,

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? – de beste tips

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? - de beste tips

Sinds een paar jaar krijgen onze kinderen met hun verjaardag of Sinterklaas regelmatig tweedehands speelgoed cadeau. Kiezen voor tweedehands cadeautjes is niet erg moeilijk. Er is zoveel speelgoed in omloop, dus mooi tweedehands speelgoed vinden gaat eigenlijk best eenvoudig. Zowel wij, als onze kinderen zijn het heel normaal gaan vinden. Maar hoe kies je eerst voor tweedehands cadeautjes? Ik geef je tips om te kiezen voor tweedehands cadeautjes.

Impact

In het verleden hield ik geen rekening met de verborgen impact van de spullen die ik kocht, laat staan de cadeautjes die ik gaf. Ik stond niet stil bij de weg die speelgoed heeft afgelegd voordat het te koop is in de speelgoedwinkel. Maar het maken van grondstoffen voor ons speelgoed, veelal plastic, is erg vervuilend. De productie van het speelgoed kost energie, grondstoffen, en water. Daarnaast zijn de omstandigheden voor medewerkers in lage-lonen landen vaak niet eerlijk. En ook het transport naar Nederland, veelal per containerschip, brengt veel vervuilende uitstoot met zich mee. Al deze verborgen impact heeft een negatieve invloed op het milieu, en onze aarde. Het kost zeker extra tijd om een tweedehands cadeau te kopen, maar ik vind het een leuke hobby.

Keuze voor tweedehands speelgoed heeft een veel kleinere impact, omdat er geen nieuwe grondstoffen en productie nodig is. Zeker als je kiest voor een lokale verkoper, is de impact van het transport veel kleiner. Tweedehands speelgoed heeft ook geen (plastic) verpakking. En bovendien bespaar je jezelf een hoop geld door te kiezen voor tweedehands speelgoed.

Bekijk ook: Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

Leestip:

 

Commentaar

Gun ik mijn kinderen geen nieuw blinkend speelgoed? Ik hoef het toch zeker niet voor het geld te laten? Dat soort commentaar hoor ik wel. Maar ik gun mijn kinderen vooral een eerlijke en schone wereld, ook in de toekomst. En door rekening te houden met de impact van speelgoed waar ze nu mee spelen, draag ik bij aan die gezonde toekomst.

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? - de beste tips
Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes? – de beste tips

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes?

Wil je minder nieuw speelgoed kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Ik geef je mijn tips!

Stop met shoppen

Belangrijkste tip: Ga vooral niet met je kinderen naar de speelgoedwinkel. Klinkt als een grap, maar natuurlijk maak je het duurzame keuzes makkelijker als je je kinderen niet meeneemt naar al dat blinkend nieuwe speelgoed. Ook minder reclame kijken (dankjewel Netflix!), helpt om je kinderen minder te laten omzien naar nieuwe dingen.

Lees ook: De leukste belevenis cadeautjes voor kinderen

Vertel het

Als je meer tweedehands speelgoed wil, praat er ook over met je familie, vrienden en bekenden met (oudere)kinderen. Ik deel ook waarom ik voor tweedehands kies: omdat ik de wereld mooi wil houden voor inze kinderen. Sinds ik vertel dat ik open sta voor tweedehands speelgoed, wordt er veel makkelijker speelgoed cadeau gegeven dat al door een ander kind is gebruikt. Ook merk ik dat bekenden nu makkelijker en vaker aan me vragen of ik interesse heb in hun tweedehands speelgoed; een tweedehands step, een doos lego of gelezen boeken. Vaak hou ik deze spullen achter de hand op een bovenste plank van de kast. Op die manier ben ik aan hele leuke cadeautjes gekomen voor zowel december als de verjaardagen van de kinderen.

Lees ook: Tips voor een low impact Sinterklaas feest

Tweedehands speelgoed kun je prima cadeau geven
Tweedehands speelgoed kun je prima cadeau geven

De waarde van geld

Wat bij onze kinderen goed werkt is het krijgen van zakgeld. Onze jongens krijgen een klein zakcentje per week en mogen dit vrij besteden. Op die manier leren ze de waarde van geld. Onze zoon van 11 jaar koopt graag Lego. Sinds hij weet dat hij op Marktplaats vaak voor de helft van het geld kan vinden wat hij wil, koopt hij vaker tweedehands. Ook op de Koningsmarkt of rommelmarkt kan hij met zijn paar centen zakgeld leuke dingen vinden, waar hij lang mee speelt.

Zoek eerst tweedehands

Zoek de items op het verlanglijstje van je kind eerst tweedehands voordat je een nieuwe aankoop overweegt. Je zult zien dat er van het gevraagde item al vaak meer dan genoeg in omloop is, en in goede staat, om cadeau te geven. Zo verkleinen we de totale speelgoedberg, en voegen er niet weer nieuwe spullen aan toe.

Lees ook: 
De leukste tweedehands cadeautjes voor een 6-jarige
Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?
Hoe krijg je je omgeving mee in duurzame cadeaus? De beste tips

Hoe kies je voor tweedehands cadeautjes?

Koop jij tweedehands speelgoed voor je kinderen? En geef je het ook als cadeautje?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Ik geef altijd mijn eerlijke mening over producten.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *