,

10 tips voor duurzame grote schoonmaak

tips voor duurzame grote schoonmaak

Regelmatig schoonmaken en onderhouden van je spullen zorgt ervoor dat ze langer meegaan. En een fris, opgeruimd en schoon huis leeft heel comfortabel. Hoog tijd voor de grote schoonmaak! Lees mijn 10 tips voor een duurzame grote schoonmaak.

Wat is grote schoonmaak?

Je oma deed het, en misschien je moeder ook. Maar soms lijkt het dat onze generatie de grote schoonmaak is vergeten. Traditioneel werden huizen van onder tot boven spik en span gemaakt aan het einde van de winter. Daarom heet de grote schoonmaak ook wel de lente schoonmaak of voorjaarsschoonmaak. De meubelen werden uit de kamers verplaatst, vaak zelfs naar buiten, en alles werd gewassen, geschrobd en geboend tot het blonk en weer fris was. Wil jij weer eens een frisse start maken in je huis, zodat je je schoonmaakwerk weer kunt bijbenen en je huis weer opgeruimd en schoon is; dan is de grote schoonmaak iets voor jou!

10 tips voor een duurzame grote schoonmaak

1 Doe het stap voor stap

De grote schoonmaak is groot! Je hele huis opruimen en schoonmaken kost nou een eenmaal tijd. Geef jezelf ook de tijd. Plan voor jezelf een aantal dagen of zelfs weken om stap voor stap door je hele huis heen te gaan. Het gaat allemaal niet op één dag en dat hoeft ook niet. Zet voor jezelf op een rijtje welke kamers en taken je wil oppakken en maak een tijdschema. Zo overweldig je jezelf niet met taken en blijft het behapbaar en leuk!

2 Maak milieuvriendelijk schoon

Wist je dat de grootste milieu-impact van schoonmaken zit in het warme water dat je gebruikt? Water opwarmen kost veel gas of elektriciteit. Ben daarom spaarzaam met heet water en vul je emmer maar halfvol! Daarnaast is zuinig doseren met schoonmaakmiddel de belangrijkste duurzame keuze. Spaarzaam zijn met schoonmaakmiddel is gezonder voor je leefklimaat, bespaart plastic verpakkingen, het zorgt dat de rioolzuivering het afvalwater minder hoeft te reinigen en het is ook nog beter voor je portemonnee.

Lees ook: Duurzame keuzes voor schoonmaken

tips voor duurzame grote schoonmaak
In mijn gootsteenkastje staan vooral milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

3 Gebruik milieuvriendelijke materialen

Schoonmaken gaat prima met een oude lap of t-shirt. Koop je liever kant-en-klare doekjes, gebruik dan katoenen doekjes! Deze laten geen microplastics los bij het gebruik, wat wel het geval is bij het gebruik van polyester microvezeldoekjes.

4 Check je elektrische apparaten

Elektrische apparaten verzamelen door de tijd een hoop stof en vuil in en op zich. Regelmatig schoonmaken en onderhoud is nodig om ze goed en energiezuinig te laten werken. Gebruik je grote schoonmaak om alle apparaten grondig schoon te maken, filters te vervangen, en te controleren op veiligheid.

Lees ook: Grote schoonmaak: vergeet je electrische apparaten niet

5 Repareer je spullen

Vind je apparaten of andere spullen die kapot zijn of niet helemaal goed werken? Neem contact op met de leverancier bij relatief nieuwe spullen. Repareer je andere spullen zelf of neem ze mee naar een Repair Café, waar je geholpen wordt met reparatie. Zo geef je je spullen een tweede leven en hoef je niks nieuws te kopen.

6 Frisse lucht

Schone lucht in je huis begint bij het open zetten van ramen en deuren. Zet je verwarming uit en laat de frisse lucht door je huis waaien. Wil je dat je huis fris blijft ruiken, gebruik dan geen spuitbussen luchtverfrisser. Die vatten vaak ongezonde synthetische geuren, giftige chemicalien en oplosmiddelen, die juist slecht zijn voor je leefklimaat binnen. Regelmatig luchten is goedkoper en gezonder (in de meeste gevallen bevat de binnenlucht meer verontreinigde stoffen dan de buitenlucht).

tips voor duurzame grote schoonmaak
Ruim meteen overtollige huisraad op tijdens je grote schoonmaak

7 Hou overzicht

Ben je vol enthousiasme begonnen met je grote schoonmaak, maar verlies je jezelf in details? Hou het overzicht door je taken op een (digitaal) lijstje te zetten en af te vinken. Gebruik mijn lijstje hieronder of Ecosia (of Google) een lijstje wat aansluit bij jouw huis en vinken maar!

De grote schoonmaak checklist
De grote schoonmaak checklist

8 Ga voor groen

Is je huis weer fris en schoon? Neem een mooie plant in huis die de lucht zuivert en je omgeving er leuker en gezelliger laat uitzien. Wist je dat er ook tweedehands planten zijn? Download de app Plantigo om lokaal een stekje of plantje te ruilen of kopen. Of kies voor bewuste kamerplanten via Sprinklr.

9 Doneer je spullen

Heb je een kast goed uitgezocht en zet je niet alles weer terug? Gooi het niet weg! Vraag rond of buren, vrienden of bekenden het kunnen gebruiken. Of doneer het aan de plaatselijk minima-stichting, weggeefkast of zet het neer bij de kringloop. Bruikbare spullen een tweede leven geven zorgt ervoor dat er veel minder grondstoffen en energie worden gebruikt.

10 Gooi medicijnen verantwoord weg

Heb je je badkamer opgeruimd en oude medicijnen gevonden in je medicijnkastje? Spoel medicijnen niet door de gootsteen en gooi ze niet bij het restafval. Lever ze in bij je apotheek voor verantwoord afvoeren of breng ze naar de milieustraat in je gemeente.

Andere oude materialen weggooien, maar weet je niet waar je het kunt recyclen? Check de afvalscheidingswijzer.

10 tips voor een duurzame grote schoonmaak

Met deze 10 tips is je huis vlot weer op een duurzame manier schoon en fris en klaar voor de lente. Heb jij de grote schoonmaak gedaan? Laat het me weten in een reactie. Ik hoor ook graag of je nog meer duurzame tips hebt voor de grote schoonmaak.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *