Duurzame en bespaartips voor je koelkast

In mijn zoektocht naar een duurzame lifestyle komt elke onderdeel van ons huishouden voorbij, zo ook de koelkast. Want die koelkast is een van de grootste energieverbruikers in ons huis. En juist dat apparaat kun je met een paar slimme trucs en nieuwe gewoonten een stuk efficiënter gebruiken. Met mijn praktische en gemakkelijk toepasbare duurzame bespaartips voor je koelkast verlaag je je energieverbruik, voorkom je voedselverspilling, bespaar je geld en verklein je je ecologische voetafdruk.

Is een nieuwe koelkast beter?

Voordat we kijken naar het gebruik van je koelkast, kijken we eerst naar het apparaat zelf. Veel mensen denken dat de meest duurzame keuze is om apparaten te gebruiken tot ze kapot of versleten zijn. Maar dat is met energieslurpers, zoals een koelkast, niet de beste keuze. Is je koelkast ouder dan 10 jaar? Spaar dan voor een nieuwe! Nieuwere koelkasten zijn beter geïsoleerd en efficiënter. Kies een koelkast met een zo hoog mogelijk energielabel, dat bespaart je veel op je energierekening. Een koelkast van 10 jaar of ouder vervangen door een nieuwe met een donkergroen energielabel is beter voor het milieu dan de oude laten staan. Zorg er wel voor dat je je oude apparaat laat recyclen, door deze meteen in te leveren bij de (online) winkels waar je je nieuwe koelkast koopt.

Zet je koelkast op 4 graden

Stel de temperatuur van je koelkast in op 4 graden Celsius. Bij deze temperatuur blijft je voedsel het langst goed, en zo verspil je zo min mogelijk voedsel.

Houd de deur dicht

Elke keer dat je de koelkastdeur opent, ontsnapt er koude lucht en moet de koelkast harder werken om de temperatuur te handhaven. Probeer de deur zo kort mogelijk open te laten en controleer of deze goed sluit.

duurzame bespaartips voor je koelkast volle koelkast

Laat eten afkoelen

Voordat je warm voedsel in de koelkast zet, laat je het eerst tot kamer-temperatuur afkoelen. Warm eten in de koelkast plaatsen verhoogt de temperatuur en daardoor het energieverbruik van je koelkast.

Zet je koelkast vol

Een goed gevulde koelkast blijft beter koel dan een lege koelkast. Dit komt doordat de koude massa helpt om de temperatuur stabiel te houden. Plaats van flessen met water in je koelkast als deze leger is, om hetzelfde effect te hebben.

duurzame bespaartips schoonmaken koelkast

Maak regelmatig schoon

Houd de koelkast schoon zodat ‘ie optimaal werkt en minder energie gebruikt. Check ook vooral de rubbers voor goede sluiting! Bovendien voorkomt een schone koelkast voedselverspilling.

Organiseer je koelkast

Plaats voedingsmiddelen op zo’n manier dat de lucht vrij kan circuleren. Hierdoor kan de koelkast gelijkmatig koelen en voorkom je onnodige energieverspilling.

Zet je koelkast op de juiste plek

Zet je koelkast niet in de buurt van warmtebronnen zoals ovens, radiatoren of voor een raam met direct zonlicht. Door de warmte moet je koelkast harder koelen, en gebruikt meer energie.

Laat eten ontdooien in je koelkast

Haal je voedsel uit de vriezer dat moet ontdooien? Leg dit eten in je koelkast (op een bord of schaal) om te ontdooien. Zo ontdooit je product heel geleidelijk en wordt de kou uit het product gebruikt om je koelkast op temperatuur te houden. Dat bespaart je energie!

Duurzame en bespaartips voor je koelkast

Door deze tips te volgen, kun je niet alleen energie besparen en voedselverspilling voorkomen, maar ook de levensduur van je koelkast verlengen en zo bijdragen aan een duurzamere levensstijl.

Meer lezen?

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Header afbeelding door Kevin Malik

1 antwoord
  1. desiree kester
    desiree kester zegt:

    Mascha wat een mooie tips…..en ik kan er zeker nog een aantal gebruiken. Nu het zo lekker koud buiten is, koel ik het voedsel eerst buiten voor in afgesloten dozen, trommels en daarna gaan ze de koelkast in. Als het buiten vriest kan je ook plastic flessen met water buiten zetten en deze daarna in jouw koelkast….gratis energie!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *