Waarom ik alleen vegan recepten publiceer

Waarom ik alleen vegan recepten publiceer

Regelmatig krijg ik vragen over mijn voedingspatroon. Ook al eten mijn gezin en ik niet volledig plantaardig, toch publiceer ik hier op de blog alleen vegan recepten. Ik leg graag uit waarom.

Vegetarisch eten is voortaan de norm

Eén of meerdere dagen per week vegetarisch eten is inmiddels volledig ingeburgerd in Nederland. 80% van de Nederlanders geeft inmiddels aan dat ze niet meer elke dag vlees eten. Vegetarisch eten is dus meer norm dan uitzondering. Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat veel Nederlanders het milieu, klimaatverandering, en zorg voor de planeet meenemen in hun keuze vaker vegetarisch te eten. Ook geven Nederlanders in het onderzoek aan dat minder vlees eten voor hen een bewuste en gezonde keuze is voor hun voeding.

Waarom ik alleen vegan recepten publiceer
We eten vaak plantaardig, en kiezen bijvoorbeeld voor deze Tofu Teriyaki

Mijn overstap naar vegetarisch eten

Sinds 2020 eet ik volledig vegetarisch, en mijn gezin doet mee. Mijn man noemt zichzelf geen vegetariër, maar er staat zelden vlees op tafel bij ons. We aten al een aantal jaren stapsgewijs steeds minder vlees. En helemaal stoppen met vlees eten bleek uiteindelijk makkelijker dan minderen. Milieuproblemen en de klimaatcrisis waren voor mij de reden om te minderen en later te stoppen met vlees eten. Maar nu ik me meer en meer verdiept heb in de vlees-industrie, merk ik dat dierenwelzijn ook een steeds groter argument wordt.

Kiezen voor plantaardig

Een voedingspatroon zonder vlees heeft een lagere CO2 voetafdruk dan een voedingspatroon met vlees. Plantaardig eten is het meest duurzame eetpatroon, zo blijkt uit een internationale studie gepubliceerd in het vakblad Science. De duurzaamheid van een voedingspatroon is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de persoonlijke keuzes die je maakt. Ook in een plantaardig voedingspatroon kun je keuzes maken die veel impact hebben. Voedsel dat sterk bewerkt is, of buiten het seizoen, verbouwd in een kas of met veel transport-kilometers, kan toch een relatief hoge voetafdruk hebben. Maar als vuistregel is kiezen voor plantaardig altijd het meest duurzame.

Waarom ik alleen vegan recepten publiceer
Uit eten is plantaardig kiezen zeker ook geen straf

Mijn keuze voor 90% plantaardig

In mijn voedingspatroon kies ik ervoor zoveel mogelijk rekening te houden met de impact van het eten dat we kopen. Daarvoor gebruik ik de voedselkeuzeboom uit De Verborgen Impact. Ik kies vaak plantaardig, probeer voedselverspilling te voorkomen. En met ons groente-abonnement eten we heel gemakkelijk biologische en lokale seizoensgroenten. Toch eet ik nog af en toe een ei en een stukje kaas. Ik kies ervoor om stapje voor stapje ons voedingspatroon te veranderen. Dat is niet alleen een persoonlijke keuze. De keuzes van mijn gezinsleden, mijn man en drie kinderen, spelen daar ook een belangrijke rol in. Ik kook ook voor hen en ik eet wat mijn man kookt voor ons allemaal. Op dit moment eten we 90% plantaardig. Atijd plantaardig eten is een te grote stap op dit moment in ons leven, en misschien lukt 100% wel nooit. Maar de manier waarop we nu al 90% van de tijd plantaardig kiezen, bevalt me erg goed. Het is, in mijn mening, beter om te kiezen met gemak een grote impact te maken, dan heel veel energie te steken in die laatste 10%, waar ik niet perse blijer van wordt.

Lees ook: Zo doe je duurzaam boodschappen

Plantaardige recepten om te inspireren

De recepten die ik publiceer op duurzamekeuzes.com zijn gebaseerd op de vuistregels voor duurzaam eten. Ik hoop dat ik met alle heerlijke recepten op deze blog kan inspireren om te kiezen voor duurzame keuzes op gebied van voeding. Elke stap telt; en opgeteld maken we samen een enorme stap de goede richting in! Op de blog deel ik vooral recepten zonder vleesvervangers, omdat die minder bewerkt zijn. In mijn plantaardige recepten gebruik ik veelal bonen en andere peulvruchten, noten, champignons en sojaproducten zoals tofu. In deze producten zitten eiwitten, ijzer en vitamine B1, die belangrijk zijn in een gezond eetpatroon.

Waarom ik alleen vegan recepten publiceer
Met alle keuzes hou ik ook rekening met mijn andere gezinsleden

Waarom ik alleen vegan recepten publiceer op de blog

Ik wil zoveel mogelijk mensen inspireren duurzame keuzes te maken in hun voedingspatroon. Daarom wil ik laten zien dat duurzaam eten lekker en gezond is. De recepten op deze website zijn allemaal vegan, omdat dat de meest duurzame keuze is. Ik kies ervoor om bij de meeste gerechten ook aan te geven wanneer de groenten in het gerecht in het seizoen zijn. Op die manier kunnen lezers zelf een bewuste keuze maken in hun voedsel.

Natuurlijk hoef je als lezer niet meteen vegetariër of vegan te worden om te genieten van plantaardige recepten. Eén of meerdere dagen per week kiezen voor een plantaardige maaltijd bij ontbijt, lunch of diner zorgt al voor een verlaging van je impact.

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit? En houdt je rekening met het milieu en klimaat in je keuzes? Ik hoor graag van je in een reactie hieronder.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/p/CL4qkLFsLN3/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *