Duurzame & budget meivakantie tips

Lente is mijn favoriete seizoen. En eropuit gaan met mijn gezin doe ik erg graag. Daarom gaan we in de meivakantie gezellig tripjes maken en leuke activiteiten te doen. Maar we kiezen niet voor verre (vlieg)vakanties of dure pretparken. Lees met me mee voor duurzame en budget vriendelijke meivakantie tips mét en zonder kinderen.

Ga naar buiten met je favoriete boek

Vakantie is om te relaxen en tijd te nemen voor jezelf. Ik vind het heerlijk om lekker buiten op ons terras te zitten met een fijn boek. Heb je geen tuin? Maak het gezellig op je balkon of kies een fijn bankje in het park in de zon. Ik leen graag boeken van de bibliotheek. Voor kinderen tot en met 18 jaar is een bibliotheek-abonnement zelfs helemaal gratis. En met de Online Bibliotheek app voor Android of Apple luister te met een bieb-abonnement ook gratis naar luisterboeken of lees je een e-book.

Ga bloemen plukken

Vanaf eind april en begin mei kun je bij zelfpluktuinen terecht voor de prachtigste bloemen van het seizoen. Zelf bloemen plukken is een leuke activiteit voor het alle leeftijden. Zelfpluktuinen voor bloemen vind je bijvoorbeeld in Amstelveen, Bakkum, Molenhoek (bij Nijmegen), La Fleur zit in Bergen op Zoom, ’s Heer Hendrikskinderen, Noordgouwe, Steenbergen, Sint Gillis-waas (B), Serooskerke. En je neemt je zelfgemaakte boeket mee naar huis om daar van de genieten! Meer pluktuinen vind je op Pluktuinen.nl.

Meivakantie speelbos

Speelbos en natuur

Klimmen, klauteren, ravotten en lekker vies worden kan natuurlijk in je eigen tuin. Maar in de natuur zijn er op veel plekken ingerichte speelbossen en Oerrr van Natuurmonumenten heeft op veel plekken in Nederland mooie speelnatuur ingericht. Speelnatuur en speelbossen zijn vaak gratis of voor een donatie of kleine bedrag te bezoeken. Zo kun je op avontuur in belevenissenbos Lelystad, de Heksenberg in Oosterhout, Herperduin bij Oss, Nieuw Wulven in Houten, Waarderhout in Heerhugowaard, en je vind er nog veel meer bij Staatsbosbeheer.

Ga naar de speeltuin

Naar speelbossen en speelnatuur zijn er ook heel veel speeltuinen in Nederland. Al zijn deze meestal niet gratis te bezoeken, maar ze zijn vaak budgetvriendelijker dan bijvoorbeeld een pretpark. Onze jongens zijn dol op speeltuin Elckerlyc in Oss. Andere leuke speeltuinen: Linnaeushof in Bennebroek, Oud Valkeveen in Naarden, Plaswijckpark in Rotterdam, Nienoord in Leek, Megapret in Lievelde, Flierefluiter in Raalte, Sybrandy’s in Oudemirdum, Binnenmaas in Mijnsheerenland, Sint Vitusholt in Winschoten.

Maak je eigen siroop

Lekker buiten genieten van de zon is zeker zo lekker met een heerlijk koel glas drinken erbij. En het meest geniet ik vaak van een glas met zelfgemaakte siroop. Probeer mijn recept met citroen en gember, of maak bijvoorbeeld siroop van aardbei en rabarber, of van kruiden zoals munt.

Citroen gember siroop zelfgemaakt

Lammetjes kijken

Eind april en begin mei kun je op je lokale kinderboerderij, een schaapskooi of boerderij in de buurt jonge lammetjes kijken. Lekker wollebolletjes kijken en aaien hoort echt helemaal bij de lente.

Ga bloesem spotten in de meivakantie

Bloesem en bloemen spotten

April en mei zijn de ideale maanden om bloesem en bloemen te spotten op verschillende plekken in Nederland. Vooral in gebieden waar fruit geteeld wordt kun je fietsen en wandelen tussen rijen vol bomen vol bloesem. Het Amsterdams Bos is inmiddels internationaal bekend om de roze bloemetjes. Maar op veel andere plekken in Nederland kun je tussen bloesem wandelen, fietsen of rijden zoals in de Betuwe, bij Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, Zuid-Limburg en Zuid-Beveland. Zie je liever andere bloemen, fiets dan de bollenroute bij Hillegom of ga naar het Tulpenfestival in de Noordoostpolder.

Buiten eten, picknicken en BBQ

Natuurlijk kun je lekker flaneren en hangen op het terras. Maar pak je eigen lunch of brunch, of bak je eigen high tea om lekker in je eigen tuin te smikkelen. Ga picknicken aan het strand, in het bos of in het park. Of plan een BBQ met vrienden of familie. Vakantie is het ideale moment om eens uitgebreid te koken en genieten van nieuwe smaken en de zon!

Recept-tips voor high tea of picknick:
Plantaardige kwarktaart met aardbeien
Rabarbertaart met zanddeeg
Burrito met paprika, courgette en zwarte bonen
Broodje pulled jackfruit met coleslaw

Kamperen in de tuin

Is het mooi weer? Dan is buiten slapen onder de sterren een fijne activiteit voor in de meivakantie. Of ieder minder avontuurlijk; ga kamperen in je eigen achtertuin. Zet je tent op, of leen een tent van een vriend of familielid om te slapen op je eigen terrein.

Knutselen

Lekker knutselen is altijd fijn om te doen, met of zonder kinderen. Voor mijzelf is Pinterest altijd een grote bron van inspiratie. Ik hou ervan om te knutselen met materialen die er al zijn, zoals een kartonnen doos, een oud tijdschrift of boek of een eierdoos. Daarmee maak je heel gemakkelijk de leukste dingen. Bekijk mijn lente knutsels en Koningsdag knutsels als inspiratie.

Blotevoetenpad is een duurzaam en budget meivakantie tip

Blotevoetenpad

Een blotevoetenpad is een wandelpad waarbij je op blote voeten loopt over verschillende ondergronden, zoals gras, zand, modder, en steentjes. Het prikkelt je zintuigen en is een leuke activiteit voor jong en oud en brengt je dichter bij de natuur. Een paar van de leukste blotevoetenpaden van Nederland volgens mijn volgers: Blotevoetenpark in Brunssum, A.Vogel tuinen in ’t Harde, Christoffelhoeve in Elzendorp, Erve Brooks in Gelselaar, Toon Kortoomspark in Deurne, BijBuitenpost in Twello, DeGouweStek in Bovenkarspel, Landwinkel Valenkamp in Rosmalen en Zutendaal in België.

Duurzame & budget meivakantie tips

Deze meivakantie gaan we leuke budget en duurzame activiteiten doen. Of het regent of de zon schijnt; wij gaan lekker genieten van samen zijn en samen herinneringen maken. Wat ga jij doen deze meivakantie? Heb je nog tips? Deel ze hieronder in een reactie.

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Meer duurzame uitjes en vakantietips: