Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? – de beste tips

Sinds een paar jaar krijgen onze kinderen met hun verjaardag of Sinterklaas regelmatig tweedehands speelgoed cadeau. Kiezen voor tweedehands cadeautjes is niet erg moeilijk. Er is zoveel speelgoed in omloop, dus mooi tweedehands speelgoed vinden gaat eigenlijk best eenvoudig. Zowel wij, als onze kinderen zijn het heel normaal gaan vinden. Maar hoe weersta je de verleiding om niet simpelweg alles nieuw te kopen? Ik geef je tips om te kiezen voor tweedehands cadeautjes.

Tweedehands is beter voor het milieu

In het verleden hield ik geen rekening met het milieu of de verborgen impact van de spullen die ik kocht. En over de milieuschade van de cadeautjes die ik gaf dacht ik niet na. Ik stond niet stil bij de weg die speelgoed heeft afgelegd voordat het te koop is in de speelgoedwinkel. Maar het maken van grondstoffen voor ons speelgoed, veelal plastic, is erg vervuilend. De productie van het speelgoed kost energie, grondstoffen, en water. Daarnaast zijn de omstandigheden voor medewerkers in lage-lonen landen vaak niet eerlijk. En ook het transport naar Nederland, veelal per containerschip, brengt veel vervuilende uitstoot met zich mee. Al deze verborgen impact heeft een negatieve invloed op het milieu, en onze aarde. Keuze voor tweedehands speelgoed heeft een veel kleinere impact, omdat er geen nieuwe grondstoffen en productie nodig is. Zeker als je kiest voor een lokale verkoper, is de impact van het transport veel kleiner. Tweedehands speelgoed heeft ook geen (plastic) verpakking. En bovendien bespaar je jezelf een hoop geld door te kiezen voor tweedehands speelgoed.

Bekijk ook: Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? - de beste tips

Is tweedehands wel net zo goed?

Gun ik mijn kinderen geen nieuw blinkend speelgoed? Ik hoef het toch zeker niet voor het geld te laten? Dat soort commentaar hoor ik wel. Is tweedehands speelgoed wel net zo goed als nieuw. Zeker weten! Niet alleen is er zoveel keuze, dat je zelf kunt kiezen welke staat van het speelgoed acceptabel is. Er is vaak zelfs speelgoed te koop wat nog in het plastic zit! 

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes?

Wil je minder nieuw speelgoed kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Ik geef je mijn tips!

Stop met shoppen

Belangrijkste tip: Ga vooral niet met je kinderen naar de speelgoedwinkel. Klinkt als een grap, maar natuurlijk maak je het duurzame keuzes makkelijker als je je kinderen niet meeneemt naar al dat blinkend nieuwe speelgoed. Ook minder reclame kijken (dankjewel Netflix!), helpt om je kinderen minder te laten omzien naar nieuwe dingen.

Lees ook: De leukste belevenis cadeautjes voor kinderen

Vertel het

Als je meer tweedehands speelgoed wil, praat er ook over met je familie, vrienden en bekenden met (oudere)kinderen. Ik deel ook waarom ik voor tweedehands kies: omdat ik de wereld mooi wil houden voor inze kinderen. Sinds ik vertel dat ik open sta voor tweedehands speelgoed, wordt er veel makkelijker speelgoed cadeau gegeven dat al door een ander kind is gebruikt. Ook merk ik dat bekenden nu makkelijker en vaker aan me vragen of ik interesse heb in hun tweedehands speelgoed; een tweedehands step, een doos Lego of gelezen boeken. Vaak hou ik deze spullen achter de hand op een bovenste plank van de kast. Op die manier ben ik aan hele leuke cadeautjes gekomen voor zowel december als de verjaardagen van de kinderen.

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? - de beste tips

De waarde van geld

Wat bij onze kinderen goed werkt is het krijgen van zakgeld. Onze jongens krijgen een zakcentje per week en mogen dit vrij besteden. Op die manier leren ze de waarde van geld. Onze zoon van 11 jaar koopt bijvoorbeeld graag Lego. Sinds hij weet dat hij op Marktplaats vaak voor de helft van het geld kan vinden wat hij wil, koopt hij vaker tweedehands. Ook op de Koningsmarkt of rommelmarkt kan hij met zijn paar centen zakgeld leuke dingen vinden, waar hij lang mee speelt.

Zoek eerst tweedehands

Zoek de items op het verlanglijstje van je kind eerst tweedehands voordat je een nieuwe aankoop overweegt. Je zult zien dat er van het gevraagde item al vaak meer dan genoeg in omloop is, en in goede staat, om cadeau te geven. Zo verkleinen we de totale speelgoedberg, en voegen er niet weer nieuwe spullen aan toe.

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes?

Koop jij tweedehands speelgoed voor je kinderen? En geef je het ook als cadeautje? Laat je reactie hieronder achter.

Lees ook:

In dit artikel staan affiliate links. Als je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Maar denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *