Je garderobe opruimen in vijf stappen
Puilt jouw kledingkast uit, maar heb je toch niks om aan te trekken? Heb je heel veel items, maar lukt het je toch niet te combineren tot iets leuks? Komt er een speciale gelegenheid aan en heb je geen idee wat je aan moet? Hoog tijd om in je kledingkast te duiken en te starten met organiseren en opruimen. Ik help je je garderobe opruimen in vijf stappen.
Voordelen van een opgeruimde garderobe
Als je kledingkast netjes opgeruimd is, weet je precies wat er in de kast hangt. Dat heeft veel voordelen. Zo heb je overzicht van welke combinaties te kunt maken en wat je graag draagt. Dat zorgt ervoor dat je minder snel miskopen doet en niet zo snel de behoefte hebt naar de winkel te rennen voor iets nieuws. Ga je aan de slag met opruimen van je garderobe in vijf stappen.
Lees ook: 1 jaar geen nieuwe kleding kopen: mijn beste tips!
Je garderobe opruimen in vijf stappen
1. Maak tijd
Een opgeruimde garderobe lukt vaak niet in een uurtje. Zeker als je kast overvol is, moet je echt de tijd nemen om goed door je spullen heen te gaan. Plan voor jezelf een middag of avond, of misschien zelfs twee, zodat je niet gehaast hoeft te werken en de tijd kunt nemen. Is het niet af na je geplande tijd omdat je veel spullen hebt? Maak jezelf niet gek; leg je spullen terug en plan over een tijdje nog een actie. Zo kom je stap voor stap dichter bij je doel van een opgeruimde garderobe.
2. Haal alles uit de kast
Nu gaat het opruimen beginnen. Haal alles uit de kast. Ook je winterkleding in dozen achteraan, en die oude doos met kleding die op zolder staat, of die zak met kleding in je rommelkamer! Als je maar de helft oppakt, heb je aan het eind nog steeds geen overzicht. Zorg dat je ruimte hebt om te organiseren. Leg al je kleding op de grond, of een kleed, of op je bed zodat je genoeg plek hebt om te sorteren.
3. Inventariseer je garderobe
Voordat je gaat inventariseren zorg je voor een passpiegel. Ook leg je een paar dozen of kratjes klaar om te kunnen categoriseren; een doos voor weggeven of verkopen, een doos voor weggooien, en een doos voor reparatie. Daarna ga ik aan de slag met passen. Past het kledingstuk nog? Draag je het? Zou je het nog steeds kopen? Is het kapot of versleten? Met die vragen zoek je je kleding uit. Kleding die je echt niet meer draagt, maar nog mooi is, leg je in de weggeef/verkoop doos. Versleten kleding gaat in de weggooi doos. En voor kapotte kleding maak je de keuze of je het gaat (laten) repareren, of dat het zo kapot is dat het toch in de weggooi doos gaat. Heb je twijfels over kleding, hang ze terug in je kast met de kledinghanger omgedraaid. Hangt de kleding na 6 maanden nog steeds omgedraaid in de kast; dan weet je zeker dat het toch niet gedragen wordt, en je het beter weg kunt geven, verkopen of weggooien. Bij het passen is het fijn om bij elk item andere kledingstukken te zoeken waarmee je combinaties kunt maken qua kleur, stijl of print. Neem je tijd en probeer eens sets uit, die je anders niet zo snel zou maken. Heb je een mooie combinatie gevonden? Maak een foto van jezelf in de passpiegel en sla deze op je telefoon op in een apart mapje. Dit gebruik je als inspiratie op dagen dat je niet goed weet wat je wil aantrekken. Mis je items in je kast, waardoor je meer combinaties zou kunnen maken; een goed vest, blazer, een basic broek of shirt, zet het dan op je verlanglijstje zodat je hier later naar op zoek kunt.
4. Sorteer en leg terug
Nu je kleding uitgezocht is, is het fijn ze te sorteren met categorie. Daarvoor leg je de verschillende kledingstukken op stapeltjes; korte mouwen shirts, mouwloze topjes, lange broeken, jurken, truien et cetera. Zelf vind ik het fijn om de herfst/winterkleding en lente/zomerkleding apart op te bergen. Pas als het nieuwe seizoen aanbreekt haal ik de kledingstukken daarvoor uit de doos. Zo heb ik een nettere en overzichtelijker kledingkast, en kies ik in de ochtend veel makkelijker wat ik aantrek. De stapeltjes met categorieën kleding leg ik overzichtelijk terug in de kast. Jurken en nette broeken hang je aan hangers, zodat ze niet kreuken. Verder maak je stapel die passen in je kast.
5. Doe de rest weg
Na de organiseer sessie is het verstandig om meteen op te ruimen wat er in de drie dozen zit. Doe je weggeef kleding in de kledingtas, geef het aan een vriendin of kringloop, zet je kleding te koop op Marktplaats of Vinted. Breng je kapotte kleding naar de kleermaker, of zet zelf je knoop er weer aan en repareer dat gaatje. Of upcycle je kleding in iets nieuws. En maak een zak voor de kledingcontainer, die je meteen wegbrengt. Zo blijf je niet hangen in de fase van inventariseren en blijft de opgeruimde kleding niet op een andere plaats in je huis hangen.
Bonusstap
Om een beter gevoel te hebben van de verschillende items in je kast kun je de items tellen. Zo kun je beter inschatten of je veel of weinig van bepaalde kledingitems hebt. De items zijn gesorteerd dus de aantallen zijn vlot geteld. Tel alle items per categorie en schrijf ze op. Dat maakt het makkelijker om teveel van een bepaald items weg te doen en je favorieten te houden. Twintig spijkerbroeken draag je onmogelijk allemaal, en vijftien tops is wellicht ook teveel van het goede. Kies je favoriete kleuren en stuks, en leg die terug.
Plan het opruimen van je garderobe
Als je je garderobe twee keer per jaar goed uitzoekt, heb je altijd overzicht. Plan in je agenda alvast twee dagen in het jaar leeg om door je kast te gaan. Zo heb je altijd een nette garderobe! Hou je kast opgeruimd door na gebruik of wassen je kleding weer terug te leggen op de juiste plek.
In vijf stappen een opgeruimde kledingkast
Met het opruimen van je garderobe in vijf stappen puilt je kledingkast niet meer uit, en weet je makkelijker wat je morgen aan moet trekken. Heb je even geen idee, dan neem je je inspiratiefoto’s erbij. Een opgeruimde en georganiseerde garderobe is een fijne basis om minder te kopen en vooral ook minder miskopen te doen. Heb jij je garderobe opgeruimd? Ik hoor graag hoe het voor jou werkte. Laat je reactie hieronder achter of reageer op Instagram @duurzamekeuzes.
Meer lezen?
– 10 manieren om oude kleding te gebruiken
– Wat ik leerde van een jaar geen nieuwe kleding kopen
– Wanneer heb je genoeg kleding? Een pleidooi voor een capsule wardrobe
– Repair Café: uitkomst voor een duurzamer leven
In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!
Foto stapels kleding opruimen Sarah Brown via Unsplash
voor mij werkt het juist wel goed om de kast op te ruimen per lade, plank of hanggedeelte. Ik vind het anders te onoverzichtelijke/grote klus die ik steeds uitstel.