6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart
6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart

Seizoensgroenten zijn een duurzame keuze. Maar welke seizoensgroenten zijn er in maart? En welke vegetarische recepten kook je met deze maartse seizoensgroenten. Ik help je op weg met mijn 6 favorieten.

Seizoensgroenten

Wij eten graag verse groenten, en dan zijn seizoensgroenten een lekkere en gezonde keuze. Seizoensgroenten zijn volop verkrijgbaar en daardoor meestal niet duur. Daar is mijn portemonnee ook blij mee.

Lokale producten

Met het kiezen voor Europese groenten uit de volle grond, of Nederlandse kasgroenten uit energiezuinige kassen maak ik een duurzame keuze. Kiezen voor seizoensgroenten betekent ook dat ik vaker kan kiezen voor lokaal geteelde producten. Het eten van lokale seizoensproducten is goed voor het klimaat; want er zijn minder kilometers nodig voor ze op je bord liggen. Ik ben erg blij met een groentenabonnement van een lokale biologische boer. Een overzicht van lokale producten in jouw buurt, vind je op de LokaLoka app.

Lees ook: Waarom seizoensgroenten een duurzame keuze zijn

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart

In maart voel ik de lente al aankomen. Er zijn al een paar vroege groenten in het seizoen, zoals schorseneren, witlof en bloemkool. Maar ook wintergroenten zijn nog volop verkrijgbaar en vers; zoals aardpeer, koolraap en spitskool. We eten ze graag. Bekijk mijn favoriete recepten met seizoensgroenten in maart.

Oosterse bloemkool

Een van de favoriete groenten van onze jongens is bloemkool. Ik kook er ook graag mee; veelzijdig en eenvoudig. In maart kun je bloemkool uit de volle grond krijgen, die meestal uit landen als Frankrijk en Spanje komt. We eten bloemkool graag als ouderwets AGV-tje, aardappelen – groenten – vega. Maar geroosterde bloemkool smaakt weer heel anders. Zeker in dit Oosters geïnspireerde recept van geroosterde bloemkool met kikkererwten en granaatappel.

Geroosterde bloemkool met kikkererwten en granaatappel
Geroosterde bloemkool met kikkererwten en granaatappel

Koolraaptaart

Sinds we een groentenabonnement hebben, eten we een grotere verscheidenheid aan groenten. Ik ontdekte groenten die we voorheen nooit aten zoals koolraap. Onze jongens smullen van deze Qui­che met kool­raap en ap­pel van Allerhande. Voor een volledig plantaardige variant vervang je de kaas, ei en crème fraîche door: een mix van 400 g (zijden) tofu, 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels maïzena, 3 eetlepels edelgistvlokken en zout en peper.

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart
Koolraaptaart | Allerhande

Biet bourgignon

Niet iedereen is dol op bieten, maar 4 van de 5 leden van dit huishouden in ieder geval wel. En in maart zijn bieten nog volop te verkrijgen uit Nederland. En bieten, of kroten genoemd, zijn ook nog eens een echte superfood met voedingsstoffen als foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Erg gezond dus! We eten graag deze Biet Bourgignon!

Recept: Biet Bourguignon
Biet Bourguignon

Pastei met pompoen en prei

Pompoenen zijn er in vele soorten en grootten, en ze vallen allemaal in de smaak bij ons jongens. Pompoen is in het seizoen van oktober tot het einde van de winter. Prei is zo goed als het hele jaar te verkrijgen uit de volle grond uit Nederland. Deze reuze pastei met prei en oude kaas en pompoen is echt heerlijk comfort food op de dagen dat maart nog wat koud is. En de pastei kan ook prima vegan gemaakt worden met plantaardige room en een paar lepels edelgist.

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart
Pastei | ChicksLoveFood

Preischotel

Een heerlijke nostalgische preischotel eten we graag, maar dan helemaal vegetarisch. Deze preischotel met linzen en walnoten is niet alleen volledig plantaardig, ook nog lekker gezond.

preischotel met linzen en walnoten
Preischotel met linzen en walnoten

Rendang met spitskool

Rijst vinden onze kinderen erg lekker, ook met groenten erbij. De vegan rendang met spitskool en paddestoelen van Allerhande valt zeker in de smaak bij onze jongens. Voor ons gezin is dit gerecht niet te pittig, maar onze kinderen zijn wel pit gewend. Je zou wat minder sambal toe kunnen voegen, indien gewenst.

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart
Rendang | Allerhande

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart

Dit waren mijn favoriete vegetarische recepten met seizoensgroenten in maart. Ben je op zoek naar meer inspiratie voor vega(n) koken? Dan kijk ook eens bij mijn favoriete recepten van februari en april. Of kijk bij al mijn hoofdgerechten.

6 vega recepten in maart | Duurzamekeuzes.com
6 vega recepten in maart | Duurzamekeuzes.com

Wil je geen duurzame hack of recept meer missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En volg me ook op Instagram voor dagelijkse duurzame tips: @duurzamekeuzes

Laat een reactie achter