,

Duurzame make-over van de slaapkamer

We brengen van ons leven maar liefst 32 jaar van ons leven door in de slaapkamer. Dat maakt het erg belangrijk dat het een fijne plek is. Want een fijne slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust. Om onze slaapkamer weer helemaal een fijn plekje te maken, en minder rommelig, was deze wel toe aan een metamorfose. Maar natuurlijk wel een duurzame make-over van de slaapkamer. Lees verder over mijn duurzame keuzes voor de slaapkamer.

Make-over naar een duurzame slaapkamer

De slaapkamer is, na de keuken, toch wel mijn favoriete plekje in huis. Want ik hou van koken, maar zonder goede slaap word ik echt chagrijnig. En met kleine kinderen is een goede nachtrust toch al best een uitdaging. Daarom vind ik het extra belangrijk dat onze slaapkamer een fijne plek is om te zijn. Onze slaapkamer hebben we ingericht toen we 7 jaar geleden naar ons huis verhuisden. Dus die was intussen toe aan een frisse make-over. En natuurlijk pak ik dat duurzaam aan. Ik neem je mee in mijn duurzame make-over van de slaapkamer. Wil je je bestaande slaapkamer een duurzame make-over wilt geven? Of heb je een compleet nieuwe slaapkamer in te richten? Elke stap naar een duurzamer huis telt mee. En met elk budget kun je al duurzame keuzes maken, die een groot verschil maken in de impact van je slaapkamer.

Ecologische verf of behang

De basis van een mooie kamer begint bij de kleurstelling. Of je nu kiest voor een nieuw laagje verf op de muur of een kek behangetje; er zijn tegenwoordig zoveel duurzame mogelijkheden. Heb je maar een klein muurtje te verven of behangen? Vraag eens na in je omgeving of iemand nog een stukje behang of klein potje verf heeft staan. Ook kijk bij de kringloop of bij bouwmarkten met tweedehands bouwmaterialen. Daarnaast is kiezen voor een verf waar minder schadelijke stoffen zoals giftige pigmenten, oplosmiddelen en microplastics inzitten is een duurzame keuze. Verder zijn er steeds meer duurzame behang-soorten op de markt. Denk een aan een behang dat PVC-vrij is, gemaakt van recyclebare materialen, papier met FSC-keurmerk, en met inkt op waterbasis. Ik koos voor een pot verf van Fairf, die ik nog had staan. Gebruiken wat je hebt, is het meest duurzaam!

Circulair beddengoed

Met een nieuw dekbedovertrek geef ik ons bed en onze slaapkamer heel gemakkelijk een nieuwe look. Kiezen voor duurzaam beddengoed kan een kostbare keuze zijn. Gelukkig is duurzaam beddengoed bereikbaar en betaalbaar bij Circular Dreams. Circular Dreams maakt enorm veel impact door de levensduur van bedtextiel te verlengen. Ze geven retour gestuurde dekbedovertrekken van hoge kwaliteit bedtextielmerken  en gebruikte beddengoed uit alle kledingkasten van Nederland en ook uit hotels een tweede leven door het te reinigen, repareren en weer te verkopen. Want wist je dat veel retour gestuurde producten en afgedankt textiel vaak vernietigd worden of belanden op de textielafvalberg! Zo zonde, aangezien op deze manier goede kwaliteit textiel op de afvalberg belandt. Ook wordt voor de productie van één tweepersoons katoenen dekbedovertrek 20.000 tot 30.000 liter gebruikt. Dit is gelijk aan 20 jaar waterdrinken. De waterschaarste in produktielanden is een groot probleem en grondstoffen raken uitgeput. Daarom wil Circular Dreams niet nieuw produceren maar zoveel mogelijk bestaand textiel in de keten houden. Met de verkoop van re-used en vintage beddengoed houdt Circular Dreams dit katoen in gebruik. Pas als het textiel echt ‘op’ is en het niet door de kwaliteitscontrole komt wordt het pas gerecycled. (Lees meer over hoe dit werkt bij Circular Dreams). De missie van Circular Dreams is om de bedtextielketen circulair te maken door hergebruik en hoogwaardige recycling. (Lees meer over de missie Waarom zijn wij Circular Dreams gestart? ) Daarmee worden duurzame keuzes voor consumenten makkelijker; daar word ik nou blij van!

Ik mocht een prachtig dekbedovertrek uitkiezen van Circulair Dreams voor onze slaapkamer make-over. Het dekbedovertrek van hoge kwaliteit van Beddinghouse is van katoen-satijn, wat het heerlijk zacht maakt om onder te liggen. De zachte stof geeft meteen een luxe sfeer aan de kamer. De duurzame make-over is helemaal compleet met dit circulaire beddengoed. Met duurzaam beddengoed van Circular Dreams slapen we heerlijk, helpen we de aarde én het beddengoed is ook vriendelijk voor de portemonnee. Zo fijn!

