Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes

Het geven en krijgen van een cadeautje is super leuk. Zowel voor volwassenen als kinderen blijven cadeautjes toch het leukste van een feestje. Maar hoe vind je nou makkelijk de leukste tweedehands cadeautjes? Met mijn tips word je een thrift diva, net als ik.

Overvloed

Een gemiddeld huishouden met kinderen heeft speelgoed in overvloed. 40% van de kinderen heeft meer dan 50 stuks speelgoed. Het is eerder regel dan uitzondering dat je struikelt over de hoeveelheid speelgoed die er in huis is. Dat zie ik ook bij vrienden en kennissen. Sinds een aantal jaar proberen wij daarom bewuster om te gaan met het geven van cadeautjes. Als eerste geven we graag een belevenis, want samen herinneringen maken is tof. Een bioscoopbon, toegangskaartje voor speeltuin, attractie, theatervoorstelling of dierentuin, of een verrassingsuitje, is leuk om te geven en om te krijgen. Maar we geven ook vaker tweedehands cadeautjes. Dat is net zo leuk, maar dan leuker voor je budget en de wereld.

Maak tweedehands cadeautjes eerste keus

Vaker kiezen voor tweedehands cadeautjes lijkt ingewikkeld. Want het lijkt veel eenvoudiger om even snel naar de speelgoedwinkel te gaan of naar het blauwe mannetje online te surfen voor een cadeautje. Maar is het dat wel zo? Met de juiste voorbereiding is tweedehands leuker, goedkoper en het geeft je ook nog een goed gevoel. Heel eerder: Ik vond het wel een grote verandering van mindset. Maar als je de knop eenmaal hebt omgezet, wordt het steeds makkelijker. Wordt een thrift diva, net als ik, en maak tweedehands je eerste keus. Over hoe je je gewoontes verandert lees je op mijn blog: Hoe kies je voortaan voor tweedehands speelgoed?

https://www.instagram.com/p/B9MMTEqlRvh/

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Nu heb je besloten dat je eerste keus voor cadeautjes tweedehands is. Maar waar start je dan? Geen paniek; ik vertel je hoe ik het doe. En als ik het kan, kan jij het ook!

1. Verzamel en bewaar

Tweedehands speelgoed vind je overal. Op de rommelmarkt, Koningsmarkt of bij kringloopwinkels wordt veel speelgoed aangeboden. Ik loop regelmatig de lokale kringloopwinkel in en kijk of ze nog iets leuks hebben. Heb ik iets tof gevonden? Dan leg ik het thuis apart op de bovenste plank van mijn kledingkast, waar de jongens nooit bij kunnen (sssst, niet verklappen). Zo heb ik altijd een leuk cadeautje achter de hand voor december of een verjaardag.

Lees ook: Waarom ik in september al begin met Sinterklaas aankopen – en jij dat ook zou moeten doen

2. Gebruik social media en marktplaats

Op Facebook Marketplace en lokale verkoopgroepen staan veel tweedehands spellen en speelgoed te koop. Ik scroll af en toe door de lokale Facebook groep en kijk op Marktplaats naar spullen die in de wijk te koop zijn. Dan let ik er vooral op de speeltjes netjes, schoon (of goed schoongemaakt kan worden) en (natuurlijk) compleet zijn. Deze kado’s houdt ik apart voor onze eigen jongens, of voor anderen. Ook op Vinted vind je steeds vaker leuke cadeaus. En voor Lego kijk ik, naast Marktplaats, ook wel op Bricklink.

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
Duplo is goed tweedehands te vinden

3. Gebruik zoekopdrachten

Ik vind veel tweedehands speelgoed en boeken op Marktplaats. Vooral wanneer ik specifiek op zoek ga naar een merk of spel, zet ik een zoekopdracht uit om precies te vinden wat ik wil. Op tijd beginnen met het zoeken naar precies het cadeau wat je kind geweldig vindt, kost zeker tijd. Zoekopdracht testen je geduld af en toe. Maar je vind op deze manier de prachtigste tweedehands cadeautjes.

4. Doe mee met duurzame initiatieven

Naast markten en online verkoop zijn steeds meer initiatieven speciaal gericht op het ruilen en verkopen van speelgoed. Zo is er het toffe initiatief van Swip Swap en de verkoop app van FamFam in de Gooi en Vechtstreek, die landelijk gaan uitbreiden via een crowdfunding. Ook zijn er fysieke tweedehands of vintage speelgoedwinkels te vinden, zoals De Grote Wolf.

In november en december worden er door het hele land speelgoedruilbeurzen georganiseerd onder de naam SwapSint. Ik organiseerde drie keer een SwapSint ruilbeurs bij ons kinderdagverblijf in Uden. Ouders, verzorgers of grootouders leverden hun gebruikte speelgoed in, en krijgen hier punten voor. Die kunnen ze inleveren voor ander speelgoed, waar hun kinderen weer veel plezier aan hebben.

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
SwapSint laat je gemakkelijk tweedehands cadeautjes vinden

5. Ruil en deel met bekenden

Omdat bijna iedereen speelgoed in overvloed heeft, is het ook niet gek om in je omgeving eens rond te vragen of je iets kunt ruilen of delen. Zeker als de leeftijden van je kinderen overeen komen is ruilen een goed idee. Pas wel op dat je niet het speelgoed afvoerputje wordt van je familie en vrienden! Weet waar je kinderen mee spelen en wat je wel of niet in huis wil hebben. Durf nee te zeggen tegen tweedehands speelgoed van bekenden als het niet past. Zeker als het niet meer werkt of incompleet is. Goed bruikbaar speelgoed waar ik online niet mee wil leuren, geef ik ook weg aan bekenden. Bijvoorbeeld aan een (jonger) neefje of nichtje, natuurlijk in overleg met zijn ouders (!). Zo krijgt het speelgoed heel gemakkelijk een tweede leven!

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Door mijn tips toe te passen kun jij ook gemakkelijk tweedehands cadeaus vinden. Door op tijd te beginnen met verzamelen maak je al de eerste stap. Daarnaast gebruik ik social media, marktplaats en duurzame initiatieven om de mooiste tweedehands pareltjes te vinden. Ook van familie en bekenden krijg ik regelmatig de leukste dingen, die ik later cadeau doe. En een zoekopdracht vastzetten op Marktplaats blijft een van mijn favoriete zoekmanieren.

Wat zijn jouw tips voor het vinden van tweedehands speelgoed of cadeautjes?

Een deel van dit artikel verscheen eerder al op Mamaplaats.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Header-beeld: Edgar Soto via Unsplash
Laatste update van dit artikel: 4 januari 2023

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *