5 redenen om de natuur in te gaan

We gaan graag met onze jongens de bossen in, naar de natuurspeeltuin of de zandduinen in de buurt. Ook wonen we vlakbij natuurgebied De Maashorst, waardoor we binnen een paar kilometer midden in de natuur staan. En onze vakanties brengen we graag door in de natuur als we gaan kamperen. Dat zorgt ervoor dat de kinderen, maar wij ook, onze energie kwijt kunnen en vrij kunnen bewegen. Buiten in de natuur zijn is heerlijk. Buiten zijn in het groen heeft veel voordelen. Ik geef je vijf redenen om vaker de natuur op te zoeken.

Buiten zijn is gezond

Je ademt frisse lucht. En het zonlicht op je huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D is van groot belang voor gezonde botten en tanden. Door vrij buiten te spelen wordt je vies! Dat is mooi! Want door die modder, bacteriën, schimmels en stoffen wordt het immuunsysteem versterkt. Dus buiten zijn is gezond. Het blijkt ook dat kinderen die meer buiten spelen, en minder schermtijd hebben, beter zien en minder vaak een bril hoeven.

“Regelmatig buiten zijn in de natuur is heel goed voor mensen.”

vijf redenen om vaker de natuur in te gaan

Buiten spelen bevordert de motoriek

Buiten de wereld ontdekken vinden kinderen heerlijk. En door te klimmen, klauteren, rollen en balanceren leren kinderen hun eigen grenzen kennen, en wordt hun grove motoriek verbeterd. Dat bewegen van je lichaam zorgt ervoor dat je fit en gezond blijft.

Meer geluk, minder stress

Een groene omgeving en regelmatig de natuur in gaan zorgt voor meer geluk en minder stress, zo laat onderzoek zien. Want in een natuurlijke omgeving herstellen mensen sneller van stress, hebben meer sociaal contact, en ervaren meer zingeving. Na een drukke werkdag kom ik in ieder geval heel graag tot rust op de fiets. Op een vrije dag geeft een wandeling over de heide, of in het bos me een vrolijke dag. En mijn humeur wordt er meestal meteen door verbeterd.

vijf redenen om de natuur in te gaan
vijf reden om de natuur in te gaan

Beter slapen

Je slaapt lekkerder als je buiten bent geweest. Door tijd buiten door te brengen, zorg je ervoor dat je biologische klok optimaal werkt. Natuurlijk daglicht zorgt er namelijk voor dat je interne klok goed functioneert, en daardoor ook dat je hormoonhuishouding en andere lichamelijke systemen beter gereguleerd worden. Daarnaast zorgt het verlagen van je stress niveau, het leeg maken van je hoofd en lekker uitwaaien ervoor dat je ’s nachts lekkerder slaapt.

Liefde voor natuur

Jong geleerd is oud gedaan! Kinderen die tijd in de natuur doorbrengen, zullen ook als volwassenen graag buiten zijn. De wind door je haren, de regen op je neus, je blote voeten in de modder en de zon op je wangen. Want liefde voor natuur en de seizoenen wordt geboren door tijd buiten door te brengen. We leren onze kinderen dat we onderdeel zijn van een levende aarde, waarin alles wat leeft een rol heeft. Daardoor leren we ze de waarde van de aarde en alles wat erop leeft.

vijf redenen om de natuur in te gaan

Vijf redenen om de natuur in te gaan

Deze vijf redenen zijn een extra stimulans om lekker vaak naar buiten de natuur in te gaan. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, struinen en ontdekken en doe er je voordeel mee!

Wat is jouw favoriete plekje natuur? Laat hieronder een reactie achter.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *