5 duurzame lifehacks voor schoonmaken

5 duurzame lifehacks voor schoonmaken

Schoonmaken is niet mijn favoriete klus. Maar soms moet het wel gebeuren. En dan is het fijn om op een simpele en duurzame manier dingen echt goed schoon te krijgen. Tijdens de grote schoonmaak van mijn huis gebruik ik zeker deze vijf duurzame lifehacks voor schoonmaken.

Grote schoonmaak

Of je nu voordat de lente begint je huis van onder tot boven schoonmaakt, of een paar keer per jaar zorgt dat je de grote klussen niet laat liggen. Schoonmaken kost tijd en vaak ook energie en grondstoffen. Om zo duurzaam en snel mogelijk schoon te maken in huis, leerde ik de afgelopen jaren fijne lifehacks. Ik deel ze met je!

Lees ook: 10 tips voor duurzame grote schoonmaak

Maak je matras schoon met baking soda

Je matras regelmatig schoonhouden zorgt ervoor dat het langer mee gaat! En als je bedenkt hoeveel uur je op zo’n matras doorbrengt is ook veel gezonder dat je je matras regelmatig schoonmaakt. Zo’n twee keer per jaar reinig ik de matrassen met vlot en duurzaam met baking soda. Eerst neem je een pak baking soda en meng het optioneel (!) met zo’n 20 druppels eucalyptus olie. Bestrooi het matras met het poeder en wrijf het met je hand of een borsteltje in. Laat het baking soda minimaal twee uur liggen. Stofzuig daarna het poeder eraf.De baking soda werkt goed tegen eventuele schimmels en bacterieën, verwijdert lichte vlekken en geuren in het matras. Door het stofzuigen verdwijnen ook huisstofmijten uit je matras. Beter voor je gezondheid en nachtrust, en beter voor de levensduur van je matras.

Gebruik een panty voor je verwarming

Een schone radiator geleidt veel beter warmte. Dus is het extra belangrijk om eens je radiatoren schoon te maken. Eerst haal je met de stofzuiger de grootste stofvlokken weg. Dan maak je je radiator aan de buitenkant schoon met water en een doekje. Daarna uiteindelijk neem je een oude panty met een zwaar voorwerp erin en laat dat in de radiator zakken. Beweeg de panty heen en weer door de verschillende openingen in de radiator. De panty statisch door de beweging in de radiator, waardoor het stof extra vlot aangetrokken werd door de panty en uit de radiator getrokken wordt.

Gebruik een washandje voor je jaloezieën

Heb je jaloezieen of lammelen? Die maak je gemakkelijk schoon met een (oud) washandje en wat water met azijn. Doe aan elke hand een washandje en maak de jaloezie of lamel met glijdende beweging schoon. Zo wordt je jaloezie weer stof- en vetvrij en je snijd je gegarandeerd niet in je handen.

5 duurzame lifehacks voor schoonmaken jaloezieen
Lifehack voor schoonmaken jaloezieën met een washandje

Draai je wasmachine met soda

Ruikt je wasmachine vies na een wasbeurt, of komen je kleren er niet meer fris ruikend uit? Laat je wasmachine dat op een hoge temperatuur een wasbeurt draaien met soda in de trommel. Een half kopje soda is genoeg. Heeft je wasmachine een schoonmaakprogramma, dan kun je die prima gebruiken. Hierna is je wasmachine van binnen gereinigd, ontkalkt en schoon en klaar voor schone en fris ruikende was.

Grote schoonmaak electrische apparaten
Vergeet je electrische apparaten niet bij de schoonmaak

Maak een potje snelle doekjes

Wegwerpdoekjes gebruikte ik jaren geleden voor het laatst. Zeker sinds we duurzamer zijn gaan leven, probeer ik ze te vermijden. Deze schoonmaak doekjes zijn meestal gemaakt van polyester; plastic dus! En elke keer zo’n doekje weggooien kost veel energie, en zorgt voor een enorme afvalberg. Niet meer nodig. Vul een hergebruikte pot met een helft schoonmaakazijn en een helft kraanwater. Dan knip oude poetsdoeken in 4 stukken en stop ze in de pot. Als je snel iets wil poetsen, vis je er een doekje uit. Dan maak je schoon en doe het doekje in de was. Azijn werkt anti-bacterieel, dus is het een prima middel om van alles te reinigen. De pot met doekjes kun je weken laten staan, zonder dat er iets mee gebeurd.

Gebruik geen wegwerpdoekjes meer met deze lifehack
Gebruik geen wegwerpdoekjes meer met deze lifehack

5 duurzame lifehacks voor schoonmaken

Kan jouw huis ook wel een grote schoonmaak gebruiken of is opruimen best hard nodig, gebruik dan zeker deze duurzame lifehacks voor het schoonmaken van jouw stulpje. Zo ben je vlot klaar, ben je milieuvriendelijk bezig en gebruik je geen schadelijke chemicaliën.

Nog niet klaar met schoonmaken? Lees deze artikelen:
6 x schoonmaken met baking soda in de keuken
Grote schoonmaak: vergeet je electrische apparaten niet
Duurzame keuzes voor schoonmaken
Duurzame voorraadkast: doe mee met de voorraadkast challenge!

Volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *