,

Duurzame lifehack: glazen potten in de vriezer gebruiken

glazen potten in de vriezer gebruiken

Glazen potten heb ik veel in huis. Ik bewaar ze, verwijder het label en hergebruik ze keer op keer. Kliekjes of dubbele porties gaan in glazen potjes de vriezer in. Dat gaat helemaal goed met wat voorzorgmaatregelen. Ik geef je mijn tips om glazen potten in de vriezer te gebruiken.

Hergebruik je glazen potten

Glazen potjes worden in ons huishouden nooit weggegooid. Er zijn zoveel manieren om ze te hergebruiken. Ik gebruik ze voor het bewaren van pennen en potloden, als voorraad pot, als verpakking voor cadeautjes, als bewaarpot voor souvenirs zoals schelpen, als bloemenvaas, marineren van voedsel zoals tofu, als (kruiden)plantenpot, drinkglas voor bijvoorbeeld smoothies. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Glas hergebruiken is een super manier om te starten met een zero waste huishouden. En heb je teveel glazen potjes, dan recycle je ze in de glasbak. Glas kan onbeperkt gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies.

Sinaasappel granola met chocolade
Sinaasappel granola met chocolade in een hergebruikt potje

Kliekjes invriezen

Zelf gekookte peulvruchten, soep, bouillon, saus, en kliekjes vries ik allemaal in gerecyclede glazen potten. Ik hergebruik bijna alle potten die ik in huis haal: van groenten, jam, saus of spread. Allemaal prima opnieuw te gebruiken. Maar breken glazen potten niet in de vriezer?

Lees ook: Verklein je voetafdruk: nooit meer kliekjes in de kliko!

Waarom zouden glazen potten breken in de vriezer?

Goed om te begrijpen: waarom breken glazen potten in de vriezer? De natuurkunde zegt dat water uitzet als het bevriest. De meeste kliekjes bevatten wel water, zeker als het gaat om sauzen en soepen. En dus gaat de inhoud druk gaat uitoefenen van binnenuit op de glazen wanden van de pot. Daardoor kan het glas breken. Daarnaast kunnen grote temperatuurverschillen glas laten breken.

glazen potten in de vriezer gebruiken
Glazen potten kun je heel gemakkelijk in de vriezer gebruiken

Tips om glazen potten in de vriezer te gebruiken

Toch breken mijn glazen potten zelden. Ik hou altijd onderstaande tips aan, zodat het niet mis kan gaan:

  • Laat een centimeter of meer vrij boven de inhoud van je pot
  • Koel het voedsel in de pot volledig af voordat je het invriest. Zet de pot een nacht in de koelkast voordat ze het in de vriezer zet
  • Gebruik het liefst rechte potten die niet taps toelopen, maar zorg anders dat je een centimeter onder de ‘schouders’ al vrij laat
  • Heb je de ruimte? Bevries potten met vloeistof (zoals saus of soep) dan liggend, zodat de vloeistof meer ruimte heeft om uit te zetten
  • Laat bevroren potten voor gebruik ontdooien in de koelkast. Haal ze een nacht of dag vooraf uit de vriezer voor gebruik. (Ook nog voordelig voor je koelkast: want die hoeft zo minder hard te werken!
  • Bonus-tip: label je potten met inhoud én datum. Bewaar ingevroren voedsel niet te lang; eet het lekker op!
glazen potten in de vriezer gebruiken
Kliekjes vries ik in glazen potten in

Glazen potten in de vriezer gebruiken

Met mijn tips kun je glazen potten gewoon hergebruiken. Gebruiken wat je hebt is altijd de meest duurzame keuze. Daarnaast is glas volledig voedselveilig. En hierdoor heb je geen risico op plastic deeltjes en chemicaliën in je voedsel door plastic bakjes. Door het invriezen van je restjes ga je voedselverspilling tegen. En je hebt geen plastic diepvrieszakjes nodig, door glas te hergebruiken.

Vries jij eten in glazen potten in?

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

https://www.instagram.com/p/CZlaseCJNar/?utm_medium=copy_link
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *