Wat je vandaag nog kunt doen tegen de klimaatcrisis

De klimaatcrisis is een ingewikkeld en groot probleem. Maar op alle terreinen van ons leven kunnen we keuzes maken die kunnen helpen de klimaatcrisis op te lossen of te verminderen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn! We steken de handen uit de mouwen om wat je vandaag nog kunt doen tegen de klimaatcrisis.

Klimaatcrisis

De klimaatcrisis gaat over de effecten van klimaatverandering en opwarming van de aarde. Klimaatverandering is, conform de huidige wetenschappelijke consensus, gevolg van menselijk handelen, voornamelijk door het verbranden van fossiele brandstoffen sinds de industriele revolutie. Door de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan in de atmosfeer wordt meer warmte (van de zon) vastgehouden als een deken rond de aarde. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Niet alleen is de gemiddelde temperatuur op aarde sinds 1800 1,1 graden Celcius gestegen. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Het veroorzaakt enorm verlies aan biodiversiteit, het smelten van de poolkappen, meer ernstige stormen, droogte, ernstige natuurbranden, overstromingen, en zeespiegelstijging met alle gevolgen voor het leven (van mensen) op aarde. Reden genoeg om zelf iets te willen doen tegen de klimaatcrisis. Dat probleem kan te groot lijken om individuele acties het verschil te laten maken. Maar juist door allemaal iets te doen, staan we samen sterk in onze acties.

Lees ook: Wat te doen tegen een klimaatdepressie?

Wat je vandaag nog kunt doen tegen de klimaatcrisis

Wordt je moedeloos van nieuws over de klimaatcrisis, en wil je zelf in actie komen? Ik help je op weg met acties die je vandaag nog kunt doen.

Gebruik minder fossiele brandstoffen

De voornaamste reden voor klimaatverandering is het verbranden van fossiele brandstoffen. Als consument verbruiken we zelf direct ook veel brandstoffen; in je auto, met je CV-ketel, door het gebruik van electriciteit, door je reizen en je koken. Door hier bewuster mee om te gaan, kun je me kleine stappen veel verschil maken. Fiets meer, zet je kachel lager, gebruik minder elektriciteit, ga dichterbij op reis, ga dichterbij je werk wonen, en isoleer je woning!

Repair Café uitkomst voor een duurzamer leven

Koop minder spullen

De spullen die we kopen worden vaak vergeten wanneer het gaat om klimaatverandering. Toch is ons consumptiegedrag van grote invloed op de klimaatvoetafdruk die we hebben. Door bewust te kiezen, vaker tweedehands te kopen en je spullen te (laten) repareren als ze kapot zijn, zorg je dat er minder spullen worden geproduceerd. Minder productie zorgt voor minder energieverbruik, minder transport en minder afval.

Eet vaker vegetarisch

Onze consumptie van dierlijke producten heeft een grote klimaat voetafdruk. De productie van vlees en zuivel kost veel energie, grond en water. En tegelijkertijd zorgt veeteelt voor een grote uitstoot aan broeikasgassen zoals methaan en CO2. Vaker kiezen voor een plantaardige of vegetarische maaltijd verlaagt je persoonlijke voetafdruk enorm.

Quiche met romanesco prei en spinazie 495x400

Voorkom voedselverspilling

Per jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilogram voedsel in de kliko. Daarmee gaan alle energie, water en grondstoffen die nodig waren voor de voedselproductie verloren. Thuis zorgen dat je minder eten weg hoeft te gooien door afgemeten te koken, je kliekjes op te eten en van restjes iets nieuws te koken draagt bij aan minder verspilling.

Lees ook: Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling

Zet je geld op groen

Veel van ons geld gaat onbedoeld naar bedrijven, industrieën en doelen die weinig doen voor een eerlijke en duurzame wereld. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren miljarden van ‘ons geld’ in andere bedrijven. Door te kiezen voor een financiële instelling die het geld inzet voor een betere wereld, draag je bij aan betere en duurzamere keuzes. Ik stapte onlangs met al mijn spaargeld over van de Rabobank naar ASN. Zo kies ik voor een bank die belegd in duurzame bedrijven. De Eerlijke Geldwijzer laat heel eenvoudig zien hoe jouw bank of verzekering het doet. En bij Groen Pensioen lees je alle informatie over verduurzamen van pensioenfondsen.

Zet je geld in tegen de klimaatcrisis
Wat je vandaag nog kunt doen tegen de klimaatcrisis

Laat je stem horen

Heel vaak wordt de nadruk van duurzame keuzes gelegd op consumptie. Maar als mens heb je verschillende rollen naast consument waar je ook invloed kunt hebben. In alle rollen die je vervult kun je het verschil maken en heb je een stem; als ouder, als werknemer, als buurtbewoner, als kiezer, als vrijwilliger, in je familie, organisatie, bedrijf, woonomgeving en land. Door het gesprek aan te gaan, vragen te stellen en te kiezen voor duurzame keuzes kun je in al die rollen het verschil maken. Ik geloof in kleine duurzame stappen, maar als we de overheid en het bedrijfsleven niet meekrijgen, dan zullen we het niet redden het tij te kunnen. Daarom kun je je aansluiten bij openbare demonstraties en acties tegen klimaatverandering. Ik ging eerder de straat op met de Klimaatmarsen in Amsterdam en Den Haag. En ik stond als support demo langs de A12 bij een van de acties van XR. Door te laten zien waar je voor staat, krijgt een beweging meer aanhang, creëer je media-aandacht en kan de publieke opinie beïnvloedt worden. Laten zien en weten wat jij belangrijk vindt, is van grote waarde in het tegengaan van de klimaatcrisis. Dus draag ook daar je steentje bij!

Wat je vandaag nog kunt doen tegen de klimaatcrisis

Klimaatverandering is vaak een te groot probleem om in je eentje te kunnen overzien. Maar we hebben wel elke dag keuzes om duurzaamheid een plek te geven in ons leven. Dat kan in de supermarkt, in je familie, in je geldkeuzes en ook in alle rollen die je hebt. Zo kunnen we samen onze schouders onder een van de grootste problemen van deze tijd zetten. Ik geloof dat we met dagelijkse keuzes toewerken naar een systeemverandering voor iedereen.

Welke keuze maak jij in je dagelijks leven die het verschil maken? En welke van de bovenstaande actie doe je al. Ik hoor graag in een reactie hoe jij hiermee omgaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *