Duurzame kerstvakantie tips

Duurzame kerstvakantie tips
Duurzame kerstvakantie tips

Ik hou enorm van de gezelligheid met familie tijdens de kerstdagen. Tijdens de kerstvakantie doe ik graag een paar uitjes en geef jullie tips welke uitjes een duurzame keuze zijn.

Uiteraard kun je in de kerstvakantie helemaal los gaan met kerstmarkten, waar je kunt eten en drinken en kopen tot je voldaan bent, en zijn er musea genoeg die open zijn. Voor deze vakantie hou ik het liever wat rustiger, lokaal en goedkoper. Mijn tips voor de kerstvakantie, met of zonder kinderen:

Ga schaatsen

In veel dorpen en steden wordt er in december een tijdelijke schaatsbaan gebouwd. De entree is gewoonlijk niet heel hoog, en ik vind het altijd zo tof om met de jongens te gaan stuntelen op het ijs. Stuntelen, want echt schaatsen kunnen vooral de twee jongsten nog niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Met een stoel of pinguin om achter te hangen, staat de schaatsbaan al snel garant voor een paar uur gezond en gezellig vermaak.

Duurzame kerstvakantie tips ga schaatsen
Ga schaatsen

Ga naar de bieb

Sinds de jongens een paar maanden waren, gaan we al regelmatig naar de bibliotheek. Lekker rondneuzen tussen de boeken en nieuwe (voor)leesboeken kiezen voor thuis. Ook voor mezelf neem ik regelmatig iets nieuws mee. Mijn favorieten zijn tegenwoordig informatieve boeken, bijvoorbeeld over klimaatverandering, maar ik blader ook graag door kookboeken voor inspiratie. Bij veel bibliotheken zijn on de kerstvakantie ook nog allerlei (gratis) activiteiten voor kinderen én volwassenen.

Maak een strand- of boswandeling 

We gaan graag de natuur in met de kinderen. Wij hebben het prachtige natuurgebied De Maashorst om de hoek. Maar op het strand, hei of duinen is het heerlijk wandelen, spelen of uitwaaien. Zeker ook in de winter. Kleed je lekker warm aan voor het weer en haal een frisse neus. Daarna kun je lekker thuis of bij een cafeetje opwarmen met een beker warme chocolademelk.

Bezoek een kerststal

Bezoek de kerststal in een lokale kerk. Of kijk of de kinderboerderij levende kerststal heeft.  Ik heb mooie herinneringen aan de grote kerststal van de Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch. De Sint Jan heeft een van de mooiste kerststallen van Nederland. Als kind al vond ik de opgezette dieren en poppen die het kerstverhaal vertellen enorm indrukwekkend, en mijn jongens vinden het ook magisch.

Duurzame kerstvakantie tips
Bezoek een levende kerststal

Kijk een kerstfilm

Lekker knus op de bank onder een dekentje een film kijken, is bij ons bij uitstek een kerstvakantie activiteit. Zeker als de film ook nog een winters of kerst thema heeft. Onze thuisbioscoop is pas compleet met een grote bak zelfgemaakte popcorn.

Speel spelletjes

Gezelschapsspellen spelen vind ik zo gezellig. Als kind waren mijn schoolvakanties gevuld met dagenlang spelletjes spelen. De kerstdagen waren bij mijn ouders altijd een goede gelegenheid voor een ouderwets lange avond Risk of Triviant spelen (jazeker, ik ben een jaren ’80 kind). Gelukkig hebben onze kinderen onze liefde voor spellen overgenomen;. Catan junior, Carcasonne (junior), Smartgames, en voor de kleinste Haba spellen, behoren tot onze favorieten met de kinderen. Welk spel speel jij het liefst samen?

En wat doe jij graag tijdens je vrije dagen rond kerst en oud-en-nieuw?

Laat een reactie achter