10 tips om groenten langer vers te houden

tips om groenten langer vers te houden

Boodschappen zijn al duur genoeg. Door groenten langer vers te houden, zorg je ervoor dat je ze niet weg hoeft te gooien. Dat is goed voor je budget, en ook voor het milieu omdat je voedselverspilling voorkomt. Ik geef je 10 tips om groenten langer vers te houden.

Vaker groenten eten

Sinds we vegetarisch zijn gaan eten, eten we veel meer groenten dan eerst. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog erg lekker. Maar omdat ik eens per week grote boodschappen haal, moeten sommige groenten langer bewaard worden. Het is daarom belangrijk om groenten zo lang mogelijk vers te houden. Zo voorkom ik dat ik eten weg hoef je gooien.

10 tips om groenten langer vers te houden

Bewaar de juiste groenten in de koelkast

Groenten blijven vaak het langst vers in de koelkast. Gesneden, geschilde of geschrapte groenten blijven het langst vers in de koelkast. Let goed op de datum op de verpakking zodat ze niet bederven. Bewaar groenten in de groente lade, waar de temperatuur het meest constant blijft.

Voordelen van een groenten abonnement
Ons groenten- en fruit pakket van de boer

Bewaar groenten buiten de koelkast

Niet alle groenten zijn langer houdbaar in de koelkast. Sommige groenten moet je juist beter buiten de koelkast bewaren. Over het algemeen zijn dit groenten die groeien in warmere landen. Deze groenten bewaar je het beste op kamertemperatuur:

  • Tomaten
  • Paprika
  • Courgette
  • Komkommer
  • Knoflook
  • Uien (tenzij ze vers en nat zijn)
  • Aardappelen
  • Zoete aardappelen

Weet je niet zeker waar je gekochte groenten het beste bewaard? Check de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

tips om groenten langer vers te houden
Tomaten, paprika en courgette bewaar je het beste buiten de koelkast

Laat groenten in de originele verpakking

Als je groenten koopt in een verpakking, kun je ze daar het beste in laten zitten. Geschrapte wortelen, gesneden wokgroenten en komkommers in plastic blijven het langste goed in die originele verpakking.

Bewaar bladgroenten in een vochtige doek

Bladgroenten bewaar je het beste in de koelkast. Maar in die koele omgeving verliezen veel vocht. Om te voorkomen dat groenten als snijbiet, sla, of andijvie verleppen kun je ze inwikkelen in een vochtige theedoek. Deze theedoek moet schoon zijn en gewassen zonder wasverzachter. Houdt de theedoek vochtig tot je de groenten gebruikt, zodat de bladgroenten minstens 4 dagen knapperig en vers blijven.

Bewaar paddenstoelen in een papieren zak

Paddenstoelen zijn een uitzondering op de vorige regel. Veel paddenstoelen koop je in plastic bakjes. Daarin blijft gemakkelijk vocht staan, waardoor de champignons, oesterzwammen of shiitakes bederven. Door paddenstoelen in een papieren zakje of droge schone theedoek te bewaren blijven ze langer goed.

Houdt uien en aardappelen apart

Uien en aardappelen kun je beter niet samen bewaren. De uien bederven sneller door het vocht uit de aardappelen. En de aardappelen lopen eerder uit door de ethyleen die de uien uitscheiden. Je kunt ze beter apart bewaren op een donkere koele plek. Zo houdt je zowel de uien als de aardappelen langer goed.

tips om groenten langer vers te houden
Houdt uien en aardappelen apart

Gebruik gesneden en gewassen groenten als eerste

Voorgesneden en gewassen groenten bederven sneller en verliezen hun voedingsstoffen eerder dan ongesneden groenten. Koop je toch liever kant-en-klare producten; let dan goed op de TGT datum op de verpakking en gebruik ze daarna niet meer. Heb je de verpakking geopend, dan moet de inhoud binnen een dag op. Houdt hier goed rekening mee, zodat je de groenten niet weg hoeft te gooien.

Dek gesneden groenten af

Een gesneden komkommer, een halve tomaat of paprika droogt al snel uit. Door groenten goed af te dekken voorkom je dat en hou je de groenten langer vers. Foodhuggers zijn fijne hulpjes hiervoor en besparen het gebruik van huishoudfolie.

Doe restjes in een bakje

Heb je gesneden groenten of restjes over? Bewaar ze in een goed afgesloten bakje om uitdrogen en bederven te voorkomen. Zet bakjes met restjes vooraan in de koelkast, zodat je ze niet vergeet.

Lees ook: Top 5 weggegooid eten en gemakkelijke recepten tegen voedselverspilling

Gebruik je vriezer

Eet je groenten niet op voordat ze bederven? Vries ze dan in! Sommige groenten kun je rauw invriezen zoals bloemkool, wortelen, sperziebonen, paprika, ui, broccoli, pompoen, boerenkool en spinazie. Andere groenten kun je beter even blancheren voordat je ze invriest, zoals andijvie, prei, koolsoorten, asperges en spruitje. Door ze in de vriezer te bewaren, blijven ze vaak tot 12 maanden goed. Zo gooi je niks meer weg!

Tips om groenten langer vers te houden

Met deze tips houdt je je groenten langer vers en gooi je minder weg. Goed voor je budget en goed voor het milieu! Welke tips pas jij allemaal al toe?

Meer lezen?
Tips tegen voedselverspilling
Appelazijn maken van restjes; zo doe je het!
Recept: verspillingsvrije wortelloofpesto
Gooi restjes niet weg: maak er groentebouillon van!

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *