Uit in Nederland: onze favo musea met kinderen

We gaan er graag met de kinderen op uit. En museumbezoek is altijd een populaire dag weg in huize DuurzameKeuzes. Alle gezinsleden vinden het heerlijk om nieuwe dingen te zien, ontdekkingen te doen, te leren en te ervaren. Gelukkig heeft Nederland tientallen musea, zodat je naar hartenlust kunt kiezen uit de fijnste dagjes weg. Ik deel graag onze favoriete musea met kinderen in Nederland met je.

Museumkaart

Eén van de leukste belevenis cadeau’s die we de kinderen, en onszelf, de laatste jaren cadeau hebben gedaan is een museumkaart. Doordat we een museumkaart hebben, gaan we vaker en vlotter naar een museum dan eerst. Een uurtje te overbruggen in een stad? Dan duiken we even een museum in! Vroeg klaar bij een sportwedstrijd; een museum geeft altijd plezier! Een druilerige zaterdag; vooruit laten we naar het museum gaan.

Onze favo musea met kinderen

Nemo

Een wetenschapsmuseum vinden we alle vijf een feestje. Nieuwe dingen leren, moeilijke dingen uitvogelen en lekker overal aan mogen komen zijn favoriet. Misschien is het genetische aanleg bij mijn man en kinderen met een schoonvader die Natuurkunde leraar is, maar je kunt ze niet blijer maken dan met proefjes, testjes en experimenten. Nemo in Amsterdam staat daarom garant voor een geweldige dag uit. Het museum is op loopafstand van Centraal Station Amsterdam, wat het een ideaal uitje maakt voor een dagje met de trein.

Een van onze favoriete musea is wetenscahpsmuseum Nemo
Museum Naturalis blijft boeien

Naturalis

Vanaf de allereerste keer dat ik in Naturalis kwam werd ik betoverd door de prachtige collecties, de verhalen die ze vertellen en de wonderen van de natuur. De jongens hollen elke keer weer naar de Trix, de tyrannosaurus rex, en de andere dinosaurus skeletten. Maar ook de opgezette dieren, de laden vol insecten en andere dieren, de verhalen over de geschiedenis van de aarde en biodiversiteit blijven boeien.

Discovery Museum

In Kerkrade vind je nog een wetenschapsmuseum, waar je zeker weten een hele dag je ogen uitkijkt. Discovery is een echt ontdek museum, waar je wordt uitgenodigd om te kijken, voelen, ruiken, proeven en zelf uitproberen. En intussen verwonder je je en leer je nieuwe dingen over de aarde, wetenschap en techniek.

Discovery Museum is een van de favo musea met kinderen

Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is niet alleen een belevenis voor iedereen die dol is op treinen en treinreizen. Het museum biedt voor alle leeftijden wat wils met geschiedenis, weetjes, proefjes, spannende interactieve attracties en genoeg te zien voor een hele dag plezier.

Natuurmuseum Brabant

Tegenover station Tilburg zit het Natuurmuseum Brabant. Niet alleen leer je over dieren, natuur en biodiversiteit in Brabant en Nederland. Maar voor de kleinsten is er een afdeling met Max Velthuijs’ Kikker en zijn vriendjes. En kun je op ontdekkingsreis in het interactieve Bos, wat mee verandert met de seizoenen. Met grotere kinderen sla je ook beter niet de onderzoeksafdeling OO-zone over. Als een echte onderzoeker kun je op avontuur door het depot van het museum om te ontdekken over dieren, planten en andere natuurverschijnselen.

Prehistorisch dorp in Eindhoven brengt de geschiedenis tot leven

Prehistorisch dorp

In het Prehistorisch Dorp in Eindhoven kun je je onderdompelen in de geschiedenis. Dwaal door de steentijd, verwonder je in de ijzertijd en ontdek nieuwe dingen in de Middeleeuwen. Vooral in de schoolvakanties is het dubbel pret om naar dit museum te gaan. Want dan zijn er extra veel vrijwilligers, die verkleed rondlopen, leuke activiteiten doen en demonstraties van vuur maken, ijzer smeden, weven en boogschieten.

