Plantaardig en kidsproof kerstmenu

Ook met kerstmis kook ik graag een heerlijke plantaardig diner. Natuurlijk moet dat een feestelijke maaltijd zijn waar zowel de volwassenen als de kinderen van genieten. Mijn plantaardig en kidsproof kerstmenu deel ik graag met jullie. De recepten zijn van tevoren voor te bereiden en hiermee kun je lekker duurzaam genieten.

Plantaardig kerstmenu

Kerstmis gaat bij mij vooral om samen zijn met familie, gezelligheid en lekker eten. Bij jou ook? En ben jij al begonnen om je kerstmenu te plannen? Ik kies met kerstmis graag voor een speciaal feestelijk menu. Maar wel graag met zorg voor de aarde en al haar bewoners. Een duurzaam kerstmenu moet in mijn ogen daarom plantaardig zijn. Want minder dierlijke producten eten is een duurzame keuze.

Lees ook: Hoe ik stopte met vlees eten

Plantaardig en kidsproof kerstmenu

Wat is er fijner dan een kerstmenu, waar zowel volwassenen als de kinderen lekker van snoepen. Er kan niets de sfeer zo bederven als mokkende kinderen, toch? Dit plantaardige kerstmenu is lekker voor kinderen en volwassenen. En denk je dat ze een gerecht toch niet lusten? Maak het jezelf gemakkelijk en kies iets dat ze zeker lusten!

Bekijk ook:
– het plantaardige kerstmenu 2021
– Kersttafel feestelijk en duurzaam dekken

Een feestelijk gedekte tafel met kerstmis is altijd deel van de gezelligheid
Een feestelijk gedekte tafel met kerstmis is altijd deel van de gezelligheid

Voorgerecht: hartige tompouce met pompoen en paddestoelen

Deze hartige tompouce met pompoen en beukenzwammetjes is heel eenvoudig te maken. Maar hij steelt zeker de show. En ook kinderen snoepen van de zoetige pompoenpuree met de hartige paddestoelen.

hartige tompouce met pompoen en beukenzwammetjes
hartige tompouce met pompoen en beukenzwammetjes

Lees ook: Duurzame kerst: adopteer een kerstboom

Tussengerecht: roze bietensoep

Bietensoep vind ik er altijd zo feestelijk uitzien. Heerlijk roze en met de zoete smaak van aardse bieten. Daarvoor pureer ik de bietensoep wel van tevoren, omdat ik het er wat luxer uit vind zien voor kerst. Ik garneer met plantaardige crème fraîche en peterselie. Voor (kleine) kinderen laat ik ook dit tussengerecht meestal weg, of ik kies voor een heel klein kommetje soep. Zo hebben ze hun buik niet al vol gegeten, voordat het hoofdgerecht volgt.

Plantaardig en kidsproof kerstmenu bietensoep
Bietensoep staat heel feestelijk op je kersttafel

Hoofdgerecht: feestelijke bloemkool in bladerdeeg

Als hoofdgerecht zet ik graag een mooie schotel op tafel. Daarnaast serveer ik dan nog warme groenten, salade, frites of andere gebakken aardappelen. Deze kerst maak ik feestelijke bloemkool in bladerdeeg. Het smaakt heerlijk en het ziet er ook nog erg mooi uit wanneer je het serveert.

Recept: Bloemkool in bladerdeeg
Recept: Bloemkool in bladerdeeg

Houdt je kind écht niet van bietjes? Maak dan heerlijke pasta met spinazie-pesto en courgette.

Dessert: stoofperen kruimel

Deze stoofperen kruimel als dessert valt zeker in de smaak bij jong en oud. Dit is een heerlijke zoete plantaardige afsluiter van je kidsproof kerstmenu.

Stoofperen kruimel met pecannoten
Stoofperen kruimel met pecannoten

Lees verder: Derde kerstdag: wat doe je met kerst kliekjes?

Vegan en kidsproof kerstmenu

Door te kiezen voor een vegan kerstmenu maak ik een duurzame keuze. En het fijne is dat de kinderen gewoon kunnen mee eten met dit vegan kidsproof kerstmenu. Voor de meest duurzame kerstmaaltijd zorg je ervoor dat je geen overvloed aan eten in huis gaat halen. Maak gepaste porties, zodat je geen eten hoeft weg te gooien. En heb je toch restjes over: maak er dan een feestelijke derde (of vierde?) kerstdag van met alle kliekjes.

Lees ook: Tips tegen voedselverspilling

Ik wens je hele fijne feestdagen, en eet smakelijk!

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg ook op Instagram volg je me voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Header foto door Libby Penner via Unsplash

Laat een reactie achter

Lees ook...