Tips voor een low impact Sinterklaas feest

Tips voor een low impact Sinterklaas feest
Tips voor een low impact Sinterklaas feest

Sinterklaas vind ik het leukste feest van het jaar. De gezelligheid, de spanning, de cadeautjes, het enthousiasme; ik kan er zo van genieten. Tegelijk kan het Sinterklaas feest een enorme voetafdruk hebben: de spullen die je koopt dragen daarbij. Met mijn tips lukt het jou ook een low impact Sinterklaas feest te hebben!

Low impact Sinterklaas

Toen ik ging nadenken over de impact die ik als consument heb op de wereld, ging ik ook anders denken over het vieren van feestdagen als Sinterklaas. De overvloedige marketing, de drang en dwang naar meer en meer kopen, en de wegwerpcultuur die daarbij hoort. De schoenkadootjes die na een enkele keer spelen al kapot zijn; het gooien met pepernoten die vervolgens vertrapt worden op de grond en de totale overdaad aan cadeautjes, het begon me steeds meer tegen te staan. Gelukkig kan het ook anders. Ik neem je mee naar hoe ik probeer Sinterklaas te vieren met minder impact.

Tips voor een low impact Sinterklaas feest | Duurzamekeuzes.com
Sinterklaas

1 Minder cadeautjes

Voor de meeste kinderen, en waarschijnlijk ook voor volwassenen, lijkt 5 december tegenwoordig te gaan om cadeautjes. En natuurlijk het liefst zoveel mogelijk en zo duur mogelijk! Daar heb ik dus helemaal geen zin in. En ik merkte ook dat het enthousiasme over de kadootjes afnam, naarmate er meer waren. Het leek bijna meer te gaan over het uitpakken, dan over wat de jongens kregen. Daarom heb ik sinds een paar jaar een maximaal aantal cadeautjes bepaald: 4 stuks per kind. Dat geeft enorm veel rust, is ook nog eens fijner voor ons budget, en het zorgt ervoor dat we minder spullen kopen. Dat is dus ook goed voor onze voetafdruk.

2 Tweedehands

Naast minder cadeautjes kies ik ook vooral voor tweedehands aankopen. De meeste cadeautjes die onze jongens krijgen scoor ik tweedehands via lokale FB groepen, RecycleSint of Marktplaats. Tweedehands aankopen zijn veel beter voor het milieu. En daarnaast zijn ze natuurlijk ook goedkoper, zeker als ik ze geruild heb via een initiatief als RecycleSint. Ik laat me door de lagere kosten niet in de verleiding brengen meer cadeau’s te kopen; ik hou vast aan mijn maximum van 4 stuks.

Lees ook: Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

RecycleSint Uden in het Brabants Dagblad
RecycleSint Uden in het Brabants Dagblad

3 Duurzame cadeau’s

Naast tweedehands cadeau’s kies ik ook voor duurzame cadeaus’. Mijn (schoon)ouders vieren samen met ons Sinterklaas, en ook voor hen zit er iets leuks in de zak van Sinterklaas. Ik kies dan graag voor een activiteit als cadeau, en geef ze een theaterbon, concertbon of cadeaukaart voor hun favoriete restaurant. Of ik ga voor een duurzaam product, zoals biologische en natuurlijke verzorgingsproducten of luxe lekkernijen, zoals bonbons.

Als ik kies voor nieuwe spullen, kies ik zeker voor een duurzaam product. Duurzaam betekent voor mij dat het cadeau lang mee gaat, zoals speelgoed als lego. Daarnaast kies ik ook voor duurzame merken, die aandacht hebben voor de aarde, mensen en dieren.

4 Plantaardig lekkers

Wat Sinterklaas ook tot een heerlijk feest maakt, is natuurlijk het snoepgoed. Pepernoten, suikergoed, chocoladeletters en marsepein vinden we hier in huis allemaal heerlijk. Kiezen voor plantaardig snoepgoed en chocolademelk zorgt voor een veel lagere klimaatimpact. Ik bak zelf plantaardige kruidnoten. Maar er zijn ook heel veel varianten te koop in de supermarkt. Ik probeer te kiezen voor biologische, fairtrade en plantaardige alternatieven in de supermarkt of speciaalzaak.

5 Knutsel je eigen versiering

Zoals bij veel feestdagen kun je het tegenwoordig helemaal los gaan met versieringen. De winkels liggen vol met slingers, balonnen, raamstickers en tafelkleden die je speciaal voor Sinterklaas kunt aanschaffen. Ik kies er voor om de versiering die ik heb jaarlijks te hergebruiken. Voordat ik actief bezig was met duurzaamheid kocht ik een plastic slinger. Die hangt er nu elk jaar.

Daarnaast vind ik het gezellig om samen met de jongens in de weken voor Sinterklaas leuke dingen te knutselen. We maken leuke versieringen van toiletrolletjes en dozen bijvoorbeeld. Het hergebruiken van materialen in je huis maakt het een low impact feestknutsel.

6 Geen eenmalig inpakpapier

Natuurlijk is een mooi ingepakt cadeau de helft van de lol. Maar dat papiertje belandt direct na het uitpakken in het oud papier. En als het inpakmateriaal folie bevat, moet het zelfs bij het restafval. Zonde natuurlijk! Er zijn gelukkig veel alternatieven. Je kunt inpakpapier natuurlijk hergebruiken, mits het netjes is uitgepakt. Ook kun je een cadeau inpakken in een stukje behang, kranten, kindertekeningen, mooie pagina’s uit tijdschriften, pagina’s van een kalender, hergebruikte cadeautasje of kraftpapier, wat je nog hebt liggen. Zelf heb ik ook kadozakjes gemaakt die ik telkens opnieuw gebruik.

DIY: Herbruikbaar kadozakje
DIY: Herbruikbaar kadozakje

Tips voor een low impact Sinterklaas feest

Dit waren mijn tips voor een low impact Sinterklaas feest. Ik hoop dat het je helpt duurzame keuzes te maken voor 5 december. Welke tips ga jij toepassen? En doe je zelf nog dingen die ik vergeten ben te noemen?

Laat een reactie achter