Re-fashion stappenplan: van lange broek naar shorts in 10 minuten

De meeste duurzame kinderkleding is kleding die gedragen wordt. Zeker als je het maximale uit de kleding haalt. Daarom maak ik van kapotte lange broeken korte broeken. Ik ga van lange broek naar shorts in 10 minuten. En ik help je met een stappenplan, zodat het jou ook lukt.

Knieën met gaten

Wie kinderen heeft, weet hoeveel er kapot kan gaan aan kinderkleding. Als moeder van 3 jongens heb ik al eindeloos veel broeken met gaten gezien. Ik repareer ze met een strijklapje of naai er een stuk stof op of achter. Maar als het zonnig weer wordt, dan knip ik de lange broeken liever af. Zo haal ik het maximale uit de kinderkleding. En de kleding wordt gedragen tot het helemaal versleten is. Zo hoef ik minder nieuwe kleding te kopen. Dat is niet alleen een duurzame keuze, maar bespaart me ook goed voor mijn budget!

Lange broeken afknippen

Lange broeken korter maken kan door ze gewoonweg af te knippen. Door het wassen ontstaan rafels bij de kniprand. En als ze dat niet erg vind, is je klus al klaar. Ik maak liever een zoom of omslag bij de kniprand. Zo blijft de broek geschikter voor school of werk, vind ik. En gaat langer mee, want door de rafelranden kan de broek ook té ver kapot gaan.

Stappenplan: van lange broek naar shorts in 10 minuten

Stap 1: afknippen

Begin met (je kind) de lange broek aan te trekken. Op die manier kun je goed zien hoe lang je de korte broek wil hebben. Zet met krijt of wasco een streepje bij de juiste lengte. Trek de broek uit. Meet zo’n 4 cm van de onderkant van het streepje om straks een omslag te maken, en zet een nieuw streepje. Je gaat de broekspijp afknippen bij het laagste streepje. Denk je geen rechte lijn uit de losse pols te knippen, neem dan een liniaal om een volledige streep te trekken over de broekspijp. Trek de lijn evenwijdig met de zoom aan de onderkant van de broek. Knip de broekspijp af met een scherpe (stof)schaar. Vouw de broek dan dubbel en leg de pijpen precies op elkaar. Trek een lijn op de plek waar de eerste kniplijn de tweede pijp raakt. En knip de tweede broekspijp af.

Stap 2: Zigzaggen

De geknipte onderkant van de beide broekspijpen werk ik af met een zigzag-steek. Ook dit voorkomt rafelen. Als je de broek met de hand naait, sla deze stap dan over, want met de hand is dat een heidens karwei. Stel op de naaimachine een zigzagsteek in met een brede steek. Naai kort op de afgeknipte rand van de broek een zigzagsteek rondom de gehele onderkant.

Stap 2 van lange broek naar shorts in 10 minuten

Stap 3: Omslaan en meten

Bepaal of je de zoom aan de binnenkant of buitenkant van de broek wilt hebben. Een zoom aan de binnenkant is dus niet zichtbaar als je de broek draagt. Neem een meetlint of liniaal en meet 1,5 cm vanaf de onderkant van de gezigzagde rand. Zet een streep of houdt je meetlint bij de hand. Vouw de stof om richting de gemeten 1,5cm (denkbeeldige) lijn. Daarna vouw je de stof nogmaals 2,5 cm om. Er zitten nu dus drie lagen stof gevouwen. Zet de omgevouwen rand vast met knopspelden. Dit afspelden doe je helemaal rondom en voor beide broekspijpen.

Stap 4: Naai de omgeslagen rand vast

Dan gaan we de omgeslagen rand vastzetten. Stel je naaimachine in op een rechte steek en leg de broekspijp onder de naald met de naald dicht bij de bovenkant van de omslag. Naai de broekspijp helemaal rond. Zet de draad goed vast door aan het einde even naar achteren te naaien met de knop hiervoor op je naaimachine (check de gebruiksaanwijzing als je niet weet hoe). Gebruik je naald en draad; haal de draad door de naald en maak aan het einde een knoopje. Begin door je naald vanaf de binnenkant van de broekspijp naar buiten te steken. Maak korte steken heen en weer door de hele broekrand om de zoom vast te zetten.

korte broek in 10 minuten stap 4

Van lange broek naar shorts in 10 minuten

Zo heb je in 10 minuten van een lange broek shorts gemaakt! Smaakt het naar meer? Probeer het dan bij meer broeken en haal het maximale uit de kleding die je hebt. Is het gelukt? Deel een foto op je socials @duurzamekeuzes.

Lees ook:

Heb je vragen over het stappenplan of extra tips nodig. Laat hieronder een reactie achter, ik help je graag.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *