Duurzame keuzes voor schoonmaken

Duurzame keuzes voor schoonmaken
Duurzame keuzes voor schoonmaken

Een schoon huis leeft prettig. Schoonmaken zorgt ook voor het goed onderhouden van je spullen. En natuurlijk is regelmatig schoonmaken nodig voor de hygiëne. Maar hoe maak je nou zo milieuvriendelijk mogelijk schoon? Ik geef je tips voor duurzame keuzes voor schoonmaken.

Duurzame keuzes voor schoonmaken

Eerlijk is eerlijk; ik heb een bloedhekel aan schoonmaken. Ik kan honderd dingen bedenken, die ik liever doe. Daarom heb ik ook een schoonmaakster elke week (buiten lockdown tijden). Het kost wat, maar ik geef het er graag aan uit. Maar goed; soms moet je toch ook zelf aan de slag. En hoe maak je duurzame keuzes voor het schoonmaken? Ik ging op onderzoek.

Zuinig met warm water

Wanneer het gaat om schoonmaken, denken veel mensen meteen aan de chemische schoonmaakmiddelen die ze gebruiken. Al die middelthes tegen vet, vuil, kalk, en vueze vingers; voor elk klusje een ander plastic flesje. Sowieso met onbegrijpelijke ingrediëntenlijsten. Maar soms zelfs met enge waarschuwing pictogrammen achterop. Dat kan toch niet goed zijn voor het milieu?

Maar door onze focus op schoonmaakmiddelen, wordt de belangrijkste duurzame keuze voor schoonmaken vaak vergeten. Warm water heeft bij het schoonmaken namelijk de grootste impact, zo zegt Milieucentraal. Tenzij je een zonneboiler hebt natuurlijk. 😉 Due conclusie liet mijn broek bijna afzakken. Warm water heeft de grootste impact van het schoonmaken! Dus simpelweg geen volle emmer warm water te gebruiken, is de beste duurzame keuze!

Dosseer goed

Nadat ik dus mijn halve emmertje warm water heb gepakt, neem ik het schoonmaakmiddel. Wanneer je schoonmaakt is het voor het milieu belangrijk je te houden aan de aanbevolen dosseerhoeveelheid op de verpakking. Maar vaak kun je ook met een kleinere dosering prima schoonmaken. Ik probeer uit om (telkens) minder te gebruiken, dan aanbevolen wordt op de verpakking. En het wordt meestal nog net zo schoon! Op die manier maak ik een duurzame keuze voor het milieu, ik verbruik minder verpakkingen en het is ook nog goedkoper.

Maak regelmatig schoon

Het klinkt als een open deur, maar regelmatig schoonmaken is het beste voor het onderhouden van je spullen en je huis. Als je regelmatig je huishoudelijke apparaten schoon maakt, kun je zelfs voorkomen dat ze kapot gaan. Daarnaast voorkom je dat je aggressieve middelen nodig hebt tegen aangekoekt vuil of schimmels. Laat die oven dus niet doorbakken met aangekoekte resten. En ontkalk die waterkoker regelmatig. Je doet langer met je apparaten op die manier. Goed voor je portemonnee, maar vooral ook een duurzame keuze om zuinig met je spullen te doen. Als je spullen langer meegaan, koop je veel minder spullen!

Lees ook: Grote schoonmaak: electrische apparaten

Natuurlijke schoonmaakproducten

Ook al hebben zeepfabrikanten ons de laatste decennia overtuigd van een keukenkast vol diverse schoonmaakmiddelen voor elke klus, met een paar natuurlijke schoonmaakproducten kom je even ver. Ik vermijd producten met chloor, en vluchtige oplosmiddelen en drijfgassen als propaan, (iso)butaan en lachgas (distikstofoxide), omdat ze veelal ongezond voor jezelf zijn én schadelijk voor het milieu. Sowieso meng ik nooit schoonmaakmiddelen met elkaar, om chemische reacties te voorkomen.

Duurzame keuzes voor schoonmaken
Zero waste schoonmaakmiddelen

Voor de meest voorkomende schoonmaakklusjes in huis gebruik ik (schoonmaak)azijn of citroenzuur, (groene)zeep, soda en baking soda (sodiumbicarbonaat). Kalk verwijder ik met azijn van tegels en kranen. Voor het ontkalken van apparaten gebruik ik citroenzuur. Op die manier voorkom je de nare geur van azijn. Voor het schoonmaken van oppervlakten is (groene) zeep ideaal. Bij aangekoekte pannen helpt heet water met een theelepel soda om ze blinkend schoon te krijgen. Een papje van water met baking soda werkt perfect voor het schoonmaken van aangekoekte vette resten, in bijvoorbeeld je oven.

Gebruik producten met een keurmerk

Bij de schoonmaakproducten die ik koop, let ik ook op keurmerken. Vaak kies ik voor producten met het Ecocert, Europees ecolabel, en Nordic Swan label; bijvoorbeeld bij afwasmiddel of toiletreiniger.

Duurzame keuzes voor schoonmaken
Keurmerken voor schoonmaakproducten

Zie je door bomen het bos niet meer? Een volledig overzicht van keurmerken voor schoonmaakproducten én hun betekenis vind je bij de Keurmerkenwijzer.

Gebruik katoenen doekjes

Microvezeldoekjes zijn de standaard geworden voor schoonmaken de laatste jaren. En ik had ook een grote stapel. Tot ik leerde dat deze doekjes volledig zijn gemaakt van polyesther en polyamide: plastic dus! Helaas laten die doekjes microplastics los tijdens het schoonmaken en uitwassen. En zo droeg ik ongemerkt bij aan de plastic soep in zee. Ik kies de laatste jaren dus voor het gebruik van (organische) katoenen doekjes. Voor sommige schoonmaakklussen gebruik ik een oud kledingstuk of versleten handdoek. Voor andere klussen een gekochte katoenen doek. Zelfs in supermarkten vind je tegenwoordig ook (weer) katoenen schoonmaakdoekjes. Check even het label van de materialen voor aankoop om het zeker te weten.

Kies voor plasticvrije schoonmaakmiddelen

Naast natuurlijke producten en producten met een keurmerk, probeer ik ook te kiezen voor minder (plastic) verpakkingen. Er is tegenwoordig steeds meer assortiment in schoonmaakmiddelen te vinden zonder plastic. Meer en meer schoonmaakmerken kiezen expliciet voor navulverpakking of recyclebare verpakkingen, zoals SophieGreen en Marcel’s Green soap . Ook kun je ervoor kiezen zelf je schoonmaakmiddel te tappen bij bijvoorbeeld (sommige vestigingen van) Ekoplaza, zero waste winkels zoals Zero Waste Zone of Mimint, en Dille & Kamille. In België neemt zero waste ook een grote vlucht; een overzicht vind je op de website van Veerle Colle.

Duurzame keuzes voor schoonmaken

Op gebied van schoonmaken zijn er dus veel duurzame keuzes te maken. Vooral op het spaarzaam gebruik van warm water is veel te winnen. Op die manier probeer ik rekening te houden met het milieu als ik schoonmaak.

Welke duurzame veranderingen heb jij al gemaakt voor het schoonmaken?

Duurzame keuzes voor schoonmaken
Bewaar op Pinterest

Laat een reactie achter