6 vegetarische recepten met seizoensgroenten in mei

Hoera, het is mei! Er is in mei veel keuze aan heerlijke seizoensgroenten. Seizoensgroenten zijn een duurzame keuze, omdat ze in de volle grond geteeld kunnen worden. Dus ik vertel je mijn 6 favoriete vegetarische recepten met seizoensgroenten in mei.

Minder vlees

Of je nu een dagje zonder vlees doet, of altijd vegetarisch eet, een beetje inspiratie is nooit weg. Want minder vlees eten is een van de meest duurzame keuzes die je kunt maken. De bio-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Dat stukje vlees op je bord heeft helaas een enorme voetafdruk. Die voetafdruk komt door boskap en grond- en watergebruik, milieuschade door nitraten, ammoniak en fosfaten en de enorme hoeveelheden broeikasgassen die uitgestoten worden door dieren en transport. Kiezen voor een vegetarische maaltijd is veel beter voor het milieu en klimaat. En met seizoensgroenten kies je nog extra duurzaam.

Inspiratie voor koken in mei

Wil je vaker seizoensgroenten eten, maar weet je niet goed welke groenten in het seizoen zijn? Kijk dan op de seizoenskalender van Velt. Zo weet je welke groenten de beste keuze zijn. En omdat het veranderen van je eetpatroon lastig kan zijn, geef ik je graag een beetje inspiratie voor meer vegetarische gerechten met seizoensgroenten deze mei maand.

Recepten met seizoensgroenten in mei

Bakplaat met asperges

Een bord vol kleur met ook nog asperges is een feest. Deze traybake met asperges is een heerlijk gerecht voor de maand mei. Het brengt de lente op je bord.

Vegetarische traybake met groene asperges
6 vegetarische recepten met seizoensgroenten in mei: champignon Stroganoff

Champignon Stroganoff met spinazie

Deze champignon Stroganoff met spinazie is een super snel budget recept. Romige saus met de finishing touch van een scheutje wodka is doordeweeks een lekkere traktatie. Serveer met pasta, rijst, puree of gnocchi.

Burrito met paprika, courgette en zwarte bonen

Deze burrito met paprika en courgette zit boordevol eiwitten door de zwarte bonen en de quino. Een heerlijk recept wat in een handomdraai op tafel staat om lekker lang van mei te genieten!

Burrito met paprika courgette en zwarte bonen
andijviestamppot met wortel en gekarameliseerde uien

Andijviestamppot

Andijviestamppot is een Hollandse klassieker. En deze vegetarische variant is een heerlijk alternatief voor een dagje zonder vlees of je achterhoofdlijstje van recepten.

Pasta met spinazie

Deze vlinderpasta met doperwten en spinazie is een echte lente klassieker. Serveer met vegan spekjes of geroosterde amandelen voor een lekkere zout kick.

Farfalle met spinazie en erwten
spaghetti met pompoensaus, geroosterde koolrabi en walnoten

Spaghetti met pompoensaus en geroosterde koolrabi

Pastagerechten zijn altijd een succes hier in huis. Door de zoete pompoen te combineren met frisse kruidge koolrabi krijg je een gerecht wat niet alleen bij kleine eters in de smaak zal vallen. Deze spaghetti met pompoensaus, geroosterde koolrabi en walnoten is een heerlijk recept voor een doordeweekse gezonde maaltijd.

6 Vegetarische recepten met seizoensgroenten in mei

Dit waren mijn favoriete recepten met seizoensgroenten in mei. Wat is jouw favoriete lentegroente? Ben je op zoek naar meer inspiratie voor vega(n) koken? Bekijk eens de andere hoofdgerechten.

Bekijk ook:

In dit artikel staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvang ik een (meestal kleine) commissie van de verkoper, terwijl het jou niets extra kost. En denk aan het milieu en je portemonnee; koop alleen iets als je het nodig hebt!

2 antwoorden
 1. Agnes
  Agnes zegt:

  Naast dat deze recepten me heerlijk lijken moet ik toch constateren dat de meeste groenten die genoemd worden bij mijn in de moestuin in de maand mei nog niet groeien en al vruchten dragen (paprika, pompoen, courgette).
  Alleen de asperge en spinazie is in de maand mei al uit de moestuin te halen.
  Maar courgette, pompoen, koolrabi, andijvie en paprika laten echt nop op zich wachten.

  Wil je echt met het seizoen mee eten, oogst dan uit een moestuin en leer de wilde gewassen uit de natuur weer kennen op eetbaarheid en geneeskracht en leer hoe je hiermee kunt koken.
  De oer variant van spinazie is Melde. Deze komt in de natuur veelvuldig voor en schijnt 7x meer voedingsstoffen te bevatten dan de gecultiveerde spinazie.
  Ik eet verder o.a. brandnetel, kleefkruid, klaver, hondsdraf, hopscheuten, postelein en zevenblad uit de natuur/ eigen moestuin waar wild en cultuurgewassen samen opgroeien.

  Beantwoorden
  • Mascha Bongenaar
   Mascha Bongenaar zegt:

   Dankjewel voor je reactie Agnes, wat zou het mooi zijn als iedereen een moestuin heeft. Of het een goed idee is dat iedereen wild uit de natuur eet, dat weet ik nog niet. Officieel is wildplukken ook niet toegestaan bovendien.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *