5 redenen om de natuur in te gaan

5 redenen om de natuur in te gaan
Vijf redenen om meer de natuur in te gaan

Buiten in de natuur zijn is heerlijk. Buiten zijn in het groen heeft veel voordelen. Ik geef je vijf redenen om vaker de natuur op te zoeken.

We gaan graag met onze jongens de bossen in, naar de natuurspeeltuin of de zandduinen in de buurt. We wonen vlakbij natuurgebied De Maashorst, waardoor we binnen een paar kilometer midden in de natuur staan. Ook onze vakanties brengen we graag door in de natuur als we gaan kamperen. Het zorgt ervoor dat de kinderen, maar wij ook, onze energie kwijt kunnen en vrij kunnen bewegen. Nog vijf redenen om lekker naar buiten te gaan:

Buiten zijn is gezond

1 Je ademt frise lucht. Het zonlicht op je huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is van groot belang voor gezonde botten en tanden. En door vrij buiten te spelen wordt je vies! Dat is mooi! Want door die modder, bacterieën, schimmels en stoffen wordt het immuunsysteem versterkt. Buiten zijn is gezond. Het blijkt ook dat kinderen die meer buiten spelen, en minder schermtijd hebben, beter zien en minder vaak een bril hoeven.

Buiten spelen bevordert de motoriek

2 Buiten de wereld ontdekken vinden kinderen heerlijk. Door te klimmen, klauteren, rollen en balanceren leren kinderen hun eigen grenzen kennen, en wordt hun grove motoriek verbeterd. Lichaamsbewegen zorgt ervoor dat je fit en gezond blijft.

Meer geluk, minder stress

3 Een groene omgeving en regelmatig de natuur in gaan zorgt voor meer geluk en minder stress, zo laat onderzoek zien. In een natuurlijke omgeving herstellen mensen sneller van stress, hebben meer sociaal contact, en ervaren meer zingeving. Na een drukke werkdag kom ik in ieder geval heel graag tot rust op de fiets. Op een vrije dag geeft een wandeling over de heide, of in het bos me een vrolijke dag. Mijn humeur wordt er meestal meteen door verbeterd.

vijf redenen natuur
Peuter op het strand

Beter slapen

4 Je slaapt lekkerder als je buiten bent geweest. Door tijd buiten door te brengen, zorg je ervoor dat je biologische klok optimaal werkt. Natuurlijk daglicht zorgt er namelijk voor dat je interne klok goed functioneert, en daardoor ook dat je hormoonhuishouding en andere lichamelijke systemen beter gereguleerd worden. Daarnaast zorgt het verlagen van je stress niveau, het leeg maken van je hoofd en lekker uitwaaien ervoor dat je ’s nachts lekkerder slaapt.

vijf redenen natuur
Zoon kijkt naar een regenworm

Liefde voor natuur

5 Jong geleerd is oud gedaan! Kinderen die tijd in de natuur doorbrengen, zullen ook als volwassenen graag buiten zijn. De wind door je haren, de regen op je neus, je blote voeten in de modder en de zon op je wangen. Liefde voor natuur en de seizoenen wordt geboren door tijd buiten door te brengen. We leren onze kinderen dat we onderdeel zijn van een levende aarde, waarin alles wat leeft een rol heeft. We leren ze de waarde van de aarde en alles wat erop leeft.

Wat is jouw favoriete plekje natuur?

5 redenen om meer de natuur in te gaan | Duurzamekeuzes.com
5 redenen om meer de natuur in te gaan | Duurzamekeuzes.com

Laat een reactie achter