Kasteel Helmond

Ook in Kasteel Helmond kun je snuiven aan vroeger tijden. De tijd van ridders herleeft in een interactieve tentoonstelling waar kinderen verkleed als ridder of prins(es) van alles kunnen beleven. Ook de audiovisuele tour over de zolder, over de brand in kasteel Helmond, moet je met wat grotere kinderen zeker niet overslaan.

kasteel helmond is een tof museum

Maritiem museum Rotterdam

Als voormalig zeemansvrouw sla ik een Maritiem Museum natuurlijk niet over. Het Maritiem Museum Amsterdam is de moeite waard. Maar onze favoriet is het Maritiem Museum in Rotterdam. Dat komt vooral door de super leuke interactieve tentoonstellingen voor kinderen, waar ze kunnen spelen en ontdekken over varen en havens bij Professor Plons.

Rijksmuseum

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het Rijksmuseum in Amsterdam. En alleen al voor de vaste collecties is dat enorm de moeite waard. Vergaap je samen aan de Nachtwacht en sla het Meisje met de parel niet over. Maar hou vooral ook de tijdelijke tentoonstellingen in de gaten. Voor kinderen zijn er knutsel- en kunstzinnige activiteiten rondom tentoonstellingen, waardoor ze op een speelse en leuke manier anders leren kijken, zich inleven in kunst en zelfs mooie dingen kunnen maken.

Kunsthal

Vaak merk ik dat er gedacht wordt dat moderne kunst niet voor kinderen is. Maar wij hebben ontdekt dat kinderen juist vanuit een bijzonder perspectief kijken naar kunstwerken. De Kunsthal Rotterdam heeft ook altijd een of meerdere tentoonstellingen speciaal voor kinderen, of waar kinderen zichzelf zeker een paar uur vermaken. Omdat het museum geen vaste collecties heeft is het altijd een verrassing wat er te zien is. Kijk vooral vooraf welke tentoonstellingen het museum nu voor je in petto heeft op de website.

Oyfo techniekmuseum is een van onze favo musea

Oyfo techniekmuseum

Inmiddels is wel duidelijk dat ons gezin dol is op alle wetenschaps- en techniekmusea. Zo kwamen we ook bij Oyfo Techniekmuseum in Hengelo terecht. Dit soort musea, waar je overal aan mag komen, alles mag uitproberen en je ogen uitkijkt blijft een magische aantrekkingskracht op me hebben. Van stoommachines tot moderne snufjes, Oyfo laat het allemaal zien en neemt je mee in hoe technologie de mens kan helpen.

Kinderboekenmuseum

Onze jongens zijn dol op lezen. Maar ook als je kind niet perse een boekenwurm is, is het Kinderboekenmuseum in Den Haag een echte aanrader. De kleinste kinderen kunnen naar hartenlust spelen bij Rupsje Nooitgenoeg, Lars de kleine IJsbeer, Kikker, Elmer de kleurenolifant en nog veel meer helden uit kinderboeken. En grotere kinderen kunnen op avontuur in Papiria om de boeken veelvraat te verslaan!

Favo museum kinderboekenmuseum is leuk voor jong en oud

Onze favo musea met kinderen in Nederland

Deze musea hebben we allemaal al een of meerdere keren bezocht en maakte ons fan. Onze favo musea met kinderen zijn leuk voor jong en oud. Maar Nederland heeft werkelijk voor elk weekend van het jaar een leuk museum om te bezoeken. Laat je inspireren en ga erop uit om de schatten van de Nederlandse musea te ontdekken. Of je nu van geschiedenis, techniek, natuur of kunst houdt; je haalt je hart op in Nederlandse musea.

Lees ook:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

2 antwoorden
 1. Ans van den Broek
  Ans van den Broek zegt:

  Wat een leuke tips om musea te bezoeken met kinderen. Een aantal ken ik goed en die je noemt zijn heel leuk om met kinderen naar toe te gaan. soms moet je gewoon ook een kind(eren) meenemen om zelf ook zo te genieten.

  Beantwoorden
 2. Melanie
  Melanie zegt:

  Leuke musea, de meeste ken ik, alleen Oyfo niet, maar die is voor ons ook nogal uit de richting. Nog een tip van mij uit: Geofort. Heb zo maar het idee dat jullie dat ook erg zouden kunnen waarderen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *