Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Het geven en krijgen van een cadeautje is super leuk. Zowel voor volwassenen als kinderen blijven cadeautjes toch het leukste van een feestje. Maar hoe vind je nou makkelijk de leukste tweedehands cadeautjes? Met mijn tips word je een thrift diva, net als ik.

Overvloed

Een gemiddeld huishouden met kinderen heeft speelgoed in overvloed. 40% van de kinderen heeft meer dan 50 stuks speelgoed. Het is eerder regel dan uitzondering dat je struikelt over de hoeveelheid speelgoed die er in huis is. Dat zie ik ook bij vrienden en kennissen. Sinds een aantal jaar proberen wij daarom bewuster om te gaan met het geven van cadeautjes. Natuurlijk geven we graag een ervaring; want samen herinneringen maken is tof. Een bioscoopbon, toegangskaartje voor speeltuin, attractie, theatervoorstelling of dierentuin, of een verrassingsuitje, is leuk om te geven en om te krijgen. Maar we geven ook vaker tweedehands cadeautjes.

Maak tweedehands cadeautjes eerste keus

Vaker kiezen voor tweedehands cadeautjes lijkt ingewikkeld. Want het lijkt zo eenvoudig om even snel naar de speelgoedwinkel te gaan voor een cadeautje of het online te bestellen. Maar is het dat wel zo? Met de juiste voorbereiding is tweedehands leuker, goedkoper en het geeft je ook nog een goed gevoel.

Ik vond het wel een grote verandering van mindset. Maar als je de knop eenmaal hebt omgezet, wordt het steeds makkelijker. Wordt een thrift diva, net als ik, en maak tweedehands je eerste keus. Over hoe je je gewoontes verandert lees je op mijn blog: Hoe kies je voortaan voor tweedehands speelgoed?

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Nu heb je besloten dat je eerste keus voor cadeautjes tweedehands is. Maar waar start je dan? Geen paniek; ik vertel je hoe ik het doe. En als ik het kan, kan jij het ook!

1. Verzamel en bewaar

Tweedehands speelgoed vind je overal. Op de rommelmarkt, Koningsmarkt of bij kringloopwinkels wordt veel speelgoed aangeboden. Ik loop regelmatig de lokale kringloopwinkel in en kijk of ze nog iets leuks hebben. Heb ik iets tof gevonden? Dan leg ik het thuis apart in mijn geheime kastje. Dat is de bovenste plank van mijn kledingkast, waar de jongens nooit bij kunnen. (sssst, niet verklappen). Ik moet wel de verleiding weerstaan om de kinderen tussendoor nieuw speelgoed te geven. Juist omdat het speelgoed tweedehands goedkoper is, had ik die neiging wel. Maar dan had ik met een verjaardag of in december wรฉรฉr geen idee wat ik moest geven. 

2. Gebruik sites en apps

Op Facebook Marketplace en lokale verkoopgroepen staan veel tweedehands spellen en speelgoed te koop. Ik scroll af en toe door de lokale Facebook groep en kijk op Marktplaats naar spullen die in de wijk te koop zijn. Ik let erop dat het netjes is, schoon (of goed schoongemaakt kan worden) en (natuurlijk) compleet. Ik hou de cadeautjes apart voor onze eigen jongens, of voor anderen.

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
Duplo is goed tweedehands te vinden

3. Heb geduld met zoekopdrachten

Ik vind veel tweedehands speelgoed op Marktplaats. Vooral wanneer ik specifiek op zoek ga naar een merk of spel, zet ik een zoekopdracht uit om precies te vinden wat ik wil. Op tijd beginnen met het zoeken naar precies het cadeau wat je kind geweldig vindt, kost zeker tijd. Zoekopdracht testen je geduld af en toe. Maar je vind op deze manier de prachtigste tweedehands cadeautjes.

4. Gebruik lokale initiatieven

Naast markten en online verkoop zijn steeds meer initiatieven speciaal gericht op het ruilen van speelgoed. Zo zit er in mijn omgeving sinds tijdje de Swopshop (Veghel). Daar lever je je oude speelgoed in, waarvoor je swop-munten krijgt. Die kun je weer inwisselen voor ander speelgoed. Ook zijn er fysieke tweedehands of vintage speelgoedwinkels te vinden, zoals De Grote Wolf.

In november en december worden er door het hele land speelgoedruilbeurzen georganiseerd onder de naam RecycleSint. Ik organiseerde afgelopen november voor de tweede keer de RecycleSint ruilbeurs in Uden. Ouders, verzorgers of grootouders leveren hun gebruikte speelgoed in, en krijgen hier punten voor. Die kunnen ze inleveren voor ander speelgoed, waar hun kinderen weer veel plezier aan hebben.

Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
RecycleSint laat je gemakkelijk tweedehands cadeautjes vinden

5. Ruil en deel met bekenden

Omdat bijna iedereen speelgoed in overvloed heeft, is het ook niet gek om in je omgeving eens rond te vragen of je iets kunt ruilen of delen. Zeker als de leeftijden van je kinderen overeen komen is ruilen een goed idee. Als het kind van de buurvrouw allang uitgespeeld met een bordspel; voor onze zoons is het nieuw en leuk!

Pas wel op dat je niet het speelgoed afvoerputje wordt van je familie en vrienden! Weet waar je kinderen mee spelen en wat je wel of niet in huis wil hebben. Durf nee te zeggen tegen tweedehands speelgoed van bekenden als het niet past. Zeker als het niet meer werkt of incompleet is.

Goed bruikbaar speelgoed waar ik online niet mee wil leuren, geef ik ook weg aan bekenden. Bijvoorbeeld aan een jonger neefje, natuurlijk in overleg met zijn ouders (!). Zo krijgt het speelgoed heel gemakkelijk een tweede leven!

Wat zijn jouw tips voor het vinden van tweedehands speelgoed of cadeautjes?

Een deel van dit artikel verscheen eerder al op Mamaplaats.

Laat een reactie achter