Waarom ik in september al begin met Sinterklaas aankopen – en jij dat ook zou moeten doen

Zodra de zomervakantie voorbij is, begin ik al na te denken over mijn Sinterklaas aankopen. Het heeft namelijk heel veel voordelen om zo vroeg te beginnen. Lees waarom ik in september al begin met Sinterklaas aankopen.

Duurzame Sint

Mijn belangrijkste reden om vroeg te beginnen met Sinterklaas inkopen is duurzaamheid. De laatste jaren proberen we steeds duurzamer te leven met ons gezin. Minder consumeren hoort daarbij. Spullen bepalen namelijk het grootste deel van de CO2 voetafdruk van een gemiddeld Nederland gezin, zo rekende Babette Porcelijn uit in De Verborgen Impact. En we verkleinen relatief gemakkelijk onze CO2 voetafdruk door bewuster en minder te consumeren en bij voorkeur tweedehands te kopen. Maar daarvoor is het wel belangrijk om op tijd te beginnen met nadenken over december. Juist tijdnood zorgt voor impulsaankopen. En slechte voorbereiding zorgt voor last-minute bestellingen bij Bol of Amazon met flitsbezorging. Dat zijn helaas niet de beste beslissingen voor het milieu. Klinkt het lastig? Niet nodig; ik help je hieronder op weg met pro-tips!

Verlanglijstjes

Sinds een paar jaar krijgen de jongens op 5 december 4 cadeaus. Ik hou daarbij de SINT-methode van Heerlijk Minimaliseren aan. Met de SINT-methode geef je 4 cadeaus: iets om te lezen, iets wat ze heel graag willen, iets wat ze nodig hebben en iets om aan te trekken. Ik heb gemerkt dat minder cadeaus betekent dat je kinderen meer aandacht en waardering hebben voor wat ze krijgen. En met deze methode kan ik heel gericht gaan zoeken naar cadeaus. Het hele jaar hou ik een verlanglijstje bij in mijn telefoon voor elk kind. Als de kinderen iets graag willen, nodig hebben of ik iets tegenkom wat me erg aanspreekt, dan koop ik het niet direct. Ik schrijf het op het verlanglijstje. Dat lijstje hoef ik september alleen maar erbij te pakken om op cadeautjesjacht te gaan.

Waarom ik in september al begin met Sinterklaas aankopen

Duurzame Sint

Mijn belangrijkste reden om in september al te beginnen met Sinterklaas aankopen is dat het ons Sint feest duurzamer maakt. Door op tijd te beginnen kies ik bewuster en heb ik alle tijd om te zoeken naar mooie tweedehands pareltjes. Minder spullen kopen en tweedehands cadeaus zijn duurzame keuzes. Zo heeft kringloop winkelketen Het Goed eens berekend dat je met elke kilogram tweedehands spullen je ook één kilogram CO2 bespaart! Dat telt lekker op.

Waarom ik in september begin met Sinterklaas aankopen

Stop impuls-aankopen

Als je op tijd begint met het kopen van cadeaus, kun je beter nadenken wat je kind leuk vind en nodig heeft. Wil je zoon of dochter een aanvulling op een bestaande set speelgoed? Is er behoefte aan iets helemaal nieuws en wat dan? Is er een groot cadeau wat bovenaan het lijstje staat? Ik probeer goed stil te staan bij de wensen van onze jongens, maar ook bij wat nuttig is en wat ik in huis wil halen. Zo zitten we niet met een huis vol troep, waar de kinderen niet mee spelen, als december voorbij is.

Leukere passende cadeaus

Een cadeau kopen wat helemaal bij je kinderen past levert op de lange termijn veel meer speelplezier op. Vaak is het cadeau wat in een opwelling is gekocht, toch niet helemaal wat een kind leuk vind. Of nog erger; het cadeau is helaas van een lage kwaliteit, waardoor het al vlot kapot gaat. Gevolg: kind verdrietig en weer iets op de groeiende afvalberg. Op tijd beginnen met nadenken over wat je wil geven en de tijd nemen om te zoeken zorgt ervoor dat je leukere cadeaus vind, die precies passen bij wat je kind leuk vindt en waar het graag mee speelt voor een langere periode.

Bespaar geld

Omdat ik de tijd neem op zoek te gaan naar tweedehands cadeautjes, bespaar ik veel geld. Ik kan zoeken naar mooie spullen op Marktplaats en Facebook groepen zonder haast. Ik bepaal vooraf welk budget ik wil uitgeven. Omdat ik tijd heb om uit te zoeken wat een cadeau nieuw zou kosten kan ik gericht bieden op Marktplaats en verkoopgroepen. Zo betaal ik vaak een fractie van de nieuwwaarde van een cadeau en bespaar veel geld.

Geen stress

Om me heen zie ik de stress richting december vaak toenemen. Niet alleen bij kinderen om het grote Sinterklaas-feest. Maar ook bij ouders merk ik dat er druk ligt op het kopen van het perfecte cadeau voor een kind. Door op tijd te beginnen met nadenken over wat je wil kopen voor je kind is er geen stress meer in november en december. Omdat ik op tijd begin, heb ik tegen de tijd dat de stoomboot aankomt, meestal alles al klaar staan. Zo kan ik veel meer genieten wat alle gezelligheid en met leuke spanning richting 5 december.

Waarom ik in september begin met Sinterklaas aankopen

Je geld gaat niet naar miljonairs

Op tijd beginnen, geeft me de kans om tweedehands te kopen. Dat heeft ook als voordeel dat je geld niet naar de miljonairs achter grote speelgoedketens gaat. Je koopt de spullen, die een ander graag verkoopt en niet nodig heeft. Daarom gaat je geld naar iemand binnen je eigen stad of regio, die het goed kan gebruiken.

Kijk uit voor het rebound effect

Er is een nadeel van vroeg beginnen dat ik ook even wil noemen. Laat je niet verleiden om cadeaus te blijven kopen, omdat het nog geen 5 december is. En hou je aan de verlanglijstjes. Ook als je geld bespaart door tweedehands te kopen, geef het extra budget dan niet uit aan meer cadeaus. Het rebound effect van besparen kan zijn dat je meer gaat kopen, omdat het goedkoop was. Zo ben je uiteindelijk nog niet duurzaam bezig.

Waarom ik in september al begin met Sinterklaas aankopen

Beginnen in september maakt het makkelijker een duurzamer Sinterklaas feest te vieren. Niet alleen helpt vroeg beginnen met duurzaam te kopen, passende cadeaus vinden en zorgt het voor minder stress. Ook bespaart het veel geld om op tijd te beginnen. Wanneer start jij met je Sint aankopen?

Meer Sint tips?