VerduurSamen in 12 kleine stapjes

We kunnen niet meer om duurzaamheid heen. Gelukkig kan alles groener en mogen we allemaal meedoen! Weet je niet waar je moet beginnen? Doe één stapje per keer, dan kom je vlot vooruit! Samen met Genoeg Magazine geef ik je de komende maanden tips in De Kleine Stapjes Cursus. En we gaan samen eenvoudige en leuke stappen zetten voor je groenere lifestyle. Aflevering 4: bespaar gas!

Stapje 4: Bespaar gas

Besparen op ons gasgebruik is al maanden in het nieuws. We zijn massaal gaan kijken waar we stappen kunnen zetten nu de prijzen de pan uitrijzen. Daarbij vergeten we vaak dat besparen op gas niet alleen goed is voor het budget. Ook scheelt elke m3 gas die we niet gebruiken in onze CO2 uitstoot. Een dubbele win dus! Met kleine aanpassingen in onze gewoontes kunnen we al vlot besparen op het gas dat we verbruiken.

Bespaar gas door je thermostaat een graad lager te zetten
Bespaar gas door je thermostaat een graad lager te zetten

Hoeveel gas gebruik je?

De start van besparen op gas zit in het meten. Als je weet hoeveel gas je verbruikt, kun je daarna gaan bijhouden wat je bespaart. Noteer elke dag, maar minimaal elke week, je gasverbruik door je meter af te lezen. Of hou het bij via je login of app van je energieleverancier of download een energieverbruik-app. De hoeveelheid gas die je gebruikt hangt van veel dingen af; het huis waar je in woont (klein/groot, oud/nieuw, isolatie), met hoeveel personen je in je huis woont, hoe hoog je verwarming staat en hoe lang je onder de douche gaat. Door regelmatig je gasverbruik bij te houden, zie je gemakkelijk welke piekmomenten je hebt in je gasverbruik en je gemiddeld gasverbruik. Als je weet hoe je gasverbruik eruit ziet, kun je je gedrag en huis makkelijker aanpassen.

De Kleine Stapjes cursus: Bespaar gas
Je gasfornuis zorgt maar voor 5% van je gasgebruik

Gasverbruik

Bij een gemiddeld huishouden komt 75% van het gasverbruik door het verwarmen van de woning. Daarnaast zorgt het opwarmen van water, voornamelijk om te douchen, voor zo’n 20% van je gebruik van gas. En als laatste zorgt koken voor de laatste 5%. Als je dat weet, dan zie je meteen dat je de grootste besparingen kunt bereiken door te beginnen bij je grootste verbruik: besparen op verwarmen bespaart je het meeste gas!

VerduurSamen: Bespaar gas

Om een duurzame stap te maken hoef je niet meteen de verwarming uit te zetten en koud te douchen. Met een aantal aanpassingen in je keuzes en gedrag kom je al een heel eind. Ik zette onze verwarming op 19 graden in plaats van 20 graden. Daarmee bespaar je met de huidige gasprijzen al snel 350 euro per jaar. Ook zetten we de temperatuur van onze CV in de nacht op 15 graden en dat doen we al een uur voordat we naar bed gaan. Dat scheelt een hoop!

Tips voor gas besparing

Wil je graag aanpassingen doen die besparen zonder dat je je gedrag moet aanpassen. Ik geef je tips voor gas besparing met een eenmalige actie:

  • Plak radiatorfolie achter de verwarming zodat je ruimte verwarmt en niet de muur.
  • Zet je CV-ketel op 60 graden in plaats van 80 graden en bespaar zonder te verliezen op comfort. Ik dacht dat dat ingewikkeld was en stelde het steeds uit. Maar uiteindelijk was het in vijf minuutjes gebeurd. De handleiding van jouw CV en hoe je dit doet vind je heel eenvoudig op zetmop60.nl.
  • Stel je slimme thermostaat in om niet te verwarmen als je niet thuis bent, of gebruik je klok-thermostaat om een weekschema aan te houden.
  • Stook alleen in de ruimtes waar je bent. Verwarm geen slaapkamers overdag en vergeet de zolder niet!.
  • Ik neem ’s avonds een dekentje op de bank en draag pantoffels of lekker warme sokken. Als je benen en voeten warm blijven, zit je er toch comfortabel bij als je stil zit. Zo hoeft de verwarming niet hoog en kan voordat we naar bed gaan al omlaag, en zit ik er toch fijn warm bij.

Lees ook: De beste tips om gas te besparen in huis

Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes

Bekijk alle afleveringen van de Cursus VerduurSamen in 12 Kleine Stapjes:

Deze cursus is een samenwerking tussen Duurzamekeuzes.com en Genoeg Magazine en is kosteloos te volgen. Wil je geen aflevering missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Genoeg en DuurzameKeuzes.

Volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter

Lees ook...