Bekijk alle mooie ‘better than new’ dekbedovertrekken op de website van CircularDreams.nl.

Energieverbruik in je slaapkamer

Een duurzame slaapkamer heeft een laag energieverbruik. Wij kiezen ervoor de verwarming in de slaapkamer uit te zetten; dit zorgt voor minder gasverbruik. De ideale temperatuur voor een goede nachtrust is 15 tot 18 graden. Als het vriest kiezen we ervoor om voor het slapen gaan even de elektrische deken te gebruiken; dat is energiezuiniger dan de verwarming aan. Verder verlagen we het elektriciteitsverbruik in de slaapkamer door het gebruik van LED verlichting.

Slim gebruik van raambekleding zorgt er in (warme) zomer voor dat je slaapkamer koel blijft. Denk hierbij aan zonwering aan de buitenkant, rolgordijnen of (dikke) gordijnen. Wij hebben kamerhoge donkere gordijnen om de zon buiten te houden, en de warmte binnen. De gordijnen maakte ik 7 jaar geleden van spijkerstof, die ik haalde op de markt. Niet perse duurzaam; maar vervangen is minder duurzaam, daarom laat ik ze gewoon nog ff hangen.

Lees ook: 2.000 kWh per jaar met 5 personen: mijn besparingstips!

Planten

Planten in je slaapkamer zorgen voor een fijn binnenklimaat. Niet alleen voelen mensen zich prettiger in omgeving met groen, maar planten zorgen voor schone lucht en meer zuurstof. Ik heb de slaapkamer opgevrolijkt met mooie biologische kamerplanten en heb daarnaast een paar stekkies geplant uit de lokale plantenbibliotheek in potjes van de kringloop.

Duurzame make-over van de slaapkamer planten
Biologische planten brengen meer sfeer in de slaapkamer

Tweedehands meubelen

Het bed is natuurlijk het belangrijkste meubelstuk in je slaapkamer. Kiezen voor een tweedehands bed, kast of nachtkastje verlaagt je milieu-impact enorm. Wij kozen 5 jaar geleden voor een nieuw bed, omdat we geen lits-jumeaux vonden die voldeed aan onze voorkeuren met grote bed-lades eronder. We hebben gekozen voor een meubelstuk van kwaliteit dat jarenlang meegaat en tijdloos is. Want lang doen met je spullen is de duurzaamste keuze die je hebt.

Lees ook: 10 dingen die je zeker tweedehands vindt

Duurzaam matras, kussens en dekbed

Een goed matras, kussen en dekbed zijn heel belangrijk voor een goede nachtrust en dus voor je gezondheid. De keuze voor deze materialen zijn heel persoonlijk. En de keuzes zijn natuurlijk ook heel afhankelijk van je budget. Kiezen voor een matras, kussen of dekbed van 100% natuurlijk materialen is volgens veel bronnen de meest duurzame keuze. Echter door de hoge aankoopprijs kozen wij 5 jaar geleden voor een matras, kussens en dekbed van synthetische materialen. Wij kozen voor een outlet winkel voor matrassen. Hier worden matrassen verkocht die gebruikt zijn in een showroom of retour zijn gestuurd in een webwinkel. Ze worden gereinigd en hergebruikt; dat maakt het een budgetvriendelijke en duurzame keuze. Zorg er bij de keuze voor een nieuw matras voor dat je oude droog en schoon matras ingeleverd wordt voor recycling bij de milieu-straat.

Tweedehands accessoires

De slaapkamer restylen gaat ook heel gemakkelijk met een paar nieuwe accessoires. Woon-accessoires vind ik vaak bij de plaatselijk kringloopwinkel of op marktplaats. Een andere schilderij aan de muur, een paar vrolijke kussens of een nieuwe plant geven de slaapkamer meteen een andere look en gevoel. Ik gebruikte een lijst die ik al had staan, en maakte van delen van de oude lampekap een nieuwe met geverfde stroken karton. Zo hergebruikte ik alles, en hoefde niets nieuws te kopen voor de make-over.

Na de duurzame make-over van de slaapkamer
Hergebruikte en tweedehands accessoires maken de duurzame make-over compleet

Duurzame make-over slaapkamer

Onze slaapkamer kreeg een frisse nieuwe look met een nieuw kleurtje op de muur, andere accessoires en mooie kamerplanten. De duurzame make-over is helemaal af met het zachte en mooie beter-dan-nieuw dekbedovertrek van Circulair Dreams. Een duurzame make-over van de slaapkamer kan voor elk budget met tweedehands en re-used items en slim hergebruik van je bestaande spullen. Zo maak je een groot verschil maken in de impact van je slaapkamer met kleine aanpassingen.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Circular Dreams.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *