Duurzame cadeau-tips voor een groene december

December komt er weer aan met een traditie van cadeautjes geven. Maar wat geef je nu aan je duurzame partner, groene vriend(in) of milieuvriendelijke buurman? Don’t worry! Ik help je op weg met leuke duurzame cadeau-tips voor een groene december.

Duurzame cadeau-tips voor een groene december

Geef tijd en aandacht

Geen cadeau geven is natuurlijk het meest duurzaam. Maar geven blijft fijn! Wat ik het meest waardevolle cadeau vind om te geven is tijd. Nee, geen horloge of klok. Ga samen met de ontvanger iets leuks doen. Geef aandacht aan wat je partner, familielid, vriend of kind graag doet, en kies ervoor het eens samen te doen. Denk aan een wandeling in een natuurgebied is, waar je nooit samen bent geweest. Een middag samen (vegan) koekjes of taart bakken in je eigen keuken. Of geef een ervaring buitenshuis zoals een avondje bioscoop, high tea, concert of doe samen een ‘groene’ workshop, zoals wildplukken of moestuinieren. Geef je graag een mooie kaart met je belevenis, kijk dan bij Wedunia voor een mooie manier om te geven. Voor inspiratie en hulp bij je alternatief cadeau ga je naar AnderCadeau.

Lees ook:

Kies tweedehands

Geef je liever iets tastbaars, dan is het duurzaam om iets te geven wat al bestaat. Het fijnste is natuurlijk als je het verlanglijstje van de ontvanger kent, want dan kun je gericht op zoek naar het gewenste cadeau. Door mijn zoektochten naar tweedehands cadeautjes heb ik ontdekt dat bijna alles wel tweedehands te vinden is. Met wat extra zoektijd vind je de mooiste tweedehands parels. Mooie tweedehands vondsten van afgelopen decembers: lego paketten voor de jongens, koptelefoon voor mijn man de muziekliefhebber, bordspellen, boeken, zo-goed-als-nieuwe step, en (kook)boeken.

Lees ook: Hoe vind je gemakkelijk tweedehands cadeautjes?

De leukste tweedehands cadeautjes voor een 6-jarige
Tweedehands cadeautjes zijn bij ons heel gewoon

Zerowaste cadeaus

Heeft de ontvanger geen duurzame lifestyle, maar staat die wel open voor wat afvalbesparing? Denk eens aan een herbruikbare koffiebeker, geïsoleerde Dopper, of waterfles. Voor de keuken kun je sowieso veel leuks geven, wat ook nog eens afval voorkomt. Denk aan chique servetten (nooit meer wegwerp!), een herbruikbare siliconen bakmat (bakpapier is niet meer nodig), of een uitwisbaar notitieboek of een plasticvrije cadeauset voor de badkamer. Niet alleen een leuk cadeau, maar het zorgt ook voor een hoop minder afval bij de ontvanger. En misschien niet zo sexy, maar persoonlijk zou ik heel blij zijn met menstruatieondergoed van Snuggs; afvalvrije menstruatie én heel comfortabel.

Cadeaus die op gaan

Cadeaus die ‘op’ gaan vallen vaak in de smaak. Denk eens aan lekkere losse thee zoals van Wilderland, gemberdrank van GNGR (10% korting met de code DUURZAMKEUZES10), een heerlijk ruikende zeep, bruisballen voor in bad. Of denk aan een zelfgemaakte jam of granola. Als je zelf iets maakt is het cadeau nog persoonlijker. Hoe leuk is het om op die manier extra aandacht te geven aan de ontvanger!

Kerst granola als cadeautje
Kerst granola als cadeautje

Geef een (kook)boek

Wil je de ontvanger van het cadeau inspireren? Denk eens aan een boek met een duurzaam onderwerp of een leuk vega(n) kookboek. Bekijk mijn tips:

duurzame boekentips: groene must-reads
De Verborgen Impact is mijn duurzame ‘bijbel’

Geef aan een goed doel

Een donatie is een geweldig en duurzaam cadeau. Zeker als je iets wil geven aan iemand die alles al heeft?! Ik zet wat leuke, mooie en vooral duurzame donatie cadeaus op een rijtje:

  • Treesforall: geef een mooi cadeau en compenseer CO2 uitstoot
  • Landvanons: koop een stukje Nederland en geef het cadeau. Draag bij aan biodiversiteit, biologische landbouw en natuurherstel.
  • JustDiggit: ga klimaatverandering tegen door meer groen in Afrika
  • Oxfam Novib: geef een symbolisch cadeau en steun projecten wereldwijd
  • Niks van Greenpeace: koop niks en bescherm de aarde

Duurzame cadeau-tips voor een groene december

Met deze duurzame cadeautips kun je echt een impact maken bij de ontvanger. Zo voelt een cadeautje geven extra goed. En naast cadeaus om te geven is het altijd ook een goed idee om groene cadeaus op je eigen verlanglijstje te zetten. Of kies een ervaring samen met de ontvanger. Dit jaar staat een workshop met mijn zussen op mijn verlanglijst. Ik ben heel benieuwd welk duurzaam cadeau Sint of de Kerstman jou brengt deze groene december.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets koopt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding, maar jij betaalt niets extra.

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter

Lees ook...