Duurzame en budget kerstvakantie tips

Ik hou enorm van de gezelligheid met familie tijdens de kerstdagen. Tijdens de kerstvakantie gaan we er graag op uit. Maar we kiezen niet voor trips voor kerstshoppen of dure uitjes. Ik geef je tips voor duurzame budget kerstvakantie uitjes .

Uiteraard kun je in de kerstvakantie helemaal los gaan met kerstmarkten, waar je kunt eten en drinken en kopen tot je voldaan bent. Ook zijn er musea genoeg die open zijn. Voor de kerstvakantie hou ik het liever wat rustiger, lokaal en goedkoper. Met mijn tips voor de kerstvakantie, met of zonder kinderen:

Neem een dekentje en je favoriete boek

De belangrijkste tip voor de vakantie. Relax! Want vakanties zijn er voor rust en tijd voor jezelf. Dus ga naar de bibliotheek en leen een heerlijk boek om te lezen. Zo kun je in je favoriete stoel of op de bank onder een dekentje avonturen belezen zonder dat je deur uit hoeft. En een bibliotheek-abonnement in Nederland is gratis tot en met 18 jaar.

Lees ook: Duurzame boekentips: dit zijn je groene must-reads

Ga schaatsen

In veel dorpen en steden wordt er in december een tijdelijke schaatsbaan gebouwd. De entree is gewoonlijk niet heel hoog. En ik vind het altijd zo tof om met de jongens te gaan stuntelen op het ijs. Stuntelen, want echt schaatsen kunnen vooral de twee jongsten nog niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Met een stoel of pinguΓ―n om achter te hangen, staat de schaatsbaan al snel garant voor een paar uur gezond en gezellig vermaak.

Duurzame kerstvakantie tips ga schaatsen
Ga schaatsen

Maak een strand- of boswandeling 

We gaan graag de natuur in met de kinderen. En wij hebben het prachtige natuurgebied De Maashorst om de hoek. Maar ook op het strand, hei of duinen is het heerlijk wandelen, spelen of uitwaaien. Zeker ook in de winter. Kleed je lekker warm aan voor het weer en haal een frisse neus. Zie de tips:

Daarna kun je lekker thuis of bij een cafeetje opwarmen met een beker warme chocolademelk.

Lees ook: 5 redenen om de natuur in te gaan

Bezoek een kerststal

Bezoek de kerststal in een lokale kerk. Of kijk of de kinderboerderij levende kerststal heeft.  Ik heb mooie herinneringen aan de grote kerststal van de Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch. De Sint Jan heeft een van de mooiste kerststallen van Nederland. Als kind al vond ik de opgezette dieren en poppen die het kerstverhaal vertellen enorm indrukwekkend, en mijn jongens vinden het ook magisch.

Duurzame kerstvakantie tips
Bezoek een levende kerststal

Lichtjes kijken

In de donkere decembermaand kijken we uit naar het licht van de lente wat weer gaat komen. Dat is natuurlijk de reden dat we onze huizen en kerstbomen versieren met lampjes. Wat is er leuker om in de buurt een wandeling te maken en te kijken hoe je buurtgenoten hun kerstboom of huis hebben versierd? Doe het in het donker voor een extra sprookjesachtig effect. Wil je echt lichtshows zien? in de volgende plaatsen hebben je gratis lichtjesroutes:

  • Nijmeegse Winterweken: 17 december t/m 8 januari gratis lichtsculpturenroute in het centrum van Nijmegen
  • Lichtobjecten in Deventer: door de binnenstad van Deventer zijn bijzonder lichtobjecten in kerstsfeer te zien
  • Dwaalspoor in Dordrecht: gratis lichtjesroute met speurtocht in de Dordtse binnenstad van 9 december t/m 8 januari
  • Utrecht Lumen: tot en met 18 maart kun je verlichte kunstwerken bekijken in de straten van Utrecht
  • Lichtbeelden route Zwolle: tot 25 januari kun je de verlichten binnenstad van Zwolle bewonderen met prachtige lichtbeelden

Kijk een kerstfilm

Lekker knus op de bank onder een dekentje een film kijken, is bij ons bij uitstek een kerstvakantie activiteit. Zeker als de film ook nog een winters of kerst thema heeft. Onze thuisbioscoop is pas compleet met een grote bak zelfgemaakte popcorn. De leukste kerstfilms met kinderen (volgens mijn deskundige mening):

NPO zendt in december ook mooie 6 mooie Telefilms uit op televisie; inclusief, eigentijds en verrassende films voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Bekijk de lijst met Telefilms.

10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal
Gerecyclede sneeuwman

Maak de hoogste toren

Met je blokkendoos, Kapla, Lego of Duplo maak je de allermooiste bouwwerken. Wij doen graag een wedstrijdje wie de allerhoogste toren bouwt. Of we doen juist een gezamenlijke activiteit door met zijn allen een toren tot het plafond te bouwen. Dolle pret gegarandeerd!

Knutsel samen

Knutselen met de jongens vind ik heerlijk om te doen. Alleen trouwens ook. Maak samen een mooie kerstkrans met takken die je vind in je tuin of bos. Of rijg een pindaketting voor de vogels of maak zelf vetbollen. Er zijn zoveel leuke kerstknutsels te maken van papier, karton, en gerecyclede materialen. Bekijk ze allemaal: 10 tofste kerstknutsels van gerecycled materiaal.

Bordspelletjes spelen is zo gezellig
Bordspelletjes spelen is zo gezellig

Speel spelletjes

Gezelschapsspellen spelen vind ik zo gezellig. Als kind waren mijn schoolvakanties gevuld met dagenlang spelletjes spelen. De kerstdagen waren bij mijn ouders altijd een goede gelegenheid voor een ouderwets lange avond Risk of Triviant spelen (jazeker, ik ben een jaren ’80 kind). Gelukkig hebben onze kinderen onze liefde voor spellen overgenomen;. Catan junior, Carcasonne (junior), Ticket to ride, en voor de kleinste Haba spellen, behoren tot onze favorieten met de kinderen. We vonden de meeste van die spellen lekker tweedehands op Marktplaats of in de kringloop. Welk spel speel jij het liefst samen?

Lees ook: 10 dingen die je zeker tweedehands vindt

Duurzame & budget kerstvakantie tips

Met deze duurzame en budget kerstvakantie tips kom jij de dagen rond de feestdagen wel door. Lekker relaxed zonder veel impact en zonder veel geld uit te geven. En wat doe jij graag tijdens je vrije dagen rond kerst en oud-en-nieuw?

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meer duurzame inspiratie vind je dagelijks op mijn Instagram-account @duurzamekeuzes

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. Denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook...