik steeds vaker uit de weg te gaan. Niet omdat ik niet van een goede discussie hou, integendeel. Maar als ik merk dat anderen mijn gesprek over duurzaamheid zien als een aanval op hun eigen keuzes, is dat geen fijn gesprek. Het maakt me niet vrolijker. Zo’n gesprek is niet constructief en laat beide partijen niet achter met een beter gevoel.

Door alleen het gesprek over duurzaamheid aan te gaan als ik merk dat mensen daar open voor staan, of vragen over stellen, heb ik veel meer kans om een positieve impact te maken. Ik leg de nadruk op de positieve veranderingen die onze duurzame keuzes met zich meebrengen. Zo kan ik vertellen dat we niet inleveren op comfort en nog steeds fijn leven. Op termijn inspireert dat wellicht anderen om ook duurzamere keuzes te maken in hun huishouden.

Kleine stappen naar duurzaamheid

Ik benader in ons gezin duurzame keuzes als een dialoog. Dat is mijn belangrijkste tip. Overleg met je partner en andere gezinsleden welke stappen je wil doen. Begin samen de stappen die je voetafdruk veel verkleinen, maar je relatief weinig moeite kosten. Wil je inspiratie? Kijk eens naar het Doeboek van Babette Porcelijn: EcoPositief in Vijf stappen, dan kun je meteen actief aan de slag.

Meer inspiratie voor grote klimaatstappen? Kijk op www.klimaatklappers.nl! Welke duurzame stappen gingen gemakkelijk in jouw huishouden? Laat een reactie achter hieronder.